halálozás szimulátor szülés elvérzett Afrika újszülött szülő nők
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy anyaméh, egy baba, némi művér és egy méhlepény - ebből áll a szülés-szimulátor. Nem, ez nem valami apukáknak kitalált elképzelés, mellyel a férfiak átérezhetik a szülés fájdalmát. A szülés-szimulátor komoly dolog, melynek segítségével a fejlődő országokban dolgozó szülésznőket különféle vészhelyzetekre készítik fel.

Natalie segíti az afrikai szülésznőket

A Natalie Collection nevű szülés-szimulátort norvég tervezők alkották meg azzal a céllal, hogy csökkenjen azon csecsemők és anyák száma, akik nem élik túl a szülést. Az eszközzel a szülés teljes folyamatát és az előforduló vészhelyzeteket végig lehet modellezni: mit kell tenni, ha levált a lepény, ha előreesett a köldökzsinór, ha vérzik az anya, ha nem kap levegőt az újszülött.

Forrás: www.nominateforindexaward.dk
Forrás: www.nominateforindexaward.dk

Magyarország szerencsésebb helyzetben van, mint Afrika

"A vészhelyzetekben azonnal tudni kell lépni" - mondja dr. Hajdú Júlia, magzati szívultrahang specialista, gyermekgyógyász professzor. "Ahhoz, hogy egy olyan folyamatot, amivel emberi életet lehet menteni, jól megtanuljunk, százszor, ezerszer kell begyakorolni, álmunkból felébresztve, vakon is tudni kell a megfelelő mozdulatokat. Magyarország szerencsésebb helyzetben van, mint Afrika, nálunk van idő és hely gyakorlott orvos mellett dolgozni, nézni, ő hogyan dolgozik, ezért ilyen modellre nincsen szükség. A fejlődő országokban erre nincsen idő és megfelelő képzés, gyorsan be kell gyakorolni, aztán mehet is a szülésznő a szülésekhez. Ezért nagyszerűnek tartom, hogy ilyen modelleken gyakorolhatnak a jövőben" - mondja a doktornő. A dolog egyébként nem új keletű, ami új, az a kampány, mely az eszköz széles körű elterjesztéséért indult.

Naponta 1000 nő hal bele a szülésbe

Sokkoló az az adat, mely szerint naponta 1000 nő hal bele a szülésbe, valamint 3000 újszülött oxigénhiány következtében nem éli túl a születését. A Laerdal Global Health ezt a statisztikát szeretné lejjebb tornázni a Natalie Collection használatával. Van, ahol ez már sikerült: a Segítsük a babákat lélegezni elnevezésű program is ezt az eszközt használja Tanzániában, ahol mára 47 százalékkal sikerült csökkenteni a fulladás miatt bekövetkező újszülött-halálozást.

Rengeteg kismama vérzik el a szülőágyon

A könnyen fertőtleníthető és szállítható szerkezet egy része az anya méhét szimulálja, melyet akár művérrel is fel lehet tölteni, hogy még életszerűbb legyen a vészhelyzet - a szülést követő vezető halálok ugyanis az elvérzés. A felszerelés egy pingvin alakú szívószerkezete pedig abban segíti a szülésznőket, hogy megtanulják, hogyan férjenek hozzá a baba orrcimpáihoz, hogy hatékonyan és biztonságosan léphessenek közbe, amikor légzési nehézségei adódnak. Az eszköz babarészének súlya, fejének alakja, köldökének lüktetése, a baba légzése és szívverése mind- mind hasonló egy valódi újszülöttéhez.

Forrás: www.nominateforindexaward.dk
Forrás: www.nominateforindexaward.dk

Képtelenség minden helyzetre felkészülni

"Szimulátorokkal nagyon hosszú ideje dolgozik az orvostudomány. Franciaországban már az 1700-as években használtak szülészeti torzót, melyen tanították, képezték a bábákat, orvosokat" - mondja dr. Bálint Balázs szülész-nőgyógyász. "Minden szimulátor olyan helyzeteket imitál, amelyek előfordulhatnak az életben is. Van, amikor gépek csipognak, adnak olyan jeleket, melyek alapján valamit reagálnia kell a szakembereknek, de van, amikor az oktató változtatja a paramétereket, vagy játssza el az aktuális helyzetet. Ezek mind nagyon hasznosak. A mi képzésünk során is találkoztunk szimulátorokkal. Ezek egyszerű, mechanikus szerkezetek, de jól bemutatható rajtuk egy-egy helyzet, illetve elsajátítható néhány fontos mozdulat."

Újszülött-újraélesztés rutinszerű begyakoroltatásához nálunk is használnak szimulátort: speciális babákat, melyeken stopperrel mérik, hogy mennyi idő alatt sikerült a vészhelyzetből kikeveredni. Ugyanakkor az életben szerzett tapasztalat a legmaradandóbb - mondja Bálint Balázs. "Fontos, hogy lehetőleg ne akkor lásson az ember először olyan helyzetet, amit éppen meg kell oldania. Noha ez elkerülhetetlen, mert mindig lesz olyan helyzet, amiben még nem voltunk, amire nem lehet felkészülni, mégis érdemes gyakorolni, gyakorolni és gyakorolni. Ennek azonban legfőbb akadálya a pénz szokott lenni. Egy modern szimulátor ára gyakran meghaladja egy-egy szervezet, osztály, kórház anyagi lehetőségét, így csak kevés eszköz áll rendelkezésre."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.