Végre Magyarországon is kötelezik a gyártókat, hogy csökkentsék az ételek transzzsírsavtartalmát. A margarin és a túró rudi is egészségesebb lehet.

Ausztria és Dánia után az EU-n belül harmadikként vezetjük be a terület legszigorúbb szabályozását az ételek transzzsírsavtartalmával kapcsolatosan - írja az Origo.hu

Forrás: Thinkstock

A hungarikumnak számító túró rudi, a sütemények fő alapanyaga, a margarin, az étbevonó tartalmazta eddig a legtöbb transzzsírsavat, ami a természetben előforduló, telítetlen zsírsavak (például a növényi olajok, mint az étolaj) kémiai úton történő keményítésével létrejövő zsiradék. A növényi olajak hidrogénezésével állítják elő a huszadik század eleje óta. Az élelmiszeripar azért hidrogénezi a különböző olajokat, hogy költséghatékonyabbá tegye. 

A legtöbb transzzsírsav az édességekben (pl. túró rudi és a szaloncukor étbevonója) és cukrászati termékekben, péksüteményekben, bizonyos margarinokban található. A szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából kevés rosszabb van a boltok polcain, mint a különböző, transzzsírokkal kezelt élelmiszerek.

A transzzsírsav emeli a rossznak mondott, érelmeszesedést fokozó LDL koleszterin szintjét, gyulladásos folyamatokat táplál a szervezetben, még a szív membránját is károsíthatja. Mindent egybevetve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát 23%-kal növeli. Rontja a nők fogamzóképességet, károsítja az újszülöttek idegrendszer-fejlődését, és növeli az emlőrák kockázatát.

Íme a legmagasabb transzzsírtartalmú ételek :
A termékek mögött a számok a 100 grammban található transzzsírsavmennyiséget jelölik.
Nápolyi 14,1 g
Kávéfehérítő por 10,5 g
Macskanyelv 30,2 g
Margarin 25,3 g
Krémpor 18,8 g
Light margarin 13,1 g
Húsvéti csokitojás (kakaós tejmasszából) 37,3 g
Eper ízű szelet 27,2 g
Lekváros puszedli 30,2 g
Gyümölcsös müzliszelet 26,2 g
Rizses süti 21,9 g
Zselés szaloncukor 27,6 g
Bolognai spagettiszósz (por) 12,2 g