szőlőmag olívaolaj mogyoróolaj lenmag mandulaolaj kendermag bőrápolás avokádó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egészségünk és szépségünk megőrzésében, valamint a megbetegedések megelőzésében fontos szerepet játszanak a hidegben sajtolt növényi olajok. Ezekre a bennük rejlő telítetlen zsírsavak és vitaminok miatt van szükségünk. A Life.hu összegyűjtötte azokat a nélkülözhetetlen és jótékony olajokat, amelyektől egészséges és gyönyörű leszel még a leghidegebb napokon is.

1. Mandulaolaj

A mandulaolaj szinte a legsokoldalúbban felhasználható masszázsolaj. Ásványi anyagokban és fehérjékben gazdag, ráadásul remek bőrpuhító. A kisbabák bőrének rendszeres ápolására is használható. Jótékony hatását a magas omega-9 zsírsavtartalmának, valamint a benne rejlő B1-, B2-, B6- és E-vitaminoknak köszönheti. Amellett, hogy puhítja a könyökökön, a sarkokon, vagy éppen a talpakon megkeményedett bőrt, visszaadja annak rugalmasságát is, és még az öregedési folyamatokat is lassítja.

Thinkstock
Thinkstock

2. Avokádóolaj

Az avokádóolaj 85%-ban telítetlen zsírsavakból áll. Kiválóan ápolja a száraz, ekcémás bőrt, és segíti a sejtmegújulást. Gyulladásra hajlamos, érzékeny bőrre is alkalmazható. A-, D- és E-vitaminokban, valamint ásványi anyagokban gazdag. Nemcsak bőrre kenve egészséges, de süthetünk, főzhetünk is vele. Segít megelőzni a daganatos és érrendszeri betegségeket, illetve szinten tartani a hormonháztartást. Az avokádóolaj is igazán sokoldalú: salátát ízesíthetünk vele, ápolhatjuk száraz bőrünket, megolajozhatjuk a csikorgó zsanérokat, de még hegek kezelésére is alkalmazhatjuk.

3. Mogyoróolaj

A mogyoróolaj az egyik legintenzívebb ízű olaj. Használhatjuk tészták vagy éppen sütemények ízesítésére, de finom ízt adhat a salátáknak, zöldségeknek, hal- és húsételeknek, valamint a leveseknek is. Fogyasztása - más olajokkal ellentétben - kevésbé terheli meg az érrendszert és a szívet, emellett pedig segíti a koleszterinszint megfelelő szintentartását is. Az avokádóolajhoz hasonlóan nagyon gazdag telítetlen zsírsavakban, energiatartalma azonban alacsonyabb, mint a többi olajé, így a diétázók is bátran fogyaszthatják. Mindezek mellett kiváló bőrápoló olaj is, magas az E vitamin- és fehérjetartalma.

4. Lenmagolaj

A lenmagolaj az egyik legtöbb esszenciális zsírsavat tartalmazó olaj. Ezek sejtjeink egészséges működéséhez szükségesek, jótékony hatással vannak az anyagcserére és gyulladáscsökkentők is. A lenmagolaj javítja az artériás keringést, ezzel védi a szívet és az érrendszert. Cinket, foszfort, jódot, kalciumot, káliumot, ként, kobaltot, magnéziumot, mangánt, nikkelt, rézt, szilíciumot és vasat tartalmaz. Kezelhető vele a hörghurut, de jót tesz a tüdőnek is. Dohányosoknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mind mag-, mind pedig olajformában. Serkenti az agyműködést és segít a cukorbetegség megelőzésében is. Bőr- és hajápolásra egyaránt alkalmas, a benne lévő zsírsavak ugyanis meggátolják a kiszáradást.

5. Dióolaj

Nemcsak a lenmagolaj, de a dióolaj is jó hatással van az idegrendszerre. A benne található B-vitamin, valamint a lecitin segít az összpontosításban, stresszhelyzetben pedig vérnyomáscsökkentőként hat. Omega-3 és omega-6 zsírsavtartalmával védi a szívet és csökkenti bizonyos ráktípusok kockázatát. A konyhában többféle zöldséget, salátát, burgonyaételeket és édességeket ízesíthetünk vele. A kozmetikában masszázsokhoz, bőrirritáció és pikkelysömör kezelésére használják, leggyakrabban pedig ajakápolóként találkozhatunk vele. E-vitamintartalma táplálja, védi a bőrt és késlelteti annak öregedését.

Thinkstock
Thinkstock

6. Extra szűz olívaolaj

Az olívaolaj az egészségmegőrzésben, a konyhában és a kozmetikában is hű barátunk. Kiváló az érelmeszesedés, a trombózis és a magas vérnyomás kialakulásának megelőzésére. Csökkenti a koleszterinszintet, értágító, és a lenmagolajhoz hasonlóan gyulladáscsökkentő. Bőrtípustől függetlenül gyorsan felszívódik, kiválóan hidratál, rugalmassá teszi a bőrt és késlelteti a ráncok kialakulását is. Gyógyít és melegít, így a reumatikus panaszok kezelésében is segíthet.

7. Kendermagolaj
Hatásos a betegségek megelőzésében, ugyanis ideális arányban tartalmaz omega-3 és omega-6, valamint az immunrendszer számára fontos gamma-linolén (GLA) zsírsavat, mely megtalálható az anyatejben is. Gyulladáscsökkentő, jó hatással van az izületi fájdalmakra, a krónikus bélgyulladásokra, de még a menstruációs fájdalmakra is. Vagyis kiváló fájdalomcsillapító. A GLA-sav ösztönzi a köröm- és hajnövekedést, és javítja a bőr egészségét. Hidratál, növeli a rugalmasságot, késlelteti az öregedéssel járó tüneteket, valamint védi a bőrt a káros napsugárzás ellen is. A kendermagolaj egy 6 faktoros naptejjel is felér.
8. Szőlőmagolaj

A szőlőmagolaj a felsorolt olajokhoz hasonlóan külsőleg és belsőleg is alkalmazható. Védi az érrendszert a meszesedéstől, erősíti a hajszálerek falait, ezáltal csökkentve a trombózisveszélyt. Hatékonyan befolyásolja a vér koleszterin-tartalmát, megelőzve ezzel a szívbetegségek kialakulását. Javítja a látást, megelőzheti a szürkehályog kialakulását, és meggátolhatja a rák kialakulásának lehetőségét is. Gyulladásgátló hatású, erősíti a szervezetet a stressz ellen. Mindemellett a változókor kellemetlen tüneteit is enyhítheti, javíthatja az emlékezetünket, az öregedési folyamatokat pedig lassíthatja. Teszi ezt úgy, hogy a bőr simaságát, rugalmasságát biztosítja, ugyanis képes a kollagénszöveteket regenerálni, növekedésüket stimulálni, a petyhüdt bőr állapotát javítani. A bőrbe könnyen és gyorsan felszívódik. Különösen alkalmas száraz, érett bőr ápolására.

Készíts levendulás fürdőgolyót és olajat!http://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20120628-hogyan-legyek-jo-no-levendulas-furdogolyo-es-olaj-fillerekbol.htmlRészletes bőrtípus-analízis - Teszteld magad!http://www.life.hu/szepulj/20121203-bortipus-meghatarozas-tipusok-reszletes-jellemzoi.htmlEgy tipp a bőrfiatalságérthttp://www.life.hu/karacsony/hirdetes/20121204-egy-tipp-a-borfiatalsagert.htmlBőr- és hajszépítő mézes kenceficékhttp://www.life.hu/karacsony/szepseg/20121126-adventi-szepsegtipp-bor-es-hajszepito-mezes-kenceficek.htmlBársonyosan puha, ragyogó bőr télen ishttp://www.life.hu/szepulj/borapolas/20121125-borapolas-barsonyosan-puha-ragyogo-bor-telen-is.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.