Sellőlány genetikai rendellenesség méhátültetés nemi szerv
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem olyan régen hunyt el az a kislány, aki egyedülálló módon összenőtt lábakkal és nemi szervek nélkül, Sellő-szindrómával (Sirenomelia) született.



http://videa.hu/flvplayer.swf?v=dvrCsYvE3uPbcVKK

Ám nem feltétlenül párosul a lábak összenövésével a nemi szervek hiánya, hiszen ez utóbbira számos példa akad a világon. A legsúlyosabb, amikor a külső és a belső nemi szervek is hiányoznak, ám nagyon sokszor csak részleges hiányról van szó, amelyet az orvostudomány, a jelenleg rendelkezésére álló technikákkal már próbál megoldani. Ahogy ez történt egy fiatal, alig huszonöt éves nővel is (Moa Ottosson), aki méh nélkül született, és akinek saját édesanyja vállalta a donor szerepét. A cseppet sem veszélytelen, többórás műtét során az anyuka méhét kioperálják, majd lányába ültetik át, azt remélve, hogy szervezete jól reagál édesanyja szöveteire, befogadja a szervet, és így a saját anyukája segítségével tudják helyrehozni azt, amitől a természet megfosztotta a fiatal nőt.

A méhátültetésre váró Moa Ottossonról tizenhat éves korában derült ki, hogy hiányoznak a belső nemi szervei - a menstruáció késlekedése miatt indult meg egy alapos kivizsgálás. Egy másik esetben azonban csak két évig élhettek boldog tudatlanságban a szülők. Kenneth Hiscockról kétéves korában derült ki, hogy nem fiú, hanem kislány. Egészen pontosan egyik sem, hiszen a külső férfi nemi szervek mellett csak részleges női belső nemi szervek lelhetőek fel a kicsin, így most se nem fiú, se nem kislány az apróság, és nagy valószínűséggel rá is bonyolult és fájdalmas műtétek sora vár majd, hogy valódi "nemhez" jusson.

Northfoto
Northfoto

A kis Kenneth Hiscock és nővére

Esetében is, ahogy az történt a kis sellőlánynál, vagy akár Moa Ottosonnál is, genetikai rendellenesség áll a probléma hátterében. A kicsinél egy veleszületett mellékvesekéreg-túltengést állapítottak meg orvosai, amely férfi nemi hormon termelődést okozó enzimhiányt eredményezett.


Mely szervek hiányozhatnak?

Női nemi szervek:
Belső: méh, méhkürt, petefészek, petevezetékek, hüvely
Külső: szeméremdomb, kis- és nagyajkak, hüvelynyílás, Bartholin-mirigyek (a hüvely síkosságáért felelős váladékot termeli), csikló

Férfi nemi szervek:
Külső: pénisz, herezacskó
Belső: herék, mellékherék, prosztata, ondóvezeték, ondóhólyag

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.