A 15 éves ír lány, Joanne O'Riordan egy rendkívül ritka veleszületett betegség következtében karok és lábak nélkül, viszont oroszlánszívvel született.


A legtöbb tizenéveshez hasonlóan Joanne O'Riordan is imád zenét hallgatni, focimeccsekre járni, vagy éjszakába nyúlóan SMS-ezni a barátaival, azonban Joanne olyat tett, amire kevés 15 éves lenne képes: rávette az ír kormányt, hogy változtassa meg a jövő évi költségvetés tervezetét, melynek alapján jelentős mértékben lecsökkentették volna a kiskorú mozgássérülteknek járó állami segélyezést.

A jövő évi megszorítások bejelentését követő órákban a végtagok nélkül született 15 éves Joanne nyilvánosságra hozta Enda Kenny, ír miniszterelnök korábbi kampányígéretét, miszerint kormányra kerülése után pártja soha nem csökkentené a mozgássérülteknek járó támogatást. Az ír hírtelevíziók és az újságok azonnal felkapták a témát, aminek következtében 24 órán belül megváltoztatták a költségvetés tervezetét, így az új tervek értelmében 16 éves korig megmaradhat az állami támogatás.


Joanne O'Riordan az egyik legritkább betegségben szenved (fotók a lányról), rajta kívül a világon mindössze 6 regisztrált esetről tudnak. A veleszületett rendellenesség neve teljes amelia vagy phocomelia, melynek következtében Joanne teljes egészében végtagok nélkül született, ráadásul gerincferdülése is van, de a fiatal lány elmondása szerint igazából egyik betegsége sem zavarja különösebben.

"Soha nem vágytam rá, hogy máshogy kezeljenek, vagy kivételezzenek velem. Olyan vagyok, amilyen, megtanultam elfogadni magam. Sírdogálhatnék egész nap a szobámban, de mire mennék vele? Semmit sem tehetek a betegségem ellen, ezért egyszerűen túlléptem ezen a problémán" - nyilatkozta Joanne a Mail Online újságírójának.

Joanne úgy érzi, hogy nagyon sokat köszönhet a szüleinek, amiért mindig ugyanúgy kezelték, mint az egészséges testvéreit, ugyanis ez komoly szerepet játszott abban, hogy ilyen független és magabiztos fiatal lány válhatott belőle.
Négy egészséges gyerek születése után Ann és Joe O'Riordan, a lány szülei tanácstalanok voltak, mikor megtudták, hogy születendő ötödik gyerekük milyen súlyos betegségben szenved. "Már csak kilenc hét volt hátra a terhességemből, mikor az egyik ultrahangfelvételből egyértelműen kiderült, hogy Joanne kezek és lábak nélkül fog születni" - mondta Ann. Joanne végül meglehetősen kis súllyal, mindössze 1,8 kilósan, császármetszéssel jött világra a corki Emyvale Kórház szülészeti osztályán.

"Anyukámmal nagyon jó a viszonyom annak ellenére, hogy időnként persze egymás idegeire megyünk. Napi 24 órában ő a gondozóm, de mégis képes biztosítani a függetlenségemet. Ha ő nem lett volna mellettem, ma nem tudnék írni, rajzolni, vagy egyedül enni. A szüleim azt akarták, hogy saját magamtól jöjjek rá, hogy hogyan tudom használni a hétköznapi eszközöket" - mesélte Joanne. "Emlékszem, az apukám például nem járni tanított, hanem gurulni. Leszórt a földre édességeket, én pedig megpróbáltam a magam módján eljutni hozzájuk" - idézte fel gyerekkori emlékeit Joanne. 

Az iskola befejezése után Joanne azt tervezi, hogy Dublinba, esetleg New Yorkba költözik. "Tele vagyok tervekkel a jövőre nézve, mindig is érdekelt a televíziózás, és sokak szerint nagyon jól beszélek. Örülnék, ha egy nap saját tévéműsorom lehetne. De ha nem úgy alakul, hát azt sem bánom, a lényeg, hogy mindig mindenben a legtöbbet nyújtsam" - összegezte terveit Joanne.


Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


Majdnem belehalt a fogyókúrázásba: 120 kilóról 44-re fogyott Alicehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111129-majdnem-belehalt-a-fogyokurazasba-120-kilorol-44re-fogyott-alice.html Kelemen Anna megbánta plasztikai műtéteithttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111209-kelemen-anna-megbanta-plasztikai-muteteit.html "Taszítja a csonk, ha hozzáér a bőréhez" - Hogyan lehet testi fogyatékossággal szexuális életet élni?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111209-hogyan-lehet-testi-fogyatekossaggal-szexualis-eletet-elni.html Óvatosan a dohányzással! Leeshet a mellbimbódhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111208-dohanyzas-hatasara-leeshetnek-a-mellbimbok-a-mellplasztikan-atesett-noknel.html Okosabbak, mint a műszerek: a kutyák képesek a rák korai diagnosztizálásárahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111206-okosabbak-mint-a-muszerek-kutyakkal-forradalmasitani-lehet-a-rak-korai.html Rémisztő evolúciós változások: eltűnnek a nemek a jövőben?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111205-remiszto-evolucios-valtozasok-eltunnek-a-nemek-a-jovoben.html Ismerd fel! A kókler természetgyógyászok módszereihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111202-ismerd-fel-a-kokler-termeszetgyogyaszok-modszerei.html