Az orvostudomány történetében az eddigi legsikeresebbnek számító műtétnek köszönhetően a most 11 hónapos Rital és Ritag Gabourát összesen négy beavatkozással sikerült különválasztani a londoni Great Ormond Street-i gyermekkórházban.


A csecsemők a fejtetőjüknél összenőve születtek, ami rendkívül ritka állapot. Koponyájuk egybenőtt, és bár az agyszövetük külön volt, néhány létfontosságú artérián és idegen osztozniuk kellett. Állapotuk azért számított meglehetősen összetettnek, mert az agyuk között jelentős volt a véráramlás. Ritag látta el testvére agyának felét vérrel, ahonnan a vér a saját szívébe tért vissza, tehát az ő teste végezte a munka nagy részét mindkettőjük számára.

Forrás: AFP

A műtét során tehát a vérnyomás jelentős lecsökkenése súlyos neurológiai károsodást okozhatott volna. A kórházban eltöltött összesen négy hónap elteltével azonban a különféle szakemberekből álló orvoscsoport úgy véli, hogy a múlt hónapban elvégzett utolsó műtétet követően az ikrek felépülése jól halad. Egyelőre úgy tűnik, nem szenvedtek neurológiai károsodást, így ez számít a valaha elvégzett legsikeresebb ilyen jellegű műtétnek.Az ikrek 2010 októberében születtek Szudánban, császármetszéssel. Orvos szüleik tudták, hogy hazájukban nincs meg a megfelelő szakértelem a szétválasztásukhoz, ezért elegendő pénz híján a brit Facing the World segélyszervezethez fordultak, amely vállalta, hogy állja a csecsemők ellátásának költségeit.Forrás: AFP

Sziámi ikrek nagyon ritkán születnek, körülbelül minden százezredik születésre jut egy. Akkor fejlődnek ki, amikor egy megtermékenyített petesejt nem válik szét teljesen, vagy amikor a petesejt szétválik, majd újra egyesül az anyaméhben. A fejüknél összenőtt ikrek (craniopagus ikrek) még ritkábbak, a sziámi ikrek csupán öt százalékát teszik ki. Ezek közel fele halva születik vagy a szülés során veszíti életét, további egyharmaduk pedig a születés utáni 24 órán belül hal meg.

Annak esélye, hogy ilyen gyermekek túléljék a csecsemőkort, a becslések szerint egy a tízmillióhoz.Forgatás közben baleset érte Halle Berry-thttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110922-forgatas-kozben-baleset-erte-halle-berryt.html Csodaszer? Soha nem gondolnád, mi mindenre jó a botox!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110921-csodaszer-soha-nem-gondolnad-mi-mindenre-jo-a-botox.html A tampon miatt esett kómába a 15 éves lányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110921-a-tampon-miatt-esett-komaba-a-15-eves-lany.html Hogyan segít az agykontroll a gyógyulásban?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110920-hogyan-segit-az-agykontroll-a-gyogyulasban.html Szokatlan baleset - Hüvelykujja helyére műtötték a nagylábujjáthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110919-szokatlan-baleset-huvelykujja-helyere-mutottek-a-nagylabujjat.html Szülei sokkot kaptak, mikor megszületett - ma pedig imádják a fiúk! Fotókhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110912-15-evig-keptelen-volt-mosolyogni-a-cisztaktol-most-pedig.html Meg akarták erőszakolni a VV5 legidegesítőbb szereplőjéthttp://www.life.hu/legykepben/napifriss/20110918-meg-akartak-eroszakolni-vv-attilat.html Nagy árat fizethetsz az ujjszopásért!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110914-nagy-arat-fizethetsz-az-ujjszopasert.html Egészséges vagy önpusztító? 7 sztárpár, akiktől tanulhatunkhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110915-egeszseges-vagy-onpusztito-7-sztarpar-akiktol-tanulhatunk.html Volt, amikor 40 kiló sem volt - 33 éves korára öregasszonynak néz ki az anorexiából gyógyult lányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110912-tulelte-az-anorexiat-de-soha-nem-elhet-mar-teljes-eletet.html