A 47 éves Timothy Ray Brown az első és egyetlen személy, aki felgyógyult a halálos kórból - saját bevallása szerint remekül érzi magát, és egy HIV-fertőzötteket támogató alapítványnak dolgozik.

A férfi néhány évvel ezelőtt vált ismertté, amikor a világon először egy csontvelő-transzplantációnak köszönhetően felgyógyult a HIV-fertőzésből.

A "berlini betegként" elhíresült férfit 1995-ben diagnosztizálták HIV-vírussal, akkor csupán két évet jósoltak neki az orvosok. A modern kombinált gyógyszeres antivirális kezelésnek köszönhetően - ami egy évvel később jelent meg a piacon - azonban stabilizálódott az állapota, olyannyira, hogy 2006-ig normális életet élhetett. Akkor azonban állandó fáradtság miatt újra kórházba került, ahol kiderült, hogy leukémiája van. Az orvosok kemoterápiával kezelték, aminek következtében tüdőgyulladás és szepszis alakult ki nála, ebbe pedig majdnem belehalt.

AFP
Timothy Ray Brown megpróbáltatásai ellenére remekül néz ki

A kezelőorvosa, Gero Huetter ekkor úgy gondolta, hogy érdemes megpróbálni a csontvelőátültetést, de olyan donortól, akinek szervezetéből hiányzik az úgynevezett CCR5 receptor. Ez azért volt szükséges, mert az olyan emberek, akiknél nincs jelen ez a receptor (ez az észak-európai lakosság csupán egy százalékára jellemző), képesek ellenállni a HIV-vírusnak, mivel az nem tud behatolni a sejtjeikbe. Ezzel a módszerrel az orvostudományban először kezelték egyszerre a rákot és a HIV-vírust. A beavatkozás nagyon veszélyes volt, de Brown csupán fejfájást tapasztalt. Ezután a férfinek még kétszer is kiújult a leukémiája, de minden alkalommal ugyanattól a donortól kapott csontvelőt, így amikor végül teljesen felgyógyult, a HIV-tesztje is negatív lett. "Igen, meggyógyultam, HIV-negatív vagyok. Én vagyok az élő bizonyíték arra, hogy az AIDS gyógyítható. Nagyszerű érzés gyógyultnak lenni" - fűzte hozzá a férfi.

Brown most egy az AIDS-betegeket támogató alapítványnak dolgozik, amely többek között az új, radikálisabb gyógymódok kutatását is finanszírozza. A férfi szerint ugyanis rengeteg a tehetséges kutató, de pénzhiány miatt nem tudnak dolgozni.

Kalandokban jók vagyunk - A magyarok nem félnek az AIDS-tőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111130-kalandokban-jok-vagyunk-a-magyarok-nem-felnek-az-aidstol.html Tesztelik az új AIDS elleni vakcinát!http://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110106-tesztelik-az-uj-aids-elleni-vakcinat.html AIDS: Megvan az első gyógyult beteg!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101217-megvan-az-ellenszer-meggyogyult-az-elso-hivfertozott-ferfi.html 20 éve él HIV-vírussal a híres sportoló - mégis egészségesebb, mint valahahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111110-20-eve-el-hiv-virussal-magic-johnson.html Zölden sugárzó cicák segítenek megtalálni a HIV ellenszeréthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110913-zolden-sugarzo-cicak-segitenek-megtalalni-a-hiv-ellenszeret.html Édesapja jelentette fel a HIV-pozitív lányt, aki 20 férfial bújt ágybahttp://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/fertozesek/20101031-edesapja-jelentette-fel-a-hivpozitiv-lanyt-aki-20-ferfial-bujt.html