7 egészséges étel, melyet 2013-ban enned kell

lencse gránátalma banán egészséges életmód életmód fogyókúra kefir
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Léteznek bizonyos "csodaélelmiszerek", melyek bőségesen ellátják a szervezeted a megfelelő tápanyagokkal, miközben a kalóriák miatt sem kell aggódnod. Ezek közül bizonyára akad néhány, amelyek minden nap az asztalodra kerülnek. De mi a helyzet azokkal az ásványi anyagokban, vitaminokban és betegségmegelőző fitokemikáliákban gazdag táplálékokkal, melyeket eddig nem fogyasztottál? A Life.hu összegyűjtötte azokat az egészségvédő hatással rendelkező élelmiszereket, melyeket könnyedén beépíthetsz az étrendedbe.

Kelkáposzta

Amellett, hogy bővelkedik rákellenes antioxidánsokban, a kelkáposzta rendkívül gazdag A-vitaminban is. Általa tehát nemcsak a bőröd és a szemed egészségét őrizheted meg, de az immunrendszered működését is támogathatod. Tudtad, hogy egy bögrényi kelkáposzta egy narancsnak megfelelő C-vitamint tartalmaz? Ráadásul rostokban gazdag élelmiszer lévén koleszterinszint-csökkentő hatással is bír. Igazi egészségbomba!

Thinkstock
Thinkstock

Szardínia

Az egyik legjobb D-vitamin és omega-3 forrás, a szardínia tehát nemcsak a szívedre van jótékony hatással, hanem a hangulatodra is. Ez a halféle a tápláléklánc alján helyezkedik el, így ellentétben a nagyobb halakkal, sokkal kevesebb toxin kerül a szervezetébe - általa pedig a miénkbe is.

Quinoa

Ez a tápanyagokban gazdag élelmiszer nemcsak különleges ízével, de gyors és változatos elkészítésével is hamar a kedvenceddé válhat. Magas rosttartalma mellett fehérjében is bővelkedik, melyek kombinációja által jóval tovább érezheted magad jóllakottnak.

Zabpehely

Egy bögre zabpehellyel már fedezheted a napi rostszükségleted felét, ezáltal pedig csökkentheted az úgynevezett "rossz" LDL koleszterinszintedet. Ha fogyókúrázol, akkor is ideális beépítened az étrendedbe. Lassú felszívódású szénhidrátként ugyanis nem emeli meg hirtelen az inzulinszinted, vagyis állandó marad a vércukorszint és tovább tart a jóllakottságérzet is. Fogyassz három órával sportolás előtt zabkását, így edzés közben még több zsírt égethetsz el!

Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

Gránátalma

Ez a vibráló színű gyümölcs a benne található antioxidánsoknak és más természetes vegyületeknek köszönhetően nemcsak a káros szabadgyökök ellen nyújt védelmet, hanem az Alzheimer-kórral, a rákkal és a különböző szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben is. Ha túl macerásnak találod előkészíteni a gyümölcsöt, fogyaszd lé formájában! Így is kifejti jótékony hatásait és élvezheted egyedülálló ízét. Egy pohár mindössze 150 kalóriát tartalmaz, egy fél bögrényi gránátalmamag pedig 72 kalóriát és 4 gramm értékes rostot.

Kefir

A joghurthoz hasonlóan tele van jótékony hatásairól ismert probiotikumokkal és kalciummal is. Fogyasztásával nemcsak csontjaid és fogaid egészségéért tehetsz sokat, hanem az immunrendszeredet is erősítheted, miközben segíti az emésztőrendszered helyes működését is.

Lencse

Ez a sokoldalúan elkészíthető, tipikusan újévi táplálék nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is. Fél csésze főtt lencse 9 gramm fehérjét és 8 gramm értékes rostot tartalmaz, emellett pedig kiváló vas- és folsavforrás is. Fogyaszd bátran év közben is - nemcsak főzelék formájában, de salátaként is nagyon finom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.