6 vizsgálat, ami kideríti, ha cukorbeteg vagy

Forrás: Thinkstock -
vizsgálat szívderítő beteg cukorbeteg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A cukorbetegséget manapság különböző vérvizsgálatokkal még akkor is ki tudják mutatni, ha valakinek amúgy egyáltalán nincsenek tünetei. Tudod, hogy ez kívül még milyen vizsgálatok vannak és hogyan működnek?

1. Random vércukorvizsgálat

A random vércukorvizsgálatot általában vérvétel részeként végzik. Ekkor az orvosok a mérés idején talált vércukorszintet nézik, függetlenül attól, hogy a beteg mikor étkezett utoljára. Ha a vércukorszint 11,1 mmol/l vagy ennél magasabb, az már cukorbetegségre utal, de ilyenkor szükség van egy második, éhgyomorra végzett vizsgálatra, hogy megerősítsék a diagnózist.

Forrás: Thinkstock


2. Éhomi vércukorszint-vizsgálat, vagy éhomi plazmaglukóz-teszt

Éhgyomorra végzett vércukorszint-vizsgálat a cukorbetegség kimutatásának egyik leggyakoribb módszere. A teszt során vérmintát vesznek a betegtől, úgy hogy előtte legalább 12 órán keresztül nem juttatott táplálékot a szervezetébe. Ha a vércukorérték 7 mmol/l vagy magasabb, akkor cukorbetegség gyanúja lépett fel. A vizsgálatot ilyenkor megismétlik egy másik napon, hogy megerősítsék a cukorbetegség tényét.

A további négy vizsgálati lehetőség részletes leírását elolvashatod a Szívderítő.hu oldalán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.