Íme, a rákkeltő adalékanyagok listája

Forrás: Thinkstock -
aszpartám daganatos megbetegedés patkány kutatás adalékanyagok Karamell rákbetegség Rák Világnapja rák
Örök vita a kutatók és a gyártók között, melyik adalékanyag milyen hatással van a szervezetre. Ami a patkányokat megöli, minket miért nem?

A rák világnapja alkalmából az Origo.hu összeszedett öt olyan élelmiszeradalékot, amelyekről patkánykísérletekben kimutatták, hogy fogyasztása összefüggésbe hozható különféle daganatos betegségek kialakulásával. Használatuk ellen több szervezet fellépett már, mégis engedélyezik őket emberi fogyasztásra.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Az aszpartám, kódnevén: E951 egymillió light, zero és cukornélküli termékben megtalálható. Minden tanulmányra és kutatásra, ami a veszélytelenségét bizonyítja, jut egy, ami szerint rákot okoz. A Center for Science in the Public Interest elnevezésű szervezet évek óta komoly harcot folytat az aszpartám ellen, ami érthető, a szernek már az engedélyeztetése is igencsak ellentmondásos körülmények között történt.

A propil-gallát, kódnevén: E310 leginkább zacskós levesekben és rágógumikban található meg. Általában a BHA-val együtt használják, antioxidánsként és tartósítószerként. Rágcsálóknál összefügésbe hozták a magas propil-gallát bevitelt és a hasnyálmirigyrák kialakulását.

A kálium-bromát, kódnevén: KBrO3, E924 a kenyérben, lisztben található. A lisztbe keverve jobban fölfújja a kenyértésztát. Patkányokban veserákot, illetve a pajzsmirigy bizonyos sejtjeinek rákos elváltozását idézte elő.

A mesterséges karamellszínezék (E150b,c,d, az E150a, az maga a karamell) üdítőben, kólában, alkoholokban található meg. Patkányokban és egerekben tüdő-, máj-, pajzsmirigyrákkal és leukémiával hozták összefüggésbe.

A butil-hidroxi-anizol, kódnevén: E320 a növényi olajokban, rágógumiban, burgonyacsipszekben, kukoricapehelyhekben található. Állatkísérletek alapján egy 2011-es tanulmány emberekre nézve is erősen valószínűsítette a karcinogén hatást.

A karragén, kódnév: E407 a jégkrémekben, fogkrémekben, pudingokban, tejszínben és mindenféle krémes-kocsonyás ételben megtalálható. Tengeri hínárból előállított zselésítő-állagjavító. Már egy 1982-es tanulmány valószínűsítette állatkísérletek alapján, hogy emberekre is komoly rákkeltő hatása van.

A Life.hu tippje:

Jegyezd fel a telefonodba a káros anyagok nevét és kódját! Vásárláskor nagy segítségedre lesz, amikor egy-egy élelmiszer összetevőit olvasva szeretnéd tudni, hogy mit tartalmaz.
Köveket könnyezik egy lányhttp://www.life.hu/drlife/20140204-saadiya-saleh-jemeni-lany-koveket-sir.htmlA 12 éves jemeni fiatal parányi kavicsokat könnyezik. Az orvosok értetlenül állnak az eset előtt.Dr. Life--Holtan találták otthonában Philip Seymour Hoffmanthttp://www.life.hu/drlife/20140202-philip-seymour-hoffmant-holtan-talaltak-otthonaban-az-oscar-dijas-szineszt.htmlVasárnap holtan találták Greenwich Village-i házában az Oscar-díjas színészt, Philip Seymour Hoffmant.Dr. LifeAFPCinthya még nincs túl az életveszélyenhttp://www.life.hu/drlife/20140128-cinthya-dictator-fotos-az-edes-elet-sztarja-varga-viktor-baratnojenek-meg-varnia-kell-a-sugarkezeles.htmlVarga Viktor menyasszonya, Cinthya Dictator még mindig nem könnyebbülhet meg, mert egyelőre nem tudja a sugárkezelés eredményét. Ráadásul kapcsolata is veszélybe került, miután mással csókolózott. Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.