A botoxot számos betegség, köztük az inkontinencia és a migrén kezelésére alkalmazzák sikeresen amellett, hogy a világ egyik legismertebb ránctalanítója. Most azonban ausztrál kutatók megállapították, hogy a szénanátha ellen is hatásos lehet a szer.

Az elsődleges tesztelések során a botoxzselét a páciensek orrára kenik, aminek következtében a az allergiától és szénanáthától szenvedő résztvevők akár három hónapig is megszabadulhatnak az olyan kellemetlen tünetektől, mint a szemviszketés, a tüsszögés és az orrfolyás.

A kutatók elmondása alapján a botulinum nevű toxin az orrban lévő idegekre hat és blokkolja a idegvégződések által kibocsájtott vegyületeket, melyek jelentős szerepet játszanak a szénanátha szimptómáinak kialakulásában. Az allergia tüneteinek kezelése érdekében a botox molekuláit úgy módosították, hogy azok képesek legyenek behatolni a bőrön és az orr nyálkahártyáján keresztül.

Thinkstock

A botoxot már hosszú ideje széles körben alkalmazzák stroke utáni izomgörcsök enyhítésére és szélütés kezelésére, a jelenlegi kutatás azonban egy teljesen újfajta felhasználási módot eredményezhet, mondta Philip Bardin professzor, a Monash Egészségügyi Központ kutatója.

Az izmok ellazítására képes botox valójában egy idegméreg megtisztított formája. Az idegmérget pedig egy izombénulással járó betegséget okozó baktérium, a Clostridium botulinum állítja elő.

A szer tesztelésében összesen 70 ember fog részt venni, és a legújabb jelentések szerint a botoxot oltóanyag formájában fogják előállítani. Az allergia és a szénanátha elleni új vakcina kikísérletezése azért is különösen fontos, mert a globális felmelegedés következtében a pollenidőszak akár 6 héttel is hosszabbra nyúlhat, mondta dr. Stephen Till, a Londoni King's College kutatója.

Sokkal olcsóbb, mint a botox! Itt az új ránctalanító tablettahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120912-olcsobb-mint-a-botox-akar-30-szazalekkal-kesobbre-tolja-rancok.html Még csak 25 éves és gyönyörű - Miért van szüksége egy fiatal lánynak botoxra?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120606-meg-csak-25-eves-es-gyonyoru-miert-van-szuksege.html Botox: egy igen erős méreg, ami szépséget és gyógyulást is hozhathttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120410-botox-egy-igen-eros-mereg-amely-szepseget-es-gyogyulast-is.html Csodaszer? Soha nem gondolnád, mi mindenre jó a botox!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110921-csodaszer-soha-nem-gondolnad-mi-mindenre-jo-a-botox.html