Bár első hallásra azt gondolnánk, valami zsírégető programról van szó, pedig ismét a transzzsírok világába kalauzolunk el titeket.

 

Ahogy a Life.hu is megírta, pár hete hatályos hazánkban az EU-n belül is az egyik legszigorúbb transzzsírsav-rendelet, amely az élelmiszerek zsírtartalmának 2%-ban határozza meg a transzzsírok határértékét. Leginkább a kis gyártókat sújtja a transzzsírsav száműzése, ezért lesz olyan termék, amit a jövőben nem is gyártanak majd – írja az Origo.hu.

Az étcsokis bevonók transzzsírt tartalmaznakForrás: Thinkstock

A nyolcvanas években kezdett bekerülni a köztudatba, hogy a részleges hidrogénezés során keletkező transzzsíroknak káros hatása van, és a rendszeres fogyasztók körében megnöveli a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

"A nagyiparban holnaputánra kutatnak, nem az utolsó percben kapkodnak. A nagy cégek már régen dolgoznak azon, hogy áttervezzék, vagy leállítsák az érintett termékek gyártását. Ez a rendelet legfeljebb a technológilag kevésbé felkészült, kisebb gyártókat, pékségeket, és a transzzsírsavval egyáltalán nem foglalkozó cseh, szlovák és elsősorban a lengyel élelmiszeripar import termékeket érinti, ahol az áttervezés tudás, vagy anyagi érdek hiányában nem valósulhat meg." - magyarázta Benke Anna, a hazai Édességgyártók Szövetségének főtitkára.

Egy hidrogénezett zsírral készült terméket áttervezni nem egyszerű feladat, és csak részben múlik az alapanyagok megfelelő kiválasztásán - a receptúra módosítása és a technológia átgondolása is szükséges lehet.

 

Miért volt jó cukrászati alapanyag a részlegesen hidrogénezett zsír?
Az állaga miatt. Nagyon jól kristályosodik, jól szilárdul, kellően kemény. Tudják, milyen, amikor a kakaós bevonómassza olyan élesen és keményen roppan? Abban ezek a zsírok segítik. Tészták esetében megtöri a glutén szerkezetét, ezzel egy sajátos lágyságot biztosít.