A szénanátha jellegzetes tüsszögéssel, orrdugulással és orrfolyással járó tünetei mellett az allergia a szemeket sem kíméli. Mi okozza a panaszokat és mit tehetünk a javulás érdekében?

Thinkstock

Vörös, viszkető szemek

Az allergiás kötőhártya-gyulladás, vagy más néven konjuktivitisz néven ismert betegség - a kiváltó okoktól függően - jelentkezhet szezonálisan, vagy akár egész éven át is. Az év egy adott időszakában jelentkező tüneteket többnyire a szemekbe kerülő pollenek, míg az állandó panaszokat inkább a beltéri allergének: állatszőr, háziporatka allergia, vagy penészgomba váltja ki. A beltéri allergének által okozott kötőhártya gyulladás sokkal enyhébb, mint a pollenek okozta, sőt sokszor nem is jelentkezik. A szemhéjak belső és a szemgolyó külső felszínét borító vékony kötőhártya gyulladása a betegnél viszketést, szemvörösséget és könnyezést okoz. Amennyiben nem kezeljük, a viszketés miatti dörzsöléssel másodlagos fertőzéseket is okozhatunk.

Fontos a megfelelő szemcsepp!

A szemtünetek kezelésére az antihisztamin tartalmú szemcseppek ajánlottak. A kötőhártya gyulladást vény nélkül kapható szemcseppekkel is kezelhetjük, azonban ezek egy részének - dekongesztánsok - 1 hétnél tovább történő használata ártalmas. Mindenképpen javasolt, hogy szemész vagy allergológus szakorvossal konzultáljon a beteg a használandó szemcseppet illetően.

Thinkstock

Tanácsok a mindennapokra

- Napközben lehetőleg ne érintsük meg, és ne dörzsöljük szemeinket.
- Gyakori és alapos kézmosással védekezzünk a szemet érintő fertőzések ellen.
- Az ágyneműt és a párnákat magas hőfokon mossuk rendszeresen, így is csökkentve a szembe jutó allergének mennyiségét.
- A szemek környékén kerüljük a kozmetikumok használatát.
- Kontaktlencsét, vagy lencsetárolót soha ne használjunk másokkal megosztva!
- Amennyire lehetséges, minimalizáljuk a kontaktlencse napi viselésének idejét.
- Konzultáljunk szemész szakorvossal a napi, eldobható lencsék viselésének lehetőségéről.
- Minimalizáljuk a szembe kerülő allergének mennyiségét. A kerti munkák során viseljünk védőszemüveget, a szabadban tartózkodás közben pedig napszemüveget.
- Napközben használjunk rendszeresen szemcseppet.

Éltető erő és ellenség: a Naphttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110614-a-napsugarzas-jotekony-es-karos-hatasai.html A leggyakoribb allergiák Magyarországonhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110614-a-leggyakoribb-allergiak-magyarorszagon.html 5 tipp, ami segít, ha allergiás a kicsihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110614-allergias-gyerekek-segits-megerteni-a-betegseget.html 10 súlyos tünet, amit az allergia okozhathttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110614-10-sulyos-tunet-amit-az-allergia-okozhat.html Amikor a gyógyszerek már nem használnak - Az allergia lelki okaihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110516-amikor-a-gyogyszerek-mar-nem-hasznalnak-az-allergia-lelki.html 3 tévhit az allergia kezelésérőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110512-tenyek-es-tevhitek-az-allergia-kezeleserol.html