Manapság, mikor a gyógyszerárak az egekbe szöktek, sokszor érdemes inkább az olcsóbb, ám gyakran ugyanolyan hatékony, patikában kikevertethető szerekre cserélnünk a tévéreklámokból ismerős méregdrága gyógyszereket. Bár legtöbbjük biztonsággal alkalmazható, a nemrég elhíresült krupp elleni kúpról ez már nem feltétlenül mondható el.

Thinkstock

Megfizethetetlen lett a legnépszerűbb szteroidos krupp elleni kúp - Mi a helyzet a patikai kruppos kúppal?

Szinte minden kruppos gyermek szüleinél megtalálható a legnépszerűbb szteroidos kúp, mely az éjszakai fulladásos rohamnál nyújthat - akár életmentő - segítséget. A vényköteles gyógyszer gyártója azonban töröltette a kúpot a támogatott körből, így az jelentősen megdrágult - olyannyira, hogy sok család nem tudja kifizetni a majd' 12.000 forintot négy darab kúpért. Nemrég elterjedt a hír, miszerint a gyógyszertárakban az összeg töredékéért, pár száz forintért kikevertethető ugyanaz a kúp, csakhogy sokan még az orvosok közül sem ismerik ezt a lehetőséget. A kúp hatóanyaga, a prednizon ugyanis megtalálható egy tablettában, melyet porrá törve kúpba kevernek, és 450 forintért elvihető. A megoldás azonban nem ilyen egyszerű, legalábbis Kozla Gizella gyógyszerész szerint:

"Az említett szteroidos kúp hatóanyagát hazánkban nem lehet kapni. A gyógyszertári kúpot úgy készítik, hogy a prednizonhoz hasonló vegyületet, a prednizolont tartalmazó, egyébként szájon át adható tabletta hatóanyagát alkalmazzák. A két vegyület szájon át szedve azonosan viselkedik, de arra nézve nem készültek tesztek, hogy ez a végbélre is igaz-e. Azt sem lehet tudni, hogy ez a hatóanyag a kúp vivőanyagával milyen kölcsönhatásba lép majd. Ráadásul ahhoz, hogy kúpot önteni lehessen, a szilárd zsírt 60-70 fokra fel kell melegíteni, és azt sem tudni, hogy a hőhatás árt-e a hatóanyagnak. Míg az eredeti, drága kúpnál minden lehetséges hatást kivizsgálnak, az egyedi recepteknél ez nem történik meg. A beteg kikeverteti, hazaviszi, és senki sem vizsgálja, az adott szer hogyan viselkedik, ezért sem írják fel szívesen az orvosok. Valószínűleg azért ennyire drága a népszerű kruppos kúp, mert valami olyan gyári eljárást alkalmaznak, amivel a hatóanyag biztosan, egyenletesen bevihető. Patikai kúpoknál a hatóanyag-eloszlás sem lesz egyenletes, így összességében gyógyszerbiztonsági szempontból nem biztos, hogy jó ez a készítmény. Nem véletlenül létezik a tabletta forma, amit szintén be lehet adni kisgyerekeknek is, összetörve, elkeverve valamivel, mert ezt a gyógyszert bevizsgálták, és biztonságosan alkalmazható, csak ki kell kérni az orvos utasítását az adagolásra vonatkozóan. Természetesen nem állítom, hogy a patikai kúp veszélyes, mert nincs rá mód, hogy leellenőrizzem, de azt igen, hogy sose lesz olyan, mint a folyamatosan, szigorúan ellenőrzött gyári készítmény."

Biztonságos szerek a patikából

Akadnak azonban olyan patikai szerek is szép számmal, melyek tíz-, húsz- vagy ötvenéves receptek alapján, rendszeresen ellenőrizve készülnek, ezek biztonsággal ajánlhatók. Olcsóbbak, mint a gyári szerek, és legtöbbször ugyanolyan hatékonyak: csak el ne felejtsünk receptet kérni a gyermekorvostól.

Fürdetőkrém

Az újszülött babáknak automatikusan írja az orvos a gyógyszertárban kikevertethető fürdetőkrémet, mely szemben a káros anyagokkal dúsított gyári krémekkel, biztonságosan alkalmazható a picik érzékeny bőrén - bár azt is meg kell hagyni, hogy kőolajszármazékokat azért tartalmaz. A flakonos, márkás termékek sok babánál okoznak bőrszárazságot vagy irritációt, ezért sok anyuka nagyobb, óvodáskorú gyermekének is inkább a patikait iratja fel folyamatosan. A krém ráadásul testápolóként is alkalmazható a hidegtől kicsípett vagy kipirosodott bőrre - akár te is kipróbálhatod.

Thinkstock

Persze a fürdetőkrém mellett más gyógyszertári krémeket is kevertethetünk: a gyártókkal ellentétben a patikák csakis gyógyszerkönyvi gyógyszeradalékot használhatnak, így a termékek biztonságosak és egyénre szabottak: az orvos által speciálisan a problémára felírt készítmények mellett hatásos hidratálókat, ránctalanítókat is kérhetünk.

Köhögésre is van olcsó megoldás

A számtalan gyári készítmény mellett gyógyszertárban kevert köptetőt is felirathatunk, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A kakukkfüvet tartalmazó Elixirum thymicompositum köhögéscsillapító, köptető hatásáról ismert, csupán pár száz forintba kerül. A mentás ízű Suspensio terpinit is sokan kedvelik, olcsó, cukorbetegek és gyermekek is szedhetik. Ugyanilyen hatásos az ánizsos ízű Infusum ipecacuanhae is, mely köptető, de nagy adagban már hánytató hatású.

Kérdezd a háziorvost!

De ha megbetegedett a kicsi, és nem akarunk több ezer forintot otthagyni a patikában, akkor érdemes a gyermekorvos tanácsát kikérni abban, hogy egy-egy drága gyógyszer kikevertethető-e a gyógyszertárban, vagy mindenképpen érdemes a drágább, gyógyszergyárak által tesztelt készítményt megvenni.

"Kit érdekel, hogy csúnya-e vagy sem, a lényeg, hogy tud élni" - Szintia agydaganatból gyógyult felhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121015-amirol-soha-nem-beszelunk-elet-a-daganatos-betegsegek-tulelese.html Új irányzat az orvoslásban: Férgekkel fertőznek meg, hogy meggyógyuljunkhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120912-feregterapiaval-kezelik-az-asztmat-az-allergiat-es-a-belgyulladasokat.html Dr. Czeizel: "Ezért nem olvasom el a mellékhatások listáját, ha gyógyszert szedek"http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120807-dr-czeizel-endre-a-gyogyszergyartok-csak-magukat-vedik-a-gyogyszerek.html Amikor a gyógyszerek már nem használnak - Az allergia lelki okaihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110516-amikor-a-gyogyszerek-mar-nem-hasznalnak-az-allergia-lelki.html