Történelmi siker: szétválasztották a fejüknél összenőtt ikerpárt

műtét fej sziámi ikerpár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az orvostudomány történetében az eddigi legsikeresebbnek számító műtétnek köszönhetően a most 11 hónapos Rital és Ritag Gabourát összesen négy beavatkozással sikerült különválasztani a londoni Great Ormond Street-i gyermekkórházban.


Forrás: AFP
Forrás: AFP

A műtét során tehát a vérnyomás jelentős lecsökkenése súlyos neurológiai károsodást okozhatott volna. A kórházban eltöltött összesen négy hónap elteltével azonban a különféle szakemberekből álló orvoscsoport úgy véli, hogy a múlt hónapban elvégzett utolsó műtétet követően az ikrek felépülése jól halad. Egyelőre úgy tűnik, nem szenvedtek neurológiai károsodást, így ez számít a valaha elvégzett legsikeresebb ilyen jellegű műtétnek.

Tipp! Ijesztő fotósorozat a híres színésznőről! Kattints a képgalériáért!







Forrás: AFP
Forrás: AFP

Sziámi ikrek nagyon ritkán születnek, körülbelül minden százezredik születésre jut egy. Akkor fejlődnek ki, amikor egy megtermékenyített petesejt nem válik szét teljesen, vagy amikor a petesejt szétválik, majd újra egyesül az anyaméhben. A fejüknél összenőtt ikrek (craniopagus ikrek) még ritkábbak, a sziámi ikrek csupán öt százalékát teszik ki. Ezek közel fele halva születik vagy a szülés során veszíti életét, további egyharmaduk pedig a születés utáni 24 órán belül hal meg.

Annak esélye, hogy ilyen gyermekek túléljék a csecsemőkort, a becslések szerint egy a tízmillióhoz.

Tipp! Nézz be Jennifer Lopez luxusotthonába! Kattints a képgalériáért!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.