relaxáció stressz vitaminok mozgás jóga stresszoldás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mindennapos feszültséget kivédeni majdhogynem lehetetlen feladat. Levezetni és feloldani viszont egy megtanulható és fontos képesség - ha ennek birtokában vagyunk, máris könnyebben viselünk majd minden nehéz élethelyzetet.

A rossz megoldások

Stresszkezelő technikája tulajdonképpen mindenkinek van: ki csapkod és üvölt, ki magába fojtja negatív gondolatait, ki eszik, ki egy jó filmmel dobja fel magát. Az egyéni módszerek közül azonban sok olyan is akad, mely nemhogy célravezető lenne, de még súlyosbítja is a gondokat: az alkohol, a cigaretta ugyan pár percre a nyugalom illúzióját adja, de ezért később súlyos árat fizethetünk, ahogyan a felelőtlenül bekapkodott nyugtatók miatt is: egy részük függőséget alakít ki, és a májnak, vesének is plusz megterhelést jelent. A napközbeni álmosságot ráadásul sokan rengeteg kávéval és energiaitallal oldják fel, ami egy időre felpörget, de a szívünknek cseppet sem tesz jót. Sokkal jobban járunk, ha egy olyan testhezálló feszültséglevezető módszert keresünk, mely semmiféle negatív mellékhatással nem jár, mégis segít rendszeresen kilépni a mókuskerékből.

Thinkstock
Thinkstock

Mozgás: úszás, tánc, jóga, kerékpár

Az egyik leghatékonyabb feszültséglevezető módszer a sport, a mozgás. Itt azonban nem a fogyókúra miatt magunkra erőszakolt, egyébként halálosan gyűlölt futásra gondolunk, hanem egy olyan mozgásformára, mely elfáraszt, de közben jó közérzetet is biztosít. A napi rendszerességgel végzett torna, tánc, biciklizés, jóga vagy úszás nemcsak az örömhormonok termelődését segíti, de meg is nyugtat: mozgás közben a negatív gondolatok helyét a saját testünk feletti uralom és a siker jóleső érzése veszi át. Már napi félórás mozgás is csökkentheti a stressz testi-lelki tüneteit, erősítheti az önbizalmat, ami jó hatással lehet az élet más területein alkalmazott feszültségkezelő és problémamegoldó képességünkre is. Arról nem is beszélve, hogy egy nyomasztó gondolatot kvázi kilökhetünk, kidolgozhatunk magunkból a sporttal - nem véletlenül alkalmazzák a sportot agresszív gyerekek és felnőttek megnyugtatására.

Andinak az úszás segített: "Idegeskedtem az öltözőben, a zuhanyzóban, szerencsétlenkedtem a törölközőmmel, de amint beugrottam a hűvös, tiszta, mély vízbe, azonnal letisztultak a gondolataim. A víz mélyén ugyanis csend van, valami anyaméhbeli állapotokra jellemző békesség, az úszás mozdulatai pedig segítettek jólesően elfáradni és megnyugodni. Abban az egy órában csak magamra figyeltem: nem volt közlekedési dugó, papírokkal borított munkahelyi íróasztal vagy koszos lakás: csak én voltam, meg a víz. Hihetetlenül felszabadító élmény. Nincs olyan hét, hogy ne mennék el legalább egyszer feltöltődni az uszodába."

Relaxációs technikák: csendkúra, bálnahangos relaxáció, légzésterápia

Lazítani a legtöbbünknek meg kell tanulni: eleinte képtelenségnek tűnik, hogy a zavaró gondolatokat kizárjuk az elménkből, de idővel és egy jó tanárral vagy tanfolyammal lehetséges. Így egy olyan képesség birtokába jutunk, melyet bárhol, bármikor elővehetünk a feszültség csillapítására: legyen az csendkúra, bálnahangos relaxáció, légzésterápia, meditáció - a fő, hogy olyan technikát találjunk, mely kikapcsol és feltölt. A meditációval kapcsolatban sokan egy misztikus, túlvilági, töröküléses rituáléra gondolnak, pedig csupán agyunk összpontosítási képességeinek kihasználásáról van szó - érdemes kipróbálni.

Hallgass te is bálnahangokat!

B-, C- és D-vitamin

A stressztényezők többek között a mellékvese kéreghormonjait is fokozott termelésre kényszerítik. Ennek hatására a szervezet önvédelmi rendszerének egyensúlya megbillen, fontos tápanyagraktáraink pedig vészesen kiürülnek. Fokozott vagy tartós stresszhelyzetben mindenképpen figyelnünk kell a változatos táplálkozásra, és a magnézium, a B-, C- és D-vitamin folyamatos pótlására. Ezek nemcsak megnyugodni segítenek, de a feszültség miatt legyengült immunrendszerünk működését is támogatják.

Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressz tesztjét!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.