Hogyan védjem a szemem, ha allergiás vagyok?

allergia kontaktlencse szénanátha szem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szénanátha jellegzetes tüsszögéssel, orrdugulással és orrfolyással járó tünetei mellett az allergia a szemeket sem kíméli. Mi okozza a panaszokat és mit tehetünk a javulás érdekében?

Thinkstock
Thinkstock

Vörös, viszkető szemek

Az allergiás kötőhártya-gyulladás, vagy más néven konjuktivitisz néven ismert betegség - a kiváltó okoktól függően - jelentkezhet szezonálisan, vagy akár egész éven át is. Az év egy adott időszakában jelentkező tüneteket többnyire a szemekbe kerülő pollenek, míg az állandó panaszokat inkább a beltéri allergének: állatszőr, háziporatka allergia, vagy penészgomba váltja ki. A beltéri allergének által okozott kötőhártya gyulladás sokkal enyhébb, mint a pollenek okozta, sőt sokszor nem is jelentkezik. A szemhéjak belső és a szemgolyó külső felszínét borító vékony kötőhártya gyulladása a betegnél viszketést, szemvörösséget és könnyezést okoz. Amennyiben nem kezeljük, a viszketés miatti dörzsöléssel másodlagos fertőzéseket is okozhatunk.

Fontos a megfelelő szemcsepp!

A szemtünetek kezelésére az antihisztamin tartalmú szemcseppek ajánlottak. A kötőhártya gyulladást vény nélkül kapható szemcseppekkel is kezelhetjük, azonban ezek egy részének - dekongesztánsok - 1 hétnél tovább történő használata ártalmas. Mindenképpen javasolt, hogy szemész vagy allergológus szakorvossal konzultáljon a beteg a használandó szemcseppet illetően.

Thinkstock
Thinkstock

Tanácsok a mindennapokra

- Napközben lehetőleg ne érintsük meg, és ne dörzsöljük szemeinket.
- Gyakori és alapos kézmosással védekezzünk a szemet érintő fertőzések ellen.
- Az ágyneműt és a párnákat magas hőfokon mossuk rendszeresen, így is csökkentve a szembe jutó allergének mennyiségét.
- A szemek környékén kerüljük a kozmetikumok használatát.
- Kontaktlencsét, vagy lencsetárolót soha ne használjunk másokkal megosztva!
- Amennyire lehetséges, minimalizáljuk a kontaktlencse napi viselésének idejét.
- Konzultáljunk szemész szakorvossal a napi, eldobható lencsék viselésének lehetőségéről.
- Minimalizáljuk a szembe kerülő allergének mennyiségét. A kerti munkák során viseljünk védőszemüveget, a szabadban tartózkodás közben pedig napszemüveget.
- Napközben használjunk rendszeresen szemcseppet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.