önbizalomhiány mellkisebbítés nagy mell tinédzser plasztikai sebészet hátfájás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az érintett lányok egy része fizikai fájdalomról, alacsony önbizalomról és állandó megpróbáltatásokról számolt be egy friss kutatás szerint.

Tipp! Magyar lány a legdögösebb olimpikon! Kattints a képekért!


A kamaszok a nagy kosárméretet gyakran hátrányként élik meg, hiszen újonnan kifejlődött testrészük kényelmetlenséget okoz számukra. A negatív hatás olyan erős lehet, hogy igény támadhat bennük a mellkisebbítő műtétre. Dr. Brian Labow, a felmérés vezetője évente körülbelül száz ilyen operációt végez serdülőkorúakon.

"Kíváncsi voltam a beavatkozás hatásaira, illetve arra, hogy hasznos-e néhány évet várni a műtéttel" - mondta dr. Labow, a Harvard Egyetem professzora és a Bostoni Gyermekkórház plasztikai sebésze. A makromasztia néven is ismert kóros mellnövekedés olyan következményekkel jár, mint folytonos nyak- és vállfájdalom, önbizalomhiány, nem kívánt figyelemfelkeltés és nehézkes ruhavásárlás.

Thinkstock
Thinkstock

Kattints és nézd meg a legszebb ciciket! (18+)

"Vannak, akik nagy mellel is boldogan élnek" - tette hozzá az orvos, aki szerint egyáltalán nem könnyű a diagnózis felállítása, hiszen míg egy alacsony lányt zavarhat a D kosár, egy magas tini számára előfordulhat, hogy nem okoz gondot. "A legtöbb kamasz nem is akar orvoshoz fordulni ezzel. Szégyellnek beszélni róla, hogy a testüket a saját ellenségüknek érzik."

A tanulmányban összesen 96 makromasztiás, ám nem operált lány vett részt, mindannyian 12 és 21 év közöttiek. A kontrollcsoportot 103 fiatal jelentette, akiket más okból kezeltek a bostoni intézményben, de egyiküknek sem volt mellproblémája, táplálkozási zavara vagy mentális betegsége. A kérdőív fájdalomra, testi és lelki egészségi állapotra, közérzetre, vitalitásra, közösségi életre, önbizalomra, testképre és táplálkozásra vonatkozóan tartalmazott kérdéseket, valamint mérte a mellmérettel és az afelé irányuló érzelmekkel kapcsolatos gondokat is.

Az eredmények alapján a kóros mellnövekedés rontja az életminőséget és az önbizalmat, ezáltal testi tüneteket és - testalkattól függetlenül - étkezési zavarokat idézhet elő. Utóbbi háromszor olyan gyakran fordult elő a makromasztiás betegeknél, mint a kontrollcsoport tagjainál. "Ezek a fiatalok szenvednek. Ha az első menstruáció után várunk három évet, a mellek egy árnyalatnyit még nőhetnek, de korántsem annyira, hogy érdemes legyen tovább halogatni a műtétet" - összegezte dr. Labow, akinek tanulmánya a Pediatrics című szakfolyóiratban jelent meg.

Az operáció ugyanakkor lassú sebgyógyulással és hegképződéssel járhat a túlsúlyos tinik esetében, illetve mindenkinél fennáll az átmeneti mellbimbó-túlérzékenység és hosszú távon a szoptatási nehézségek kockázata.

Tipp! Félisten az olimpián! Kattints a szexi képekért!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.