orrfolyás nátha megfázás vírus influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyik napról a másikra fáj a torkunk, levertek vagyunk, zsebkendőből pedig hat per perc az adag. Az biztos, hogy megbetegedtünk, csak az nem mindegy, hogy miben: a náthát és az influenzát is vírusok okozzák, de míg az egyik némi odafigyeléssel ártalmatlan, a másik napokra kiüt. Ahhoz, hogy akár magadon, akár szeretteiden meg tudd állapítani a kettő közti különbséget, érdemes megismerkedni a betegségek tüneteivel és lefolyásával.

Influenza: elemi erővel támad

Nátha esetén a tünetek lassan alakulnak ki, sokan már a kezdődő orrcsiklandozásról vagy kaparó torokról érzik, hogy elkezdődött, és még időben tudnak tenni szervezetük erősítéséért. A kezdeti csiklandozást aztán orrfolyás, tüsszögés, fej- és torokfájás, levertségérzet követi, majd pár nap múlva kialakul a köhögés. Az influenza ezzel szemben nem csiklandoz, hanem bombaként robban: hirtelen felszökő magas láz, fejfájás, nagyfokú gyengeségérzet alakul ki a torokfájdalom és a köhögés mellett.

Thinkstock
Thinkstock

Beduguló orr, tüsszögés, köhögés

Míg a nátha esetében kötelezően ömlik a vízszerű váladék az orrból és alakul ki a torokfájás, addig influenzánál ezek akár el is maradhatnak, vagy csak enyhén jelentkeznek. A nátha okozta köhögés nem túl veszélyes, sok esetben a garatba lefolyó orrváladék okozza, míg influenzánál erős mellkasi fájdalom és száraz köhögés jelentkezhet, amivel már érdemes orvoshoz fordulni, mert a náthavírusokkal ellentétben az influenza vírusa bejut a tüdőbe is, így kialakulhat egy szövődményes tüdőgyulladás.

Az orrfolyást esténként különböző illóolajokkal, orrspray-kkel lehet csillapítani, de ezeket se vigyük túlzásba, köhögésre pedig a gyógyteák, a méz vagy a gyógynövényes mellkenőcsök hasznosak, de szedhetünk köptetőt is - bár erre sincs szükség minden esetben. Influenzánál viszont ne kísérletezzünk, hanem beszéljük meg az orvossal, mit javasol, és tartsuk be az utasításait.

Egyiket sem szabad lábon kihordani

Akár nátháról, akár influenzáról van szó, fontos, hogy pár napig pihenjünk, hiszen ezzel egyrészt nem adjuk tovább a vírust tömegeknek, másrészt hamarabb felépülünk. Megfázás esetén általában alacsony lázról, hőemelkedésről beszélhetünk, de ehhez is társulhat fejfájás, végtagfájdalom és gyengeségérzet. Influenzánál ezek a tünetek jóval erősebbek, és a láz is magasra szökhet, így ekkor már indokolt a lázcsillapítás, vagy hosszan tartó makacs láz esetén az orvosi felügyelet.

Thinkstock
Thinkstock

Nem kell antibiotikum!

Egy szövődménymentes náthánál semmi szükség antibiotikumra - sokszor orvosra sem -, hiszen a vírusra úgysem hat, cserébe viszont tönkreteszi az immunrendszerünk működéséért is felelős baktériumflóránkat. Ha sima megfázáskor magas láz, erős torok-, fül- vagy arcüregfájdalom jelentkezik, akkor elképzelhető, hogy bakteriális fertőzést is összeszedtünk, ez esetben nem kerülhető el a háziorvos, vagy a fül-orr-gégészet. Influenza gyógyításánál is felesleges az antibiotikum, kivéve természetesen a felülfertőződést. Vírusok ellen védőoltással óvhatjuk magunkat, míg a főként ártalmatlan nátha ellen nincs, addig influenza ellen elérhető a védőoltás.

Nem is a hidegtől betegszünk meg?

A megfázás elnevezés nagyon megtévesztő lehet, hiszen azt sugallja, hogy a hidegtől betegszünk meg. Ezzel szemben a náthát is vírusok okozzák, tehát cseppfertőzéssel terjed, nem a hideggel. Az alacsony hőmérséklet csak fogékonyabbá tehet a vírusokra, mivel a lehűlő nyálkahártyákon a vírusok könnyen szaporodnak, és orrunk hidegtől dermedt csillószőrei nem tudják kisöpörni őket.

Influenza elleni oltás: hasznos vagy veszélyes?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130118-influenza-elleni-oltas-hasznos-vagy-veszelyes.htmlVajon tényleg a hidegtől fázunk meg?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121214-a-kozhiedelem-szerint-a-megfazast-a-hideg-vagy-a-fazas.htmlEllenáll minden antibiotikumnak a szexuális úton terjedő betegség új törzsehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111011-megallithatatlan-szexualis-betegseg-uj-torzse-alakult-ki-a-gonorrhoeanak-ami.htmlVidám zsírégetés a hóbanhttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130118-zsiregetes-a-hoban-holapattal-hotakaritas-kozben-is-lehet-fogyni.htmlÍgy durvulhat el egy egyszerű orrduguláshttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121214-vigyazz-szovodmenyveszely-igy-durvulhat-el-egy-egyszeru-orrdugulas.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.