Gyógyvarázs: Több mint 410 millió forint a gyermekegészségügynek

egészségügy támogatás adomány gyógyvarázs pályázat gyermekegészség kórház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Összesen 8 millió forintos karácsonyi ajándékban részesült három gyermek-egészségügyi intézmény. Többek között olyan eszközöket kaptak, amelyek a látássérült gyerekek gyógyítása, az újszülöttek hallásának szűrése vagy a súlyos, halmozottan sérült gyermekek mozgásbéli akadályozottságának csökkentése esetében jelent fontos segítséget.

A K&H Csoport évek óta a K&H gyógyvarázs programra beérkezett pályázók között osztja szét a karácsonyi ajándékozásra fordítandó pénzt, hogy ezzel is támogassa a magyar gyermekegészségügyet. A K&H a program kezdete óta a mostani támogatással együtt több mint 410 millió forinttal támogatott 158 intézményt, gyermekgyógyászati és mentési eszközök vásárlásával. Ebből összesen 82 millió forint értékben, 33 intézményt juttatott karácsonyi műszertámogatáshoz.

Forrás: K&H
Forrás: K&H

"A K&H Csoport a K&H gyógyvarázs program indulása óta minden évben karácsonykor is a gyermekek teljes életéért tesz. Immár hagyományosan, 2012-ben is a K&H gyógyvarázs program számára ajánlottuk fel azt az összeget, amit ügyfeleink, üzleti partnereink és munkatársaink ajándékozására szántunk, hogy orvosi műszerek beszerzésével segítsük a magyar gyermekegészségügyi intézményeket. Ezzel is szeretnénk hozzájárulni, hogy a jövő társadalmának tagjai mielőbb újra teljes életet élhessenek.

Tavaly év végén 8 millió forint állt rendelkezésünkre, ezt osztottuk el három olyan intézmény között, akik jelentkeztek a K&H gyógyvarázs pályázatára. Kikértük ügyfeleink, partnereink és munkatársaink véleményét is, akik egy nyilvános honlapon szavazhattak a három intézmény egyikére, így az ő segítségükkel döntöttük el, melyik kórház, illetve intézmény milyen mértékben részesüljön az összegből. A szavazás eredményeként a Gyengénlátók Általános Iskolájának 3,5 millió, a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház Gyermekosztályának 2,5 millió, a Budapesti Korai Fejlesztő Központnak pedig 2 millió forint értékben vásároltunk orvosi műszereket, berendezéseket és eszközöket. A K&H a program kezdete óta a mostani támogatással együtt több mint 410 millió forinttal támogatott 158 intézményt, gyermekgyógyászati és mentési eszközök vásárlásával. Ebből összesen 82 millió forint értékben 33 intézményt juttatott karácsonyi műszertámogatáshoz" - mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs igazgatója.

Forrás: K&H
Forrás: K&H

A 2012-es karácsonyi támogatásban részesülő intézmények

A Gyengénlátók Általános Iskolája, Módszertani Intézménye és Kollégiuma az egész országban egyedülálló szakmai munkát végez és irányít. Olyan európai felszereltségű, többcélú intézmény, amelyben három nagy szakmai egység működik: 139 gyengénlátó, aliglátó tanulót fogadó speciális általános iskola, 80 férőhelyes diákotthon és a 787 integráltan nevelkedő látássérült óvodást, általános és középiskolást, esetenként felsőfokú tanulmányokat folytató gyengénlátó hallgatókat segítő utazótanári csoport. Az EGYMI-ben az országban integráltan nevelkedő, tanuló látássérült gyerekeket, szüleiket és pedagógusaikat látják el szakmai szolgáltatással. Az intézményben szemészeti rendelő is működik, ahol évente kétszer osztályvizsgálat keretében minden tanulót alaposan megvizsgálnak. A szemészeti rendelő munkájához tartozik a gyengénlátó gyermekek speciális látásjavító segédeszközökkel való ellátása is. A szemészeti rendelőben a 2011-es év statisztikája alapján az összes ellátott beteg száma 1009 fő. A látássérült gyerekek gyógyítása számos modern eszközt igényel, ám ezekkel az intézmény vagy nem rendelkezik, vagy már olyan elavultak, hogy nem tudják ezeket használni. A K&H gyógyvarázs program 3,5 millió forintos támogatását diagnosztikai eszközökre - digitális funduskamera, LCD Visustábla - valamint olyan, kisméretű próbakeretre és lencsesorra fordították, amelyek a gyerekek szemméretéhez illeszkednek.

A balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház Gyermekosztálya Nyugat-Nógrád megye mintegy 18 000 kisgyermekét gyógyítja. A gyermekgyógyászati szakrendelésen kívül az intézményben gyermekneurológiai, pulmonológiai, gyermekkardiológiai, gyermeksebészeti és ortopédiai szakrendelés is működik, az újszülött osztályon pedig mintegy 460 gyermek látja meg a napvilágot évente.

Forrás: K&H
Forrás: K&H

Dr. Bauer Viktor, a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház Gyermekosztályának osztályvezető főorvosa; Mándi Tiborné, a Gyengénlátók Általános Iskolájának igazgatója; Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs igazgatója; Dr. Nádrai Ágnes, a Gyengénlátók Általános Iskolájának szemészorvosa; Czeizel Barbara, a Korai Fejlesztő Központot Támogató Alapítvány, Budapesti Korai Fejlesztő Központ intézményvezetője

A K&H gyógyvarázs program 2,5 millió forintos támogatását részben egy olyan hallásvizsgáló készülékre fordították, amellyel a kórházi hazabocsájtást megelőzően az újszülöttek hallását szűrik. Ez azért különösen fontos, mert a beszéd- és nyelvi fejlődésben az első hat hónapnak kritikus jelentősége van, és az esetleges halláskárosodás hároméves korban történő felismerése a legtöbb esetben már visszafordíthatatlan egészségromlással, fogyatékossággal jár.

A kórház két kisméretű, sokoldalú digitális pulzoximétert is vásárolhatott, amelyet az oxigénszaturáció és pulzusszám pontos mérésére terveztek. Kis mérete és egyszerű használhatósága miatt kiválóan alkalmas újszülöttek és koraszülöttek szülőszobai monitorizálására és kiscsecsemők gyors vizsgálatára is.

Minden gyerek különleges emberi lény, aki a saját egyéni módján növekszik és fejlődik. Néhány gyerek később éri el a fejlődés mérföldköveit, mint társai. A Budapesti Korai Fejlesztő Központ az ő megsegítésükre jött létre. A családok akkor fordulhatnak hozzájuk, ha értelmi fejlődés elmaradását, mozgásproblémát, megkésett beszédfejlődést, viselkedészavart, hallás- vagy látásproblémát, étkezéssel, alvással és szobatisztasággal kapcsolatos gondokat, vagy bármilyen más fejlődési problémát tapasztalnak gyermeküknél. Főként koraszülött csecsemők, 0-5 éves korú autizmussal élő súlyosan és halmozottan sérült kisgyermekek ellátásával, diagnosztikus vizsgálatával és komplex terápiájával foglalkoznak. Az intézmény működésének kezdete óta felvállalja a fejlődésmenetükben jelentősen akadályozott, súlyos, halmozottan sérült gyermekek ellátását, 2010 szeptemberétől pedig lehetőségük nyílt egy gyógypedagógiai óvodai csoport működtetésére is, így heti 5 napban biztosítani tudják a súlyos, halmozottan sérült gyermekek számára a komplex gyógypedagógiai és mozgásfejlesztést, valamint a szülők számára a mindennapos tanácsadást. A K&H gyógyvarázs program 2 millió forintos támogatásából e csoportba járó gyermekek számára vásároltak mozgásszervi segédeszközöket, pozicionálókat és járássegítőket, hogy mozgásbéli akadályozottságuk ellenére a környezet megismerésében, játéktevékenységükben, sőt személyiségfejlődésükben ne legyenek, vagy sokkal kevésbé legyenek korlátozottak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.