pávián szindróma allergiás reakció allergia penicillin antibiotikum antibiotikumok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy negyvenéves skót férfinek begyulladt a mandulája, és a gyógyulás érdekében kapott gyógyszer különös tünetekek okozott nála.

A férfi esete rendkívül ritka- írta a Daily Mail – de nem csak szokatlan, hanem igen kellemetlen is a hatalmas, viszkető piros foltok megjelenése a hónaljban, az ágyéknál, a comb belső felén, valamint a fenéken. Ez utóbbi miatt kapta a az allergiás reakció a „pávián szindróma" nevet, mert a szenvedő betegek ülepe a páviánok hátsójára emlékeztet.

Forrás: Thinkstock

A beteg a kiütések megjelenése után újra orvoshoz fordult, aki észlelte is, hogy valószínűleg penicillinérzékeny a beteg, ám mivel a madulagyulladást továbbra is kezelni kellett, csak antibiotikumot váltott, így a beteg tünetei tovább súlyosbodtak. Olyannyira, hogy néhány napon belül a lágyék környéki szövetrészek kezdtek elhalni. Ekkor vették észre, hogy a férfi esete több egy „sima" allergiás reakciónál. Szteroidok alkalmazása és 11 nap kórházi tartózkodás után térhetett csak haza a szerencsétlenül járt férfi otthonába.
A tüneteket kiválthatják különböző fémek, akár arany vagy a higany is, illetve az antibiotikumok, vagy antibakteriális szerek is, és mindegy, hogy szájon, bőrön vagy intravénásan juttatták azt be a szervezetbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.