A tampon okozta az egymillióból egy esetben kialakuló vérmérgezést, ami majdnem a brit lány életébe került.


A Rayleigh-ből származó, tizenöt esztendős Paige Roffey alig négy órája használta a tampont, amikor toxikus sokk szindróma következtében összeesett otthonában. A kórházban az orvosok vírusra gyanakodtak, ezért először hazaküldték, de Paige-et vissza kellett vinni a Southend kórházba, miután a zuhanyzóban elvesztette az eszméletét. Az orvosok szerint a lány válságos állapotba került, ezért két napra mesterséges kómába helyezték.Thinkstock

Édesanyja, Sarah, így nyilatkozott erről: "Ott ültem a lányom ágya mellett, és már a temetését terveztem. Nem hittem, hogy túléli." Paige állapota azonban szerencsére javulni kezdett, és 10 nappal később elhagyhatta a kórházat. Most anya és lánya közösen próbálják felhívni a figyelmet a tampon lehetséges veszélyeire.

A toxikus sokk szindróma egy rendkívül ritka, súlyos betegség, melyet baktériumok toxinjai okoznak. Évente csupán 20 embert érint, és az esetek többségét valamilyen traumás sérülés, például égés vagy rovarcsípés váltja ki. Évente mindössze két eset hozható összefüggésbe a tamponnal.

A leggyakrabban elhangzó figyelmeztetés a toxikus sokk szindrómával kapcsolatban az, hogy nem szabad a tampont túl hosszú ideig bent hagyni. Szakértők szerint azonban az állapot néhány fiatal nőben pár óra elteltével is kialakulhat, amennyiben nem rendelkeznek elegendő antitesttel a fertőzés leküzdéséhez.

Paige már újra jár iskolába és feltett szándéka, hogy minél több fiatal lány figyelmét felhívja a tamponhasználat veszélyeire. A család tájékoztató kampányt indított, és szórólapokat kezdenek osztani Paige iskolájában, ahol egyébként különleges gyűlésen hívják fel a lányok figyelmét a betegségre.

A Paige által használt tampon gyártójának szóvivője így nyilatkozott az esetről: "Örömmel hallottuk, hogy Paige felépült. Vizsgálatot indítottunk az ügyben, de annak lezárta előtt további információkkal nem szolgálhatunk."
Így születhet meg a sebezhetetlen Pókember!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110920-igy-szulethet-meg-a-sebezhetetlen-pokember.html Hogyan segít az agykontroll a gyógyulásban?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110920-hogyan-segit-az-agykontroll-a-gyogyulasban.html Szokatlan baleset - Hüvelykujja helyére műtötték a nagylábujjáthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110919-szokatlan-baleset-huvelykujja-helyere-mutottek-a-nagylabujjat.html Szülei sokkot kaptak, mikor megszületett - ma pedig imádják a fiúk! Fotókhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110912-15-evig-keptelen-volt-mosolyogni-a-cisztaktol-most-pedig.html Nagy árat fizethetsz az ujjszopásért!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110914-nagy-arat-fizethetsz-az-ujjszopasert.html Egészséges vagy önpusztító? 7 sztárpár, akiktől tanulhatunkhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110915-egeszseges-vagy-onpusztito-7-sztarpar-akiktol-tanulhatunk.html Volt, amikor 40 kiló sem volt - 33 éves korára öregasszonynak néz ki az anorexiából gyógyult lányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110912-tulelte-az-anorexiat-de-soha-nem-elhet-mar-teljes-eletet.html Éld át velünk! Ilyen érzés egy óra hipnózisbanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110907-eldd-at-velunk-ilyen-egy-ora-hipnozisban.html Pajzsmirigy-daganattal műtötték Peller Mariannthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110913-pajzsmirigydaganattal-mutottek-peller-mariannt.html Teljesült az álma: Hasfalából készült Szilvi pénisze (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110912-teljesult-az-alma-hasfalabol-keszult-szilvi-penisze.html