Nem olyan régen hunyt el az a kislány, aki egyedülálló módon összenőtt lábakkal és nemi szervek nélkül, Sellő-szindrómával (Sirenomelia) született.


A kis Shiloh Pepin esete azért volt rendkívüli, mert az összenőtt lábait az erek elhelyezkedése miatt nem lehetett szétválasztani, így a kislány valódi hableányként élte le azt a néhány évet, amit kapott. Más esetekben a "halfarokszerű" összenövést műtéti úton választják szét az orvosok.


 

Ám nem feltétlenül párosul a lábak összenövésével a nemi szervek hiánya, hiszen ez utóbbira számos példa akad a világon. A legsúlyosabb, amikor a külső és a belső nemi szervek is hiányoznak, ám nagyon sokszor csak részleges hiányról van szó, amelyet az orvostudomány, a jelenleg rendelkezésére álló technikákkal már próbál megoldani. Ahogy ez történt egy fiatal, alig huszonöt éves nővel is (Moa Ottosson), aki méh nélkül született, és akinek saját édesanyja vállalta a donor szerepét. A cseppet sem veszélytelen, többórás műtét során az anyuka méhét kioperálják, majd lányába ültetik át, azt remélve, hogy szervezete jól reagál édesanyja szöveteire, befogadja a szervet, és így a saját anyukája segítségével tudják helyrehozni azt, amitől a természet megfosztotta a fiatal nőt.

A méhátültetésre váró Moa Ottossonról tizenhat éves korában derült ki, hogy hiányoznak a belső nemi szervei - a menstruáció késlekedése miatt indult meg egy alapos kivizsgálás. Egy másik esetben azonban csak két évig élhettek boldog tudatlanságban a szülők. Kenneth Hiscockról kétéves korában derült ki, hogy nem fiú, hanem kislány. Egészen pontosan egyik sem, hiszen a külső férfi nemi szervek mellett csak részleges női belső nemi szervek lelhetőek fel a kicsin, így most se nem fiú, se nem kislány az apróság, és nagy valószínűséggel rá is bonyolult és fájdalmas műtétek sora vár majd, hogy valódi "nemhez" jusson.

Northfoto
A kis Kenneth Hiscock és nővére

Esetében is, ahogy az történt a kis sellőlánynál, vagy akár Moa Ottosonnál is, genetikai rendellenesség áll a probléma hátterében. A kicsinél egy veleszületett mellékvesekéreg-túltengést állapítottak meg orvosai, amely férfi nemi hormon termelődést okozó enzimhiányt eredményezett.


Mely szervek hiányozhatnak?

Női nemi szervek:
Belső: méh, méhkürt, petefészek, petevezetékek, hüvely
Külső: szeméremdomb, kis- és nagyajkak, hüvelynyílás, Bartholin-mirigyek (a hüvely síkosságáért felelős váladékot termeli), csikló
 
Férfi nemi szervek:
Külső: pénisz, herezacskó
Belső: herék, mellékherék, prosztata, ondóvezeték, ondóhólyag83 évesen, titokban mellplasztikáztatott a dédnagymamahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110816-83-evesen-titokban-mellplasztikaztatott-a-dednagymama.html 7 meglepő mód, hogy elkerüld a ráncokathttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110816-9-meglepo-mod-hogy-elkeruld-a-rancokat.html Mentő vitte el - Újra kellett éleszteni a Hooligans gitárosát!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110815-ujraelesztettek-a-holligans-gitarosat.html Új arcot kapott a nő, akinek csimpánz marcangolta szét az arcát - Sokkoló fotóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110812-uj-arcot-kapott-a-no-akinek-csimpanz-marcangolta-szet-az.html A pornóipar leleménye - Divattá vált a nők között az ánuszfehérítés (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110809-a-pornoipar-lelemenye-divatta-valt-a-nok-kozott-az.html Elképesztően lefogyott a Fekete hattyú dögös sztárjahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110811-elkepesztoen-lefogyott-mila-kunis-a-fekete-hattyu-sztarja.html Gyermekfej nagyságú daganatot operáltak ki a magyar hírességből!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110811-gyermekfej-nagysagu-daganatot-operaltak-ki-a-magyar-hiressegbol.html 5 betegség, amelyet a légkondi okozhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110809-5-betegseg-amelyet-a-legkondi-okoz.html