Főpolgármesteri Hivatal légúti betegségek szmog Tarlós István főpolgármester egészség Budapest köd gépkocsi szmogriadó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még nincs riasztás a fővárosban a levegő szennyezettsége miatt, de a szálló por magas koncentrációja már meghaladja az egészségügyi határértéket - írja az Origo.

Tarlós István főpolgármester elrendelte Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozatát - adta hírül a Főpolgármesteri Hivatal. Közleményük szerint a kisméretű szálló por egy napra számított átlageredménye január 4-én öt mérőponton elérte és meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenként 75 mikrogrammot.

Forrás: MTI/Beliczay László

A tájékoztatási fokozatot akkor rendelik el, amikor az egészségügyi határértéket már meghaladó szálló por rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság különösen érzékeny csoportjaira, így a gyerekekre, idősekre, krónikus betegekre.

A veszélyeztetett népességcsoportok a légúti és keringési betegségben szenvedők, a csecsemők, a gyermekek, az időskorúak, aktív és passzív dohányosok. Azt javasolják, hogy ők kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, és kerüljék a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.