Mindegyikünk jól tudja, milyen egy tipikus, alienes világvége film. Amelyikben a főhős barátairól végül kiderül, hogy ismerősök bőrébe bújt, gonosz űrlények, akik a világ első számú ellenségei. Na, a Fregoli-szindrómás betegeknek valami egészen hasonló élmény határozza meg a hétköznapjait.

Mindenkivel megesik néha, hogy kételkedünk a barátaink szavában, a férjünk péntek esti alibijében, vagy a gyerekek által előadott sztori valóságalapjában. Ilyenkor aztán gyanakodva figyeljük minden lépésüket, kíváncsiskodva olvasunk bele a blogjukba, mailjeikbe és az SMS-eikbe. Ha pedig elég megalapozottnak tűnik a gyanúnk, rajtaütésszerűen kérdőre vonjuk őket.

thinkstockphotos.com


Mint a sci-fikben

A Fregoli-téveszmés betegek némiképp hasonló cipőben járnak, ugyanis ők is gyanakszanak. Az, hogy ők a "pszichés beteg" stigmát is megkapják érte, annak köszönhető, hogy gyanakvásuk nemcsak megalapozatlan, de tartalma irreális és óriási intenzitással bír. Ezek a betegek ugyanis nem a párjuk hűségében vagy a legjobb barátnőjük őszinteségében kételkednek.

thinkstockphotos.com

Néha már nem tudod, ki mond igazat és ki hazudik? Keresd fel Danny Blue hazudságszakértőnket!Sokkal inkább az őket körülvevő család és barátok valós identitása aggasztja őket. A feszült és zaklatott pácienseknek egy perc nyugta sincs, hiszen biztosak benne, hogy egy idegen és veszélyes ámokfutóval osztják meg életüket. Jó kérdés, hogy akkor a kiérkező rendőröknek vagy a segítségükre siető szomszédoknak miért nem sikerül azonosítani a betolakodót. A kérdésre adott válasz igen frappáns: az idegent lehetetlen felismerni, hiszen hihetetlen gyorsasággal és leleményességgel ölti magára a szeretett rokonok álarcát és jelmezét.thinkstockphotos.comÁltalában súlyos agysérülés következménye

A paranoid téveszmékkel, memóriazavarokkal és hallucinációkkal tarkított betegséget először 1927-ben diagnosztizálták az orvosok, és keresztapjaként - nem véletlenül - a híres átváltozóművészt, az olasz Leopoldo Fregolit választották.

A pszichés zavar a Capgras-szindróma kistestvére, és a statisztikák alapján elsősorban férfiaknál jelentkezik. Jó hír azonban, hogy a betegség sosem támad vaktában: többnyire súlyos agysérülés, skizofrénia, bipoláris zavar vagy kényszerbetegség "melléktermékeként" jelenik meg. A ritka mentális zavarban szenvedők számára javallott kezelési módok pedig a szokásosak: csodát csak az antidepresszánsoktól és az antipszichotikumoktól remélhetnek.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!

Capgras-szindróma - Segítség, a férjembe bújt egy idegen és meg akar ölni!http://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110124-capgrasszindroma-segitseg-a-ferjembe-bujt-egy-idegen-es-meg.html Diogenész-szindróma: öregemberek bűzlő szemétdombon üldögélnekhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110202-diogenesz-szindroma-oregemberek-buzlo-szemetdombon-uldogelnek.html Nem csak Alice járt Csodaországbanhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110218-nem-csak-alice-jart-csodaorszagban.html Könyörgöm, vágja le valaki a karomat!http://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110211-konyorgom-vagja-le-valaki-a-karomat.html Zsenik betegsége: a diszlexiahttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110127-zsenik-betegsege-a-diszlexia.html Kiderült, mi okozta Chopin hallucinációit!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110125-kiderult-mi-okozta-chopin-hallucinacioit.html