Az átlagos amerikai férfi hat évvel rövidebb ideig él, mint a vele egyidős nő. Ennek okait kutatja egy nemrég megjelent könyv, melynek szerzője, dr. Marianne J. Legato a különbség biológiai, kulturális és egyéni okainak járt utána.

iStockPhoto

A statisztikák szerint a férfiak körében háromszor gyakoribb a koszorúérbetegség, ha egyidejűleg klinikai depresszió is fennáll. Az öngyilkosságok tekintetében minden korcsoportban a férfiak vezetnek, ez és az erőszakos halál a három leggyakoribb halálok a 15-34 éves férfiak között. 85 éves korukra minden férfira 2,2 nő jut, ez a kilencvenes életévekben 3-ra emelkedik.

Dr. Legato szerint a férfiak születésüktől fogva sérülékenyebbek, és míg a nők folyamatosan harcoltak és harcolnak azért, hogy megfelelő egészségügyi ellátást kapjanak, a férfiak nem törekszenek erre. "A férfiakat születésüktől kezdve arra biztatják, hogy szorítsák össze a fogukat, ne mutassanak gyengeséget, és legyenek férfiak" - véli a szakértő. Sok férfi csak akkor fordul orvoshoz, ha párja elcipeli, vagy ha állapota már súlyos.

Mit tehetnek a férfiak a hosszú élet reményében?


Őszintén beszélni az orvossal

A nőket kiskoruktól kezdve arra nevelik, hogy nyíltak legyenek az orvosukkal, míg a férfiak magukkal viszik a zavarukat a váróból a rendelőbe. A nehezen szóba hozott betegségek, például a merevedési zavarok súlyosabb állapotokra, például cukorbetegségre vagy szívbetegségre is utalhatnak. A nők mellönvizsgálatának mintájára a férfiaknak is át kellene tapintani heréiket, továbbá nem szabad elhanyagolni a prosztata vizsgálatát sem.

iStockPhoto

Ellenőriztetni a tesztoszteronszintet

30 éves kortól kezdve a tesztoszteron (férfi nemi hormon) szintje évente 1 százalékkal csökken, a csökkent hormonszint pedig összefüggésbe hozható az izomtömeg és a kitartás csökkenésével, a memória és a koncentráció romlásával, továbbá a libidó hanyatlásával. Az életminőség csökkenése mellett depresszió is kialakulhat, amely koszorúérbetegséget okozhat. Cukorbetegségben is jelentősen csökkenhet a hormonszint.

Erősíteni az immunrendszert

A férfiak immunrendszere gyengébb, mint a nőké, és gyakrabban halnak meg fertőzéses betegségekben, különösen tuberkulózisban és szexuális úton terjedő betegségekben. A megfelelő személyi higiénia elengedhetetlen, és ebbe az óvszerhasználat is beletartozik. Külföldi utazás előtt érdemes kikérni az orvos tanácsát a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban. Megfelelő táplálkozással és étrendkiegészítőkkel is segíthetünk.

Kezeltetni a depressziót

A férfiak körében sokkal gyakoribb a depresszió, a tünetek pedig nem mindig egyértelműek. Átlagosan a világon kétszer annyi nő szenved depresszióban, mint férfi, utóbbiak hajlamosak olyan társadalmilag félig elfogadott magatartásformákba menekülni, mint az alkoholfogyasztás, a tévézés vagy a szexuális kilengések. Ezek is felelősek lehetnek a korai halálozásért. A depresszió a férfi változókor, az andropauza gyakori tünete, az állapotért a csökkenő nemihormonszint felelős és kevésbé drámai tünetekkel jár, mint nők esetében. Bár a nők gyakrabban próbálkoznak öngyilkossággal, a férfiaknak inkább sikerülnek ezek a próbálkozások. Nem mindig a gyógyszerek jelentik a megoldást, pszichoterápiára is szükség van.

iStockPhoto

Vigyázni kell a fiatalokra

A fiúk és fiatal férfiak gátlástalansága gyakran vezet sérüléshez és halálhoz. A lányokban korábban kialakul a józan ítélőképesség, miközben a férfiakat a magas tesztoszteronszint is veszélyes helyzetekbe hajszolhatja bele. "A fiúk olyanok, mint egy Porsche fék nélkül: veszélyes helyzetekbe mennek bele, idealisták és úgy vélik, nekik nem eshet bántódásuk" - magyarázza Legato. "Éppen ezért elengedhetetlen, hogy rajtuk tartsuk a szemünket és meghúzzuk a határvonalakat."

Felbecsülni a kardiológiai kockázatot

A szív- és érrendszeri betegségek gyakran erejük teljében lévő férfiakat támadnak meg, ezért megéri a kockázatról beszélgetni az orvossal. Ha a családban 60 éves kor alatt meghalt valaki szívbetegségben, ha magas a koleszterinszint, ha előfordul ájulás, eszméletvesztés vagy légszomj, magasabb a kockázat. A férfiak genetikailag is hajlamosabbak a szív-érrendszeri betegségekre, mivel a nőket a változókor előtt védi az ösztrogén. A koszorúérbetegség jelei férfiak esetében már 35 éves korban is jelentkezhetnek, így a magas kockázati csoportba tartozó férfiaknak már a harmincas éveikben el kell kezdeniük a megelőzést.

LIFE MAGAZIN: INTIMTORNA FÉRFIAKNAK - KORAI MAGÖMLÉS, EREKCIÓS ZAVAROK KEZELÉSÉRE

 

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!Korábban:

Agyonplasztikázott nők - Miért csinálják? 
Egyre butábbak leszünk? Az emberi agy 20 ezer éve zsugorodik! 
A sors markában: egy betegség, amitől a legjobban rettegünk