Egy speciális, a fulladásos balesetek megakadályozására kifejlesztett Heimlich-fogást alkalmazva mentette meg egy rangos amerikai golftorna igazgatójának életét Clint Eastwood - írta a Hollywoodreporter.com.

A 83 éves Oscar-díjas művész szerencsére még mindig jó formában van, hiszen a művelet során háromszor kellett felemelnie a több mint 90 kilogrammos Steve John tornaigazgatót, mire annak sikerült megszabadulnia a torkán akadt sajttól.

Forrás: AFP/Getty Images/Slaven Vlasic

"Az előételek fogyasztása során történt a baleset - mesélte a világsztár a lap egyik újságírójának -, amikor megláttam, hogy Steve John nem kap levegőt. A szemébe néztem, és megláttam benne a teljes pánikot, szinte láttam benne a halálfélelmet. Egy pillanatot sem lehetett tétovázni."

A Heimlich-fogás egy speciális elsősegélynyújtási technika félrenyelés esetére. A fogást végző a fuldokló mögé áll és két kezét összekulcsolja a másik hasának felső részén, majd kezeit hirtelen hátra és felfelé rántja, így összepréseli a tüdőt. Az így megnövekedő légnyomás segíthet kiszabadítani a félrenyelt tárgyat. A fogás a nevét Henry Heimlich amerikai orvosról kapta.