Az igazi fizetség: a gyógyult betegek mosolya - Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész kettős élete

önbizalomhiány misszió helyreállítás szegény országok Banglades plasztikai sebész dr. Pataki Gergely
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dr. Pataki Gergely a plasztikai sebészekről kialakult sztereotípiát romokba dönti, megmutatja viszont, mit jelent az elhivatottság: itthon Pataki doktor szépészeti beavatkozásokat végez, Bangladesben pedig a rászorulókat operálja. A szépészeti és helyreállító beavatkozásoknak egyaránt megvan a maguk szépsége - Pataki doktor gyógyító tevékenysége ebben a kettősségben teljesedik ki.

A testükkel és önmagukkal elégedetlen nőknek dr. Pataki Gergely plasztikai sebész azt üzeni, hogy mindig van olyan ember, akiknek ők lesznek a legszebbek: "Butaság önmagunkkal elégedetlenkedni. A világon számos olyan hely van, ahol a valódi, és nem az eltúlzott esztétikai problémák komoly hátrányt, érvényesülési nehézséget okoznak; de Magyarország nem ez az ország. Persze ha a testünk és lelkünk közti harmónia nem áll helyre másképp, nem ördögtől való dolog plasztikai sebész segítségét kérni."

Forrás: Dr. Pataki Gergely
Forrás: Dr. Pataki Gergely

Kattints a képre a galériáért!

Pataki doktor számos celeb, modell, szépségversenyző, valamint sportoló plasztikai sebészeként ismert. Élete plasztikai sebészként nemcsak mellnagyobbításból és ajakfeltöltésekből áll, hiszen a plasztikai sebészetnek az esztétikai műtétek csupán egyik ágát alkotják. A helyreállító műtétek, a kézsebészet és az égési sérülések ellátása is a plasztikai sebész feladata. Pataki doktor munkásságához - aki az egyetemi oktató kórház épületén belül létrehozott magán plasztikai sebészet vezetőjeként esztétikai műtéteket végez, a János kórházban pedig újraindította a gyermekplasztikai ambulanciát - még a világ egyik legszegényebb országában létrehozott misszió is hozzátartozik.

A plasztikai sebészet egyben missziót is jelent

"Nagy öröm oda elmenni, segíteni, és hallgatni, ahogy a korábban műtött, már gyógyult betegek elmesélik, mennyire megváltozott az életük" - mesél bangladesi missziójáról a plasztikai sebész. Dr. Pataki Gergely nem egy a csokibarnára sült, gazdag plasztikai sebészek közül, nála megdől ez a sztereotípia. Sokkal inkább elhivatott orvos és közösségorientált ember, aki itthon és külföldön is számos szervezet alapítója és tagja. Nem ismeretlen előtte a szegényebb országok számára nyújtott segítség sem; már brazíliai tanulmányai során is azt látta, hogy az orvosok nagy többsége ideje és pénze egy részét a szegények megsegítésére, operálására szánja. Számára az orvoslás nemcsak egy szakma, hanem egy misszió is - még pályája elején elhatározta, hogy az egyik legszegényebb országban fogja ingyen gyógyítani az embereket -, s mindez számára csupán az alkotásról és a segítésről szól. Mert segíteni egyszerre emberi és isteni dolog, csupa jó érzéssel és energiával tölti fel azt, aki segít.

Miért pont a világ egyik legszegényebb országa?

"Sokszor megkérdezték, nincs-e itthon elég segítségre szoruló ember, miért éppen Banglades? A válaszom mindig ugyanaz: abból a pénzből, amennyiből itthon tíz, Bangladesben akár száz embert is meg tud gyógyítani. Amikor 1997-ben elhatároztam, hogy plasztikai sebészként segítünk a kiszolgáltatottakon egy Magyarországnál szegényebb országban, még nem volt pontos helyszín. Először Brazília jött szóba, de aztán egy bangladesi ismerősöm mesélt az ottani állapotokról, és ekkor eldőlt, hogy abba az országba szervezzük ezt a missziót. Ott az emberek nagy része 5000 forintnak megfelelő összegből él havonta, nincs tiszta ivóvíz és a gyerekek 30 százaléka alultáplált. Ezután felvettük a kapcsolatot a helyi kórházakkal, akik nagyon örültek nekünk, mert Bangladesben alig van plasztikai sebész, így az ilyen beavatkozásokra szoruló emberekkel nem tudnak mit kezdeni. Láttuk, hogy munkánkra rendkívül nagy az igény: a kórházban meghirdették, hogy jövünk, és amikor megérkeztünk, már százával vártak minket a betegek. Vannak olyan 160.000 fő lakosú falvak (!), ahol sehol sincs orvos a környéken, miközben a gyerekek tele vannak égési sérülésekkel, de a felnőtteket sem látja el senki, és az alkalmazott alternatív gyógymódoknak sajnos legtöbbször több a káruk, mint a hasznuk. Sok gyermek születik fejlődési rendellenességekkel, mivel nincs tiszta ivóvíz, és sok terhes nő arzénes vizet kénytelen inni. A rendellenességekkel születő babákat pedig nem látja el senki. Mi elmentünk ezekbe a falvakba is, megvizsgáltunk embereket, megszerveztük utazásukat a kórházba és megműtöttük őket. Ennek a missziónak ez volt a tartalma."

Forrás: Dr. Pataki Gergely
Forrás: Dr. Pataki Gergely

Kattints a képre a galériáért!

Az igazi fizetség: a gyógyult betegek mosolya

"Nagyon sok fejlődési rendellenességgel élő embert látunk el. Operálunk ajakhasadékot, ujj-összenövéseket, különböző daganatokat, de égési vagy egyéb sérülések, trópusi betegségek okozta ín- és izomzsugorodásokat is. Sokan olyan, úgynevezett 'húzó hegekkel', hegzsugorodásokkal élnek együtt, amik az adott végtag mozgását lehetetlenné teszik. Megfelelő szövet- és bőrpótlással már néhány héten belül sokkal jobban mozgatható lesz a végtag, így vissza tudjuk adni egy gyermeknek a fogó készségét vagy a válla mozgását. De például egy savleöntéses támadást átélt lány mellének helyreállítása is nagyon fontos, ekkor már nemcsak a funkció visszaállításáról, hanem esztétikai műtétről is beszélünk. A test gyógyítása mellett gyógyítjuk a lelket is, visszaadva ezáltal kettőjük harmóniáját. Vannak borzasztó esetek, amik életeket tesznek tönkre, pedig egy egyszerűbb műtéttel az életminőséget nagyban lehet javítani. Műtét után a gyógyult gyerekek és felnőttek szeméből sugárzó hála hihetetlenül feltölti az embert, nagy öröm oda kimenni, segíteni, és látni a munkánk gyümölcsét, hallgatni, ahogy elmesélik, mennyire megváltozott az életük.

Tulajdonképpen a plasztikai sebészet mind a négy ágában tevékenykedtünk Bangladesben. Nagyon sok új technikát is alkalmaztunk, például hegeknél saját zsírtöltést, komolyabb szövethiányoknál szövetmérnökséggel előállított anyagok beültetését is végeztük. A szakma alapját képező 'plasztikai sebészi kreativitással' és a modern szövetpótló lehetőségekkel torzult vagy hiányzó orrszárnyat, ajkakat vagy egyéb testtájakat lehet visszaadni, és az eredetihez hasonló állapotot létrehozni, vagy ha az nem lehetséges, legalább a funkciót visszaállítani, hogy az adott betegnek például ne száradjon ki a szeme, kapjon az orrán levegőt, vagy mozgatni tudja a kezét. Sok olyan újdonságot, technikát vittünk a misszióba, ami a világ nyugati részén már elfogadott. Gondoskodtunk arról, hogy a bangladesi sebészek ezeket megtanulják tőlünk, így később önállóan is el tudják majd végezni a műtétek egy részét."

Forrás: Dr. Pataki Gergely
Forrás: Dr. Pataki Gergely

Kattints a képre a galériáért!

"Tudom, milyen érzés zseblámpa fényénél, 40 fokos melegben műteni"

A műtéti körülmények nem mindig megfelelőek. Hiába viszik a műszerek nagy részét oda a misszió tagjai, van, hogy a műtőben félóránként elmegy az áram, és ha a generátor nem kapcsol be, akkor zseblámpafénynél és 40 fokos melegben operál tovább Pataki doktor.

"A kéthetes misszió során általában reggel hatkor keltünk, hogy odaérjünk a kórházba, ahol először betegeket vizsgáltunk órákon át, vagy rögtön műtöttünk. Volt, hogy éjfélig is operáltunk, mivel bonyolult eseteink voltak. Két hét alatt majdnem negyven embert műtöttünk meg. Két műtét között délben gyorsan ettünk, majd dolgoztunk tovább. Annak ellenére, hogy az ottani emberek különleges segítőkészségről és vendégszeretetről tettek tanúbizonyságot, némi veszélynek azért ki voltunk téve, mert ottjártunkkor tüntetések miatt kijárási tilalom volt az utcákon.

Eddig kétszer két hetet töltöttünk kint, és gyakran szeretnénk visszatérni. Ez egy magyar alapítású misszió is egyben, számos kolléga támogatja, sőt, vannak, akik csatlakoznának hozzánk Bangladesbe is. Ha ez így lesz, és mondjuk négy plasztikai sebészből álló csoport mehetne ki, akkor kétszer ennyi műtétet végezhetnénk el."

Az élet naposabb oldala

Pataki doktor szakmailag kettős életet él: egyszerre foglalkozik esztétikai (szépészeti) és rekonstrukciós (helyreállító) sebészettel. Nagyon fontosnak tartja azt is, ha egy nőnek helyreáll az önbizalma egy mellplasztikát követően. A szépség formázása ugyanúgy lázba hozza, mint az, ha visszaadja valakinek a fogási készségét.

Forrás: dr. Pataky Gergely
Forrás: dr. Pataky Gergely

Kattints a képre a galériáért!

Olykor rangos szépségversenyekre is hívják. Szakértőnek, sőt általában zsűrielnöknek. "Olyan, mintha múzeumba mennék, fejlesztem a szépérzékemet, és talán a képzettségemmel segíthetem a helyes döntést. Mint a természet gyönyörű alkotásaira, úgy tekintek a szépségversenyek résztvevőire, győzteseire. Még abban az esetben is, ha ehhez a szakmám is hozzájárult. Régebben még kizárták a szépségversenyekről azokat a lányokat, akiken bármilyen plasztikai beavatkozás történt. Manapság viszont ez egyre kevésbé tűnik gondnak, inkább trenddé válik, mivel a szakma mértékletes alkalmazását már elfogadja a világ."

Egy divat- és modellvilágban dolgozó plasztikai sebész kifinomult és folyamatosan fejlesztendő "szépérzéke" a helyreállító műtéteknél is segíti a helyes formák kialakításában.

Válts barnára! Miért jobb a barna kenyér, cukor és rizs a fehérnél?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120716-az-egeszseges-eletmod-kapuja-miert-jobb-a-barna-kenyer-barna.htmlEgészségügyi kisokos nyaraláshozhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120711-egeszsegugyi-kisokos-nyaralashoz.htmlTúlsúlyos, de nem tehet róla - Akik egészségügyi problémák miatt nem tudnak lefogynihttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120710-tulsulyos-de-nem-tehet-rola-akik-egeszsegugyi-problemak-miatt.htmlCirkuszban szórakoztatták az embereket: szörnyszülöttek a 19. századbanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120709-cirkuszban-szorakoztattak-az-embereket-szornyszulottek-a-19-szazadban.htmlMolnár Dalma a legszebb, Takács Gábor a legsármosabb főiskolás 2012-benhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120709-molnar-dalma-es-takacs-gabor-a-legszebb-es-legvonzobb-foiskolas.html"Nem mertem nemet mondani a főnökömnek" - Így kezdődik a stresszorexia!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120629-uj-etkezesi-zavar-terjedt-el-a-stresszorexia.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.