Az évnek ebben az időszakában talán senki sem lepődik meg rajtunk, ha enerváltak, letargikusak vagyunk. Van, akinél azonban ezek a tünetek nem a barátságtalan időjárással vannak kapcsolatban. Ezer nőből átlagosan 15-en szenvednek pajzsmirigy-alulműködésben: ők folyamatos fáradtsággal, depresszióval küzdenek.


Épp nemrég mesélt arról nyilvánosan Dannii Minogue, hogy kisfia, Ethan születése után komoly pajzsmirigy-problémákkal küszködött. A 39 éves sztárnak még az is nehezére esett, hogy magához ölelje gyermekét. "Nehezen tudtam koncentrálni, alig aludtam valamit, és nagyon gyengének éreztem magam. Olyan érzés volt, mintha benzin nélkül akarnád a kocsit vezetni."Forrás: AFP
Dannii Minogue

A pajzsmirigy egy hormontermelő szervünk, amely a nyak alsó részén helyezkedik el. Pajzsmirigy-alulműködés esetén nem termelődik elég pajzsmirigyhormon, úgynevezett tiroxin a szervezetben. Minden ötvenedik nőnek viszont pajzsmirigy-túlműködése van. Túlműködésről akkor beszélünk, ha a kelleténél több pajzsmirigyhormon termelődik. A tiroxin a sejtek anyagcseréjét szabályozó hormon.

A pajzsmirigybetegségeket sokszor nehéz felismerni. Pedig ha nem kezdik el időben kezelni, akár szívproblémákhoz is vezethet. Íme a leggyakoribb tünetek.

1. Fáradtság

A pajzsmirigy-alulműködés legjellemzőbb tünete az állandó fáradtság. Még akkor is kimerültnek érezheted magad, ha nagyon sokat alszol. Ez a tünet banálisnak tűnhet, de ha sokáig vagy kimerült, miközben rendszeresen 7 óránál többet alszol, akkor érdemes felkeresned egy szakembert. A pajzsmirigy-túlműködésnek ezzel szemben éppen az álmatlanság és a hiperaktivitás a legjellemzőbb tünete.

Thinkstock

2. Száraz bőr

Pajzsmirigybetegség esetén a bőr legtöbbször durva tapintásúvá, szárazzá válik, és elvékonyodik. Pajzsmirigy-alulműködés esetén kifejezetten a lábszárakon szárad ki a bőr, pikkelyes hámlás is jelentkezhet. Túlműködéskor pedig gyakran elvékonyodik.  

3. Hajhullás

A másik árulkodó jele a pajzsmirigybetegségnek a hajhullás. Alulműködéskor a szemöldök a legtöbbször megritkul, az oldalsó széle kihullik.

4. Légszomj

Ha egy hosszabb séta közben úgy érzed, elfogyott a levegőd, az is lehet a pajzsmirigy-alulműködés jele. A nehézlégzés általában terheléskor, de akár nyugalomban is jelentkezhet. Ilyenkor a legtöbben elkezdenek rendszeresen edzeni, mert azt hiszik, az a probléma, hogy nem elég fittek. Ha az edzések hatására sem javul a helyzet, érdemes kivizsgáltatni magad.

Thinkstock

5. Elhízás

A legtöbb pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő beteg elhízik, de előfordulhat az is, hogy épp ellenkezőleg, lefogy. Dannii Minogue is sokat fogyott. Ha sokat fogysz, miközben rendesen eszel, az mindenképp gyanúra adhat okot.

6. Öröklődés

Ha van pajzsmirigybeteg a családodban, akkor nagyobb eséllyel alakulhat ki nálad is ez a rendellenesség. Mindenképp hozd kezelőorvosod tudomására, ha tudomásod van ilyenről. A fel nem ismert pajzsmirigybetegség ugyanis akár szívproblémák kialakulásához is vezethet.

7. Táplálkozás

Nagyon fontos az egészséges táplálkozás. a vas- és jódhiány is okozhat ugyanis pajzsmirigy-alulműködést. Kifejezetten a vegetáriánusoknak kell erre ügyelniük, a legtöbb vashoz ugyanis a vörös húsok elfogyasztásával jutunk.

8. Testhőmérséklet

A pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők többsége állandóan fázik, míg a túlműködésben szenvedőknek általában melegük van, sokat izzadnak.
Pajzsmirigybetegsége miatt 20 kilót hízott Mary Zsuzsihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110930-pajzsmirigybetegsege-miatt-20-kilot-hizott-mary-zsuzsi.html Pajzsmirigybetegsége miatt ilyen karcsú Dannii Minoguehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111011-pajzsmirigybetegsege-miatt-ilyen-karcsu-dannii-minogue.html 105 éves testében él a 13 éves kislányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111014-105-eves-testeben-el-a-13-eves-kislany.html Mutasd a biológiai korod! Herczeg Zoli még csak 24http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111014-mutasd-a-biologiai-korod-herczeg-zoli-meg-csak-24.html A férfi, aki csak a saját izmos testét szeretihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111011-a-gyermekbantalmazas-adoniszkomplexushoz-vezet.html Szűzhártya-plasztika és G-pont nagyobbítás - 8 extrém plasztikai műtéthttp://www.life.hu/ujtestujelet/20111010-szuzhartyaplasztika-es-gpont-nagyobitas-8-extrem-plasztikai-mutet.html A nő, aki belehalhat, ha elalszikhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110930-a-no-aki-belehalhat-ha-elalszik.html 7 híresség, aki legyőzte a mellrákot!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110930-7-hiresseg-aki-legyozte-a-mellrakot.html Fluor Tomi súlyosan kimerült - belebetegedett az állandó koncertezésbehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110929-fluor-tomi-sulyosan-kimerult-belebetegedett-az-allando-koncertezesbe.html