orrfolyás fejfájás láz tünetek nátha torokfájás gyulladás mandula influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Láz, levertség, torokfájás - vajon ezek egy megfázás, mandulagyulladás vagy már az influenza tünetei? A Life.hu összeállításából megtudhatod, mikor kell mindenképp elindulni az orvoshoz.

A hirtelen magas láz már gyanús

Bár az influenzát a kezdeti időszakban még könnyű lehet összetéveszteni a náthával és a mandulagyulladással, ez csak pár óráig vagy napig tart: a vizes orrfolyás, köhögés, hőemelkedés, levertség vagy a kaparó torok még csupán egy alapos megfázást bizonyít. Ha annyira fáj a torkunk, hogy nyelni sem bírunk, magas lázunk van, és már a fülünk is kezd fájni, akkor érdemes orvoshoz fordulni: nagyon hamar kiderülhet, hogy mandula- vagy torokgyulladásunk van, ami enyhébb esetben magától is gyógyul, de súlyos esetben csak az antibiotikum segít.

Thinkstock
Thinkstock

Az influenza általában hirtelen magas lázzal, levertséggel, köhögéssel, orrfolyással, erős izomfájdalmakkal és fejfájással jár, de akár hányás, hasmenés is előfordulhat. A légúti tünetek sokaknál eleinte enyhének tűnnek, de el is maradhatnak, bár legtöbb esetben azért kínzó száraz köhögés és torokfájás nehezíti az influenzás beteg életét. Ha ez a köhögés már erős mellkasi fájdalmakkal jár, akkor azonnal forduljunk orvoshoz, mert könnyen lehet, hogy szövődményes tüdőgyulladás alakult ki, amit már csak erős gyógyszerrel lehet kordában tartani. Ha azonban a köhögés hurutos jellegű, nem fájdalmas, nem jár magas lázzal, és hozzá masszív orrfolyás társul, az inkább náthára, mint influenzára utal. További lényeges különbség, hogy a megfázást gyógyszerek nélkül is ki lehet heverni egy hét alatt, míg az influenza után sokáig megmarad a köhögés és a fáradtság.

Hogyan terjed?

Tombol az influenzaszezon, ami annak is köszönhető, hogy a vírus igen sokáig fertőzőképes: az első tünetektől számított 5-10 napon át könnyen átadhatjuk másoknak, vagy elkaphatjuk. Elég csupán a tömegközlekedési eszközöket igénybe venni, vagy más zsúfolt helyre érkezni, mert nemcsak köhögésnél, tüsszögésnél, de egy sima kilégzésnél is távoznak vírusok, amikhez ha elég közel vagyunk, már megbetegedhetünk. Óvodákban, iskolákban pedig a játékok és a közös eszközök is fertőzhetnek: elég egy gyerek, aki az orrát a kezével törölte meg, és máris sokaknak továbbadhatta a vírusokat. Az alapos kézmosás vagy a szájmaszk használata sem véd 100 százalékosan, nagyvárosokban pedig szinte lehetetlen megállítani a járvány terjedését - ezért ha megkímélnénk magunkat, érdemes kérni az influenza elleni oltást.

Thinkstock
Thinkstock

Mit tegyünk, ha tényleg influenzásak vagyunk? - Alternatív megoldások

Az első tünetek megjelenésekor, ha már biztosak vagyunk benne, hogy influenzásak vagyunk, akkor az ágynyugalom és a lázcsillapítók mellett egy igen drága, de elméletileg hatásos vírus elleni szerrel is gyorsíthatjuk a gyógyulást: hazánkban is kapható két neuraminidáz-bénító hatású készítmény, melyek mindegyike gátolja a vírus szaporodását. Hátrányuk, hogy az első tünetek megjelenése után 6-12 óránk van, hogy bevegyük, s mivel receptkötelesek, sokan nem tudják tartani ezt a határidőt. Ha sikerül időben beszereznünk, akár másfél nappal hamarabb is gyógyulhatunk, de a tünetek súlyossága is csökkenhet.

Másik alternatív megoldás lehet a vény nélkül kapható, csupán gyógynövényekkel dolgozó influenza elleni szájspray, mely gyerekeknél és felnőtteknél is gátolja a vírus szaporodását, és megelőzésként is biztonságosan használható. Ahogyan a cink és a C-vitamin is: mindkettő segíti a szervezet kórokozók elleni védelmét, a C-vitamin pedig bizonyítottan csökkenti a kialakult influenza tüneteit is. Szövődmények gyanúja esetén, krónikus betegeknél, terheseknél vagy gyerekeknél azonban első teendő a háziorvos felkeresése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.