Semmire sem emlékezett, és újra kellett tanulnia írni is annak a nőnek, akinek egy baleset miatt teljes emlékezetkiesése volt.

Miután Su Mecket fejbe találta egy mennyezeti ventilátor, csak egy hét múlva tért magához a kórházban, teljes emlékezetkieséssel. Amikor felébredt, semmire és senkire, még a két gyermekére és a férjére sem emlékezett.

Thinkstock


 Az orvosok szerint a memóriakiesése olyan súlyos volt, hogy agyilag egy négyéves gyermek szintjére került. Az ilyen amnézia - bár a hollywoodi filmekben gyakori - az életben annál ritkább. Ezért amikor Su Meck agyát megröntgenezték, mindenki nagyon meglepődött, hogy tele volt apró lyukakkal.
Bár az eset 20 éve történt, manapság sincs semmiféle műtét, amivel az ilyen memóriakiesést gyógyítani lehetne, Su-nak is újra kellett tanulnia mindent. A kétgyermekes édesanya ezért megtanult beszélni, írni, járni és újra megismerkedett a családjával. Idővel azonban sok kétely merült fel benne, hogy egyáltalán ki ő valójában. "Mindig azon gondolkoztam, hogy ki vagyok én, és mit is kellene tennem az életben. Hogyan szerethetnék bele újra a férjembe, akit nem is ismerek, vagy hogyan szerethetném a gyermekeimet, akikre rá sem ismerek?" - magyarázta az édesanya. Su mindezen túllépve és a családja segítségével lassan felépült, és 20 év elteltével újra teljes életet élhet. Elvégzett egy zenei főiskolát, megtanult vezetni is, de mivel a rövid távú memóriája sosem lesz már olyan, mint a baleset előtt, arra, hogy hol parkolt, többnyire a gyermekei emlékeztetik.


Amnézia:
A traumás agysérülések egyik leggyakoribb mellékhatása a memória elvesztése. Minél súlyosabb az emlékezet kiesés mértéke, valószínűleg annál súlyosabban sérült az agy is. A betegek ilyenkor gyakran képtelenek felidézni, hogy mi történt a baleset közben, vagy éppen előtte.
A memóriazavart az agy sérülése után bekövetkezett duzzanat okozza. Az agy regenerálódása pedig nem olyan egyszerű, mint például a végtagok esetében. Ezért az emlékezet kiesés tartós marad, ha az agy nem tanulja meg, hogyan "kerülje ki" a sérült területeket, új idegi kapcsolatokkal.
Pontosan nem lehet megjósolni, hogy mennyi idő alatt regenerálódhat a betegek agya, de többnyire hosszú évekre van szükség.

Megmérgezték? Titokzatos körülmények közt halt meg a műsorvezető szerelmehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110525-titokzatos-korulmenyek-kozt-halt-meg-a-hires-musorvezeto-szerelme-.html Dohányzás: élménykeresés, önbizalomhiány vagy szülői minta?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110525-szuloi-minta-es-dohanyzas-miert-alakul-ki-a-fuggoseg.html Babák, akiknek kétezer forinton múlik az életükhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110524-halva-szuletett-babak.html Életével játszik a 60 éves színésznő - Túl gyorsan fogyhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110524-eletevel-jatszik-a-60-eves-szineszno-tul-gyorsan-fogy.html 5+1 ok, ami méhnyakrákot okozhathttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110523-51-ok-ami-mehnyakrakot-okozhat.html Az igazi magyar törpelányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110516-torpenoves-akondroplazia.html A 10 legszörnyűbb születési rendellenességhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110519-a-10-legszornyubb-szuletesi-rendellenesseg.html Csökkentsd egyetlen mozdulattal a fájdalmadat!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110520-fajdalomcsillapitas-egyetlen-mozdulattal-felejtsd-el-a-gyogyszereket.html Önként levágatja a kezét, hogy robotkarja lehessenhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110519-onkent-levagatja-a-kezet-hogy-robotkarja-lehessen.html