Íme, az inzulinrezisztencia öt tünete

dreamstime -
tünet inzulinrezisztencia vércukor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az inzulinrezisztencia nem játék, ezért fontos tudnunk, hogy milyen jelei vannak ennek a betegségnek. Íme, az öt leggyakoribb. 

Az inzulin fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésében, hiszen ennek a hormonnak lényeges szerepe van a vércukorszint szabályozásában, és abban, hogy a sejtjeinkbe kerüljön az azokat tápláló cukor. Inzulinrezisztencia esetén a sejtek nem jutnak elegendő tápanyaghoz, ami komoly probléma, és ha nem észlelik időben, akár cukorbetegséghez is vezethet. A probléma az, hogy sokszor nem ismerik fel időben, és habár a tünetek emberenként változhatnak, íme, az öt leggyakrabban előforduló jel.

Fáradékonyság


Az inzulinrezisztenica egyik jele lehet a kimerültség, fáradékonyság, de nemcsak általános fáradékonyságról beszélünk, hanem evés után jelentkező álmosságról is.

Megnövekedett étvány


Ha szinte egész nap késztetést érzünk arra, hogy valamit bekapjunk, az is lehet az IR egyik tipikus tünete. Ha az állandó éhségérzet nem csillapodik, érdemes ezt is egy jelnek venni.

Az inzulinrezisztencia nem játék dreamstime

Menstruációs problémák


Gyakori a nőknél, hogy az inzulinrezsitencia következtében rendszertelenné válik a menstruáció. De nemcsak rendszertelen lehet, ki is maradhat, bár a hormontartalmú fogamzásgátlók elfedhetik ezt a tünetet.

Túlsúly


Az elhízás az egyik fő jel, és nem véletlenül. A túlsúly miatt is lehet valaki inzulinrezisztens, de az is lehet, hogy éppen emiatt alakult ki felesleg – ez egy ördögi kör. Főként az alma típusú elhízásnál kell gyanakodni.

Koncentrációs zavar, rossz közérzet


Természetesen bárkivel előfordulhat, hogy olykor nehezen koncentrál vagy nem túl vidám a hangulata, ám ha tartósan fennáll a rossz közérzet, koncentrációs zavarok és egyfajta belső nyugatlanság, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hogy visszanyerjük az egyensúlyt.

6 leggyakoribb betegség a fesztiválokonhttp://www.life.hu/drlife/20180718-leggyakoribb-betegsegek-a-fesztivalokon-masnapossag-gyomorhurut-holyaghurut-leeges-gyomorfajas.htmlEgy fesztivál sajnos akkor is igazán emlékezetessé válhat, ha nemcsak önfeledt bulizásra, hanem egy jó kis betegségre is jegyet váltunk. Dr. Szeles Géza, a Sziget Fesztivál egészségügyi ellátásának vezetője szerint ezeket már egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük, de ha már megvan a baj, akkor is van megoldás.Dr. LifeOrigoMoebius-szindrómával született Chelsey Thomas és Sean McCarrellhttp://www.life.hu/drlife/20180705-moebiusszindromaval-szuletett-chelsey-thomas-es-sean-mccarrell-nincsenek-arckifejezeseik.htmlChelsey Thomas és Sean McCarrel Moebius-szindrómával - köznapi nevén - kőarccal születtek. Problémájukra teljes megoldás nincs, de állapotuk javítható. Sean arról vallott, nem zavarja az állapota, Chelsey viszont alávetette magát egy beavatkozásnak, amellyel talán szép lassan úgy élhet, mint bárki más. Dr. LifeOrigoRejtett betegségekről árulkodhat a lábadhttp://www.life.hu/drlife/20180718-rejtett-betegsegekrol-arulkodhat-a-labad-diabetesz-vashiany.htmlA lábon jelentkező kisebb-nagyobb elváltozásokból különböző betegségekre következtethetünk. Nézzük, melyek lehetnek a figyelmeztető tünetek! Dr. Life--Orbán Józsi állapotáról nyilatkozott barátjahttp://www.life.hu/drlife/20180718-orban-jozsi-allapotarol-nyilatkozott-baratja-benko-balazs.htmlEgy közeli barát nyilatkozott Orbán Józsi állapotáról. Állítólag nincs túl jól az énekes. Dr. Life--Betegségéről vallott Bódi Gusztihttp://www.life.hu/drlife/20180718-betegsegerol-vallott-bodi-guszti-ful.htmlFülproblémái miatt egy időre elvesztette egyensúlyérzékét Bódi Guszti. Később kiderült, érelmeszesedése is van, ezért orvosai tanácsára diétázni kezdett. Ma már jól van. Dr. LifeOrigoSúlyos agyvérzést kapott Belicza Bea rádiós-újságíróhttp://www.life.hu/drlife/20180718-sulyos-agyverzest-kapott-belicza-bea-radiosujsagiro.htmlBelicza Bea, Hégető Honorka-díjas itüntetett újságíró két héttel ezelőtt súlyos agyvérzést kapott.Az egykori rádióst egy londoni kórházban ápolják: rehabilitációjához anyagi segítségre is szüksége lenneDr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.