Az allergia tipikus reakcióiról, a nátháról, tüsszögésről és csalánkiütésről sokat hallunk. Arról azonban csak ritkán szól a fáma, hogy akár életveszélyes tünetek is leselkedhetnek a betegekre. Hiánypótlásként most összegyűjtöttük az allergia 10 legsúlyosabb következményét!

Thinkstock

Már fel sem kapjuk a fejünket, amikor azt halljuk, hogy a világon milliók küzdenek az allergiával. Igen, tisztában vagyunk vele, hogy egy nagyon is aktuális problémával állunk szemben, és azzal is, hogy a kellemetlen tünetek megnehezítik a betegek normál életvitelét. Ennek ellenére sokunk mégis bagatellizálja a betegséget: hacsak nem a saját bőrünkön tapasztaljuk, nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki, sőt, az is megesik, hogy lebecsüljük tüneteinek intenzitását. Gyakran nem értjük, miért kell úgy sopánkodni a tavaszi nátha miatt, ahogy azt sem, miért kell minden egyes csokin feltüntetni, hogy "nyomokban mogyorót tartalmazhat".

A szomorúan laza, esetenként neutrális attitűdhöz több szál vezet. Általánosságban igaz, hogy azzal, ha komolytalanra vesszük az allergiakérdést, sikeresen távolítjuk magunktól a problémát: amolyan, "ami nem létezik, az engem sem fenyeget" hozzáállással tudunk szembenézni vele. Ugyanakkor a háttérben mindig ott lapul az információhiány is: gyakran fogalmunk sincs róla, mit jelent allergiásnak lenni, ahogy arról sincs, milyen veszélyek leselkednek a betegekre. Hogy véget vessünk az információs blokádnak, összeszedtük az allergia 10 legsúlyosabb következményét!

1. Allergiás kontakt dermatitis (ACD)

A bizarr bőrproblémát kiváltó allergén anyag vegyszereinkben, ártalmatlannak tűnő kozmetikumainkban bujkál. Az adott vegyülettel érintkezve bőrünk felülete nemcsak pirosassá válik, de viszkető hólyagok, duzzanatok alakulhatnak ki rajta, melyek később továbbterjedhetnek. Érintkezési felülettől függően a kellemetlen tünetek megjelenhetnek az arcon, a hónaljban, de a karon is.

2. Gennyes bőrgyulladás

Ha allergiás bőrgyulladásban szenvedünk, bőrünk felülete viszketni és hámlani kezd, elsősorban a hajlatokban. A krónikussá vált, hosszan elhúzódó tünetek azonban idővel súlyos átalakuláson mennek keresztül: gennyes felületet teremtve a bőrfelszínen.

3. Az orr melléküregeinek krónikus gyulladása

Az allergiás nátha súlyos esetével állunk szemben. A fejfájás, arcfájdalmak, koponyában érzett erős nyomás és a csillapíthatatlan orrfolyás következményeként komoly alvászavar alakulhat ki, mely ellehetetleníti a betegek életét.

Thinkstock

4. Anafliaxiás sokk

Mogyoró, tojás, méhcsípés, bizonyos gyógyszerek, de egyes adatok szerint akár a HPV elleni oltás is kiválthatja az életveszélyes reakciót. Az immunrendszer ez esetben az allergia hatására túlzott reakciót produkál: a sokk alatt vérnyomásunk leesik, légzési nehézségeink, keringési problémáink adódhatnak, szervrendszereink súlyos károsodást szenvedhetnek, ami néhány percen belül halálhoz vezethet.

5. Tüdőaszpergillózis

Az aspergillus fumigatus egy gomba, mely vízben, porban, de akár ételeinkben is tenyészhet. A többség számára nem okoz különösebb problémát, egyesek azonban túlérzékenyen reagálhatnak jelenlétére. Tüneteik, az asztmás köhögés, nehézlégzés, hőemelkedés akár a tüdő súlyos károsodását is okozhatják.

6. Goodpasture-szindróma

A tüdővérzéshez, veseelégtelenséghez, nagy vérveszteséghez vezető allergiás reakció háttere még tisztázatlan. Egyelőre annyit tudunk róla, hogy a megbetegedés elsősorban fiatal férfiakat érint, és olyan tünetekkel érkezik, mint a nehézlégzés és vérköpés.

7. Keringési problémák

Érdekes és bizarr tény, miszerint esetenként a mogyoróénál sokkal súlyosabb következményekkel járhat a kesudióallergia. A fokozott allergiás reakció akár szív- és érrendszeri problémákat, a szív maradandó károsodását, súlyos esetben halált is okozhat.

Thinkstock

8. Gégeödéma

A méhcsípés következtében sokunk csak egy kisebb fájdalmat érez, a csípés helye ilyenkor viszket és pirossá válik. Az esetlegesen megjelenő allergiás roham azonban akár végzetes kimenetelű is lehet: a gége szövete megduzzadhat, ekkor pedig elzárhatja a levegő útját, és rövid időn belül fulladást okozhat.

9. POIS-szindróma

Nem véletlen, hogy az influenzaszerű tünetekkel érkező bizarr reakció kizárólag a férfiakat dönti le a lábáról. Ez a reakció ugyanis néhány perccel az orgazmust követően jelentkezik, és a saját ondójukkal való érintkezés következtében alakul ki.

10. Öngyilkosság

A legfrissebb kutatások adatai azt mutatják, hogy az allergia, elsősorban az asztma jelenléte, szoros összefüggésben áll a szuicid hajlammal. A gyulladásos folyamat során keletkező anyagok ugyanis esetenként gátolják a szerotonin nevű hormon termelődését, melyről közismert, hogy hiánya depresszióhoz vezethet.

Amikor a gyógyszerek már nem használnak - Az allergia lelki okaihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110516-amikor-a-gyogyszerek-mar-nem-hasznalnak-az-allergia-lelki.html 3 tévhit az allergia kezelésérőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110512-tenyek-es-tevhitek-az-allergia-kezeleserol.html Marilyn Monroe sem volt tökéletes - Dadogó sztárokhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110610-a-dadogas-okai-es-kezelese.html Annyira egészséges, hogy már beteg - Egészségmániásokhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110609-egeszsegmaniasok-amikor-az-egeszseg-mar-betegseg.html Nem tehet róla! A felelőtlen döntések betegsége - felnőttkori hiperaktivitáshttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110608-a-felnottkori-hiperaktivitas.html Hasmenésjárvány - Mérgezett uborka vagy inkább biológiai fegyver?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110607-hasmenesjarvany-mergezett-uborka-vagy-inkabb-biologiai-fegyver.html Rejtélyes hasmenésjárvány: Magyarország is veszélybenhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110606-rejtelyes-hasmenesjarvany-magyarorszag-is-veszelyben.html A halhatatlanság illúziójában - Az adrenalinfüggés veszélyes betegséghttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110603-az-adrenalinfugges-veszelyes-betegseg.html