Méregdrága gyógyszerek? Itt a megoldás

krupp a nap cikke gyógyszer olcsó patika köhögés drága gyógyszertár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Manapság, mikor a gyógyszerárak az egekbe szöktek, sokszor érdemes inkább az olcsóbb, ám gyakran ugyanolyan hatékony, patikában kikevertethető szerekre cserélnünk a tévéreklámokból ismerős méregdrága gyógyszereket. Bár legtöbbjük biztonsággal alkalmazható, a nemrég elhíresült krupp elleni kúpról ez már nem feltétlenül mondható el.

Thinkstock
Thinkstock

Megfizethetetlen lett a legnépszerűbb szteroidos krupp elleni kúp - Mi a helyzet a patikai kruppos kúppal?

Szinte minden kruppos gyermek szüleinél megtalálható a legnépszerűbb szteroidos kúp, mely az éjszakai fulladásos rohamnál nyújthat - akár életmentő - segítséget. A vényköteles gyógyszer gyártója azonban töröltette a kúpot a támogatott körből, így az jelentősen megdrágult - olyannyira, hogy sok család nem tudja kifizetni a majd' 12.000 forintot négy darab kúpért. Nemrég elterjedt a hír, miszerint a gyógyszertárakban az összeg töredékéért, pár száz forintért kikevertethető ugyanaz a kúp, csakhogy sokan még az orvosok közül sem ismerik ezt a lehetőséget. A kúp hatóanyaga, a prednizon ugyanis megtalálható egy tablettában, melyet porrá törve kúpba kevernek, és 450 forintért elvihető. A megoldás azonban nem ilyen egyszerű, legalábbis Kozla Gizella gyógyszerész szerint:

"Az említett szteroidos kúp hatóanyagát hazánkban nem lehet kapni. A gyógyszertári kúpot úgy készítik, hogy a prednizonhoz hasonló vegyületet, a prednizolont tartalmazó, egyébként szájon át adható tabletta hatóanyagát alkalmazzák. A két vegyület szájon át szedve azonosan viselkedik, de arra nézve nem készültek tesztek, hogy ez a végbélre is igaz-e. Azt sem lehet tudni, hogy ez a hatóanyag a kúp vivőanyagával milyen kölcsönhatásba lép majd. Ráadásul ahhoz, hogy kúpot önteni lehessen, a szilárd zsírt 60-70 fokra fel kell melegíteni, és azt sem tudni, hogy a hőhatás árt-e a hatóanyagnak. Míg az eredeti, drága kúpnál minden lehetséges hatást kivizsgálnak, az egyedi recepteknél ez nem történik meg. A beteg kikeverteti, hazaviszi, és senki sem vizsgálja, az adott szer hogyan viselkedik, ezért sem írják fel szívesen az orvosok. Valószínűleg azért ennyire drága a népszerű kruppos kúp, mert valami olyan gyári eljárást alkalmaznak, amivel a hatóanyag biztosan, egyenletesen bevihető. Patikai kúpoknál a hatóanyag-eloszlás sem lesz egyenletes, így összességében gyógyszerbiztonsági szempontból nem biztos, hogy jó ez a készítmény. Nem véletlenül létezik a tabletta forma, amit szintén be lehet adni kisgyerekeknek is, összetörve, elkeverve valamivel, mert ezt a gyógyszert bevizsgálták, és biztonságosan alkalmazható, csak ki kell kérni az orvos utasítását az adagolásra vonatkozóan. Természetesen nem állítom, hogy a patikai kúp veszélyes, mert nincs rá mód, hogy leellenőrizzem, de azt igen, hogy sose lesz olyan, mint a folyamatosan, szigorúan ellenőrzött gyári készítmény."

Biztonságos szerek a patikából

Akadnak azonban olyan patikai szerek is szép számmal, melyek tíz-, húsz- vagy ötvenéves receptek alapján, rendszeresen ellenőrizve készülnek, ezek biztonsággal ajánlhatók. Olcsóbbak, mint a gyári szerek, és legtöbbször ugyanolyan hatékonyak: csak el ne felejtsünk receptet kérni a gyermekorvostól.

Fürdetőkrém

Az újszülött babáknak automatikusan írja az orvos a gyógyszertárban kikevertethető fürdetőkrémet, mely szemben a káros anyagokkal dúsított gyári krémekkel, biztonságosan alkalmazható a picik érzékeny bőrén - bár azt is meg kell hagyni, hogy kőolajszármazékokat azért tartalmaz. A flakonos, márkás termékek sok babánál okoznak bőrszárazságot vagy irritációt, ezért sok anyuka nagyobb, óvodáskorú gyermekének is inkább a patikait iratja fel folyamatosan. A krém ráadásul testápolóként is alkalmazható a hidegtől kicsípett vagy kipirosodott bőrre - akár te is kipróbálhatod.

Thinkstock
Thinkstock

Persze a fürdetőkrém mellett más gyógyszertári krémeket is kevertethetünk: a gyártókkal ellentétben a patikák csakis gyógyszerkönyvi gyógyszeradalékot használhatnak, így a termékek biztonságosak és egyénre szabottak: az orvos által speciálisan a problémára felírt készítmények mellett hatásos hidratálókat, ránctalanítókat is kérhetünk.

Köhögésre is van olcsó megoldás

A számtalan gyári készítmény mellett gyógyszertárban kevert köptetőt is felirathatunk, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A kakukkfüvet tartalmazó Elixirum thymicompositum köhögéscsillapító, köptető hatásáról ismert, csupán pár száz forintba kerül. A mentás ízű Suspensio terpinit is sokan kedvelik, olcsó, cukorbetegek és gyermekek is szedhetik. Ugyanilyen hatásos az ánizsos ízű Infusum ipecacuanhae is, mely köptető, de nagy adagban már hánytató hatású.

Kérdezd a háziorvost!

De ha megbetegedett a kicsi, és nem akarunk több ezer forintot otthagyni a patikában, akkor érdemes a gyermekorvos tanácsát kikérni abban, hogy egy-egy drága gyógyszer kikevertethető-e a gyógyszertárban, vagy mindenképpen érdemes a drágább, gyógyszergyárak által tesztelt készítményt megvenni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.