katasztrófavédelem védekezés vihar nyári idő villám
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyár a villámlással járó viharok időszaka. Egyre több mennydörgésre kell számítani, amelyek könnyen okozhatnak sérülést, vagy akár halált is - erre figyelmeztetnek a katasztrófavédők.

Villámlással járó viharokra hazánkban elsősorban május közepétől augusztus végéig kell számítani. Ilyenkor fontos ügyelni a károk és sérülések megelőzésére - hívja fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Forrás: MTI/Mohai Balázs
Forrás: MTI/Mohai Balázs

Villámlás Budapesten a 14. kerületben

Magyarországon évente 20-40 embert ér villámcsapás. Ezek többsége nyílt területen történik. A villámok a legkisebb ellenállású utat követik, így az élő szervezetek alacsony villamos ellenállásuk miatt potenciális veszélynek vannak kitéve. Egy kisebb villámcsapás által okozott áramütés is azonnali szívleálláshoz, halálhoz vezethet - írja az MTI.

Forrás: MTI/Lakatos Péter
Forrás: MTI/Lakatos Péter

Legutóbb egy törökbálinti házba csapott villám

A szakemberek azt tanácsolják, hogy villámláskor senki se maradjon nyílt területen, ehelyett autóba vagy épületbe kell behúzódni a vihar idején. Ha erre nincs lehetőség, akkor sem szabad vízben, hegytetőn, illetve magányos vagy erdőszéli fa közelében lenni.
2011-ben hat villámcsapással összefüggésbe hozható jelentős tűzeset volt, és mindegyik tűz nyáron, június-augusztusban keletkezett.
A természeti jelenség ellen elsősorban technikai eszközökkel lehet védekezni. Az épületekben szakszerűen kiépített villámvédelem, vagyis a villámhárító és a túlfeszültség-védelmi rendszer nagyfokú biztonságot nyújt. Vigyázzatok magatokra!

Medvehagymás rántotta helyett halálhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130507-meghalt-egy-fehervari-bokszedzo-aki-rantottajaba-medvehagyma-helyett-a-mergezo.htmlÉlet egy koreai kényszermunkatáborbanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130418-vegignezte-ahogy-megolik-az-anyjat-elet-egy-koreai-kenyszermunkataborban.htmlŐszintén beszélt drogos múltjáról a színésznőhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130506-lindsay-lohan-szineszno-azt-allitja-hogy-o-csak-otszor-probalta.htmlSúlyos beteg az RTL Klub fiatal sztárjahttp://www.life.hu/gyogyulj/20130506-betegsegtol-retteg-kristof-az-rtl-klub-fiatal-sztarja-az-ejjelnappal.htmlGyerekkorban eldől, milyen párkapcsolatod leszhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130502-stressz-es-parkapcsolat-biztonsagosan-elkerulo-modon-vagy-ambivalensen-kotodo-parok.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.