Új arcot kapott a nő, akinek csimpánz marcangolta szét az arcát - Sokkoló fotó

arcátültetés csimpánz támadás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Charla Nash a harmadik, aki új arcot kapott Amerikában: májusban műtötték meg a brutális támadást túlélt asszonyt. Charlát 2 évvel ezelőtt, 2009-ben támadta meg egy 90 kilós csimpánz, a felismerhetetlenségig szétmarcangolta az arcát, és lerágta a kezét.

Charlát 30 orvos és nővér 20 órán át műtötte, aminek eredményeképpen újra képes lesz szagolni, szilárd ételt fogyasztani és érezni fogja a bőrén az érintést. A látását sajnos nem tudták visszaadni.

Charla egy régebbi nyilatkozata szerint nem emlékszik a támadásra, és nem szenved rémálmoktól. Nash-nek - akinek van egy 17 éves lánya is - nem voltak szemei, szemhéjai és orra. Elvesztette minden ujját mindkét kezén, a csimpánz lerágta őket. Nash gondolkozott azon, hogy átessen-e egy teljes arcátültetésen, amint fel tudja dolgozni, hogy az élete teljesen megváltozott a balesettől.

Northfoto
Northfoto

Charla a támadás előtt



"Nem akarok emlékezni, mert nem akarom elképzelni, hogyan történt. Egészséges szeretnék lenni. Nem szeretnék rémálmokból ébredni minden reggel. Nem kérdezek túl sokat a sérüléseimről. Azt tudom, hogy van homlokom." Nash Oprah Winfrey műsorában adott interjút. A talkshow háziasszonya azt mondta, még soha nem látott senkit ilyen borzalmas sebekkel, beleértve az égési sérülteket is. Oprah többször elmondta, hogy a látvány elmondhatatlanul sokkoló.

Nash azután mondta Winfrey-nek, hogy beleegyezik, megmutatja a világnak a sebeit, miután pénzt ajánlott neki egy szupermarket bulvárlapja, hogy fényképet készíthessen az arcáról. Ezután kért egy őrt a kórházi szobájába, letiltotta a mobilhívásokat és nem engedett be kamerát magához az elmúlt 8 hónapban.

De mi is történt azon a szörnyű napon?

Nash majdnem meghalt, amikor Travis, a 90 kilós majom szétmarcangolta őt, azután, hogy megszökött abból az otthonból, ahol kölyökkora óta háziállatként nevelték. Travis gazdája, Sandra Herold egy konyhakéssel próbálta leszúrni a 14 éves állatot. A csimpánz Lyme-kórban szenvedett és Xanaxot szedett, ami egy kétségbeesett kísérlet volt a megmentésére.
A connecticuti Stamford otthonban a rendőrség vetett véget a tombolásnak, amikor agyonlőtte az állatot. A segélykérő telefonhívások közben csak annyit lehetett hallani, hogy Herold sikoltozik:
"A csimpánz megöli a barátomat!"
A 911 diszpécsere azt kérdezte: "Ki öli meg a barátját?"
"A csimpánzom!" - sikította Herold - "Széttépi őt! Lőjék le! Lőjék le!"

Az orvos akkor a helyszínen azt mondta, hogy Nash keze úgy nézett ki, mintha átment volna egy húsdarálón, ahogy az ujjai darabjait szedegették fel a padlóról.

Northfoto
Northfoto

A kisképen látható Charla Nash arca a támadás után,
a nagyképen pedig az arcátültetés eredménye



Nash, amikor felébredt a kórházban, nem tudta, mi történt vele. De megértette, hogy sérülései milyen súlyosak, amikor az orvos elmondta, hogy elvesztette mindkét szemét. Winfrey műsorában Nash elmondta: "Emlékszem, mindig azt mondogattam, hogy egy nap újra látni fogok, aztán az orvos azt mondta, nem, maga soha többet nem fog látni. Mire én azt mondtam, nem tudja, miről beszél! De néhány hét múlva a szemorvos azt mondta, sajnálja, de el kell távolítania a szemeimet. Ekkor megértettem, hogy valóban soha többé nem látok már."

Nash fátyolt hordott, hogy elrejtse visszataszítóan elcsúfított arcát, mert nem akarta megijeszteni az embereket. "Viselem, és nem riogatom az embereket. Néha izultálnak, ezért jobb, ha lefedett arccal sétálok."

Nash azt sajnálja a legjobban, hogy nem tud több időt tölteni lányával, Brianával. Mindig nagyon várja a fiatal lány látogatásait. "Olyankor csak fekszünk egymás mellett, ölelkezve, és arról beszélgetünk, hogy mit csinál az iskolában, és mi újság a barátaival." Nash nem aggódik amiatt, hogy az emberek mit gondolnak a külsejéről. "Én vagyok az egyetlen, akinek ezt el kell fogadnia. Nem ők. Mindegy, hogy mit mondanak."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.