Rengeteg feljegyzés született szokatlan rekordokról, a leghosszabb bajusztól kezdve a leggyorsabban szorzó emberig. Ezek nem csupán számok és nevek, de egy olyan emberiségről mesélnek, melynek tagjai ugyan nem mesebeli óriások, de a szokott vagy megfigyelt határok átlépésére is képesek, mellyel ámulatba ejtenek és elgondolkodtatnak. A szokatlan történetek nagy része a gyerekvállalás körül forog - melyek közül összeszedtük a legérdekesebbeket.


ThinkstockA leghosszabb terhesség

Megszabott ideje van például a terhességnek: embereknél kilenc hónapig, orvosilag szólva negyven hétig tart, plusz-mínusz két hét. 1751-ben viszont egy asszonynak 36 hónapig volt szerencséje az áldott állapothoz, 1961-ben pedig egy burmai nő 25 éven át hordott egy elmeszesedett magzatot. 54 éves korában emelték ki a  méhéből az 1,3 kiló súlyú, halott embriót. Bár már 1936-ben megindultak a fájásai, a baba nem született meg.A legidősebb anya

De nemcsak a terhesség nyúlhat hosszúra, hanem az édesanya életkora is. Ma már megszokott, hogy akár negyven-ötvenéves nők is könnyedén szülhetnek, akár mesterséges megtermékenyítéssel is. Fehér Anna színésznő 52 évesen szült, Ruth Alice Kistler amerikai asszony pedig már igazán nagymamakorban, 57 évesen szülte meg  Suzan nevű lányát. Ennél még bátrabb az a 67 éves spanyol nő, aki pár éve egészséges ikreknek adott életet, bár mesterséges megtermékenyítéssel fogant.Fotó: RTL Klub
Fehér Anna 52 évesen lett boldog édesanya


A legtöbb gyerek

A mai világban a modern országokban egyre kevesebb gyermek születik. Régi korokban viszont, amikor a fogamzásgátlásról még csak a bordélyházban suttogtak, és magas volt a gyerekhalandóság, szintén sok gyerek született, nem volt ritka a tízgyermekes család sem. Még ők sem érik utol Fjodor Vasziljevet, aki az 1700-as években élt, s 2 feleségétől összesen 69 gyermeke született. Azért érdekes lehetett náluk egy családi ebéd. Leontina Albina is gondban lehetett, ha az összes gyermekét maga mellett szerette tudni, ugyanis 59-et szült. Azt nem tudni, hogy ezek a babák normális súlyúak voltak-e, bár egy idő után már talán nem is ez számított. Mindenesetre a legnagyobb súlyú csecsemő, aki normál méretű szülőktől fogant, és életképes is volt, 10,2 kg súllyal született.
Leontina Albina és néhány gyermeke

Egymás mellett

Nemcsak gyerekekkel, hanem felnőttekkel kapcsolatban is feljegyeztek furcsaságokat. Érdekes lett volna egymás mellé állítani például Walter Hudsont és Edward C. Hagnert, mivel előbbi 545 kg-ot, utóbbi pedig szintén normál testmagassággal 22 kg-ot nyomott.

A leghosszabb szakállú norvég Hans Langseth-t - 5,3 méter - is oda lehetne állítani a 2,8 méteres bajszú férfi mellé - mulatságos látvány volna.


A 22 kilós Edward C. Hagner, az 545 kilós Walter Hudson és az 5,3 méteres szakállú Hans Langseth

Charles Osborne pedig biztos nagyon unta, hogy egy disznóvágás után 65 éven át csuklott percenként nagyjából 40-et. Megvigasztalhatta volna Donna Griffiths-t, aki 194 napig folyamatosan tüsszentett egy betegség miatt.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


Mi állhat a rekordok hátterében?

Az ilyen és ehhez hasonló esetek mindig is nagy port kavartak, de míg napjainkban az illető maximum 15 percre híres lesz, addig főleg a középkor idején nem volt tanácsos szokatlanul kitűnni a tömegből. Sok boszorkányüldözés és kiközösítés alapja lehetett olyan, akár itt felsorolt biológiai furcsaság, amiről az illető nem tehetett, s amivel akkoriban kivívta az emberek ellenszenvét és vádaskodását. Ma, kinőve a babonás korokból, sincs magyarázatunk minden szokatlan jelenségre, legyen az akár hihetetlen képesség vagy biológiai állapot. Sokan még mindig természetfeletti képességeket gyanítanak, de valószínűbb, hogy egész egyszerűen az átlagtól eltérő furcsaságok lehetőségként élnek minden egyes kisgyermekben, csak meglehetősen ritkán jönnek elő.
Anyósallergia - létezik, de nem a mama az igazi okhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111220-anyosallergia-letezik-de-nem-a-mama-az-igazi-ok.html Az 5 leggyakoribb, csókkal terjedő nemi betegséghttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111220-az-5-leggyakoribb-csokkal-terjedo-nemi-betegseg.html Agyátütetés, élveboncolás és a kétfejű szörnyek - A 20. század legkegyetlenebb emberkísérletei (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111220-agyatutetes-elveboncolas-es-a-ketfeju-szornyek-a-20.html Veszély a korsó mélyén: így okoz gyomorrákot a sörhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111219-veszely-a-korso-melyen-igy-okoz-gyomorrakot-a-sor.html Halált hozó magassági kísérletek - Emberkísérletek a náci haláltáborokban (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111219-halalt-hozo-magassagi-kiserletek-emberkiserletek-a-naci-halaltaborokban.html "Öngyilkos akartam lenni a lágerben!" - Emberkísérletek a náci haláltáborokbanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111217-ongyilkos-akartam-lenni-a-lagerben-emberkiserletek-a-naci-halaltaborokban.html