Töredezett, gyenge és marékszám hullik a hajad? Az ijesztő tünetek alapján a szakemberek pontosan tudják diagnosztizálni a szervezet betegségeit.

A test rejtett, láthatatlan folyamatairól árulkodik a szemünk, a bőrünk, a körmünk, valamint a hajunk is. Minden egyes hajszál valóságos térkép szervezetünk aktuális állapotáról. Ennek az állapotnak a felismerését és pontos felmérését segíti a hajszálanalízis néven ismert diagnosztizáló eljárás.

Alapvetően kétféle hajvizsgálati eljárást végeznek hazánkban. Az egyik a szélesebb körben elérhető és elterjedt, de kevésbé személyre szóló, a hajas fejbőrre és a hajra fókuszáló mérés - ez konkrétan a haj állapotával foglalkozik. A másik sokkal bonyolultabb és összetettebb eljárás, amely során a haj állapotának vizsgálata után, a teljes szervezet egészségi állapotára vonatkozóan vonják le a megfelelő következtetéseket.

Forrás: Thinkstock

Ez utóbbira fókuszál most a Life.hu is!

Nagyító alatt a haj 

A mikrokamerás vizsgálatok százszoros nagyításban mutatják meg a fejbőrt és a hajszálakat. A hajszálak hossza, vastagsága, a hajtüszők száma, elhelyezkedése és állapota mind árulkodó lehet a szakember számára. Ahogy az is fontos információ, hogy a hajas fejbőr mely részét érinti az elváltozás, hol csökkent a hajhagymák száma, honnan, milyen irányba tart az esetleges hajhullás vagy az annál is súlyosabb kopaszodás. A fejbőr minősége is rendkívül fontos a diagnózis felállítása szempontjából: a szaru- és hámréteg állapota például megmutatja, hogyan táplálkozunk, elegendő folyadékot juttatunk-e a szervezetbe, utal dohányzási, alkoholfogyasztási szokásainkra, valamint azt is elárulja, hogy milyen gyógyszereket szedünk rendszeresen. A hajhagymák formája egyértelműen árukodik a vérkeringésről, hiszen a nem megfelelő vérkeringés meghökkentő formákat eredményezhet. Egy profi szakember a haj és a hajas fejbőr állapota alapján meglepően pontos diagnózist képes felállítani.

Íme egy (korántsem teljes) lista a lehetőségekről:

1. Gyenge, rossz minőségű, száraz haj - bár valószínűleg a haj nem megfelelő kezelésének is lehet eredménye az elvékonyodó hajkorona, ennél mélyebb, súlyosabb oka is lehet a problémának. Például pajzsmirigy-alulműködésére is utalhatnak ezek a jelek, bár emellett érdemes más tüneteket is figyelembe venni hozzá, a hirtelen súlygyarapodást vagy a krónikus fáradtságérzést is.

2. Pikkelyes, hámló foltok a hajas fejbőrön - a legvalószínűbb a pikkelysömör, amely jól elkülöníthető az egyéb korpás elváltozásoktól, mert a pikkelysömör nyomán vastag, heges bőrfelület alakul ki.

3.  Megnövekedett hajhullás - a szervezet gyulladásos folyamatai, akár egy "egyszerű" fog- vagy mandulagyulladás is állhat mögötte, de okozhatja vitaminhiány, és a túl sok, fel nem dolgozott, el nem hárított stressz is.

 4. Kopaszodás - nőknél, férfiaknál egyaránt jelentkezhet ez a beteg életminőségét súlyosan befolyásoló hajvesztés. Az ok általában a nemi hormonok szintjének megváltozása. Ezt természetesen olyan betegségek is kiválthatják, amelyek a szervezet hormonháztartásába avatkoznak bele.

5. Sérült, törékeny haj - a kémiai hatások a legvalószínűbbek, például a gyakori hajfestés valamint egyéb más, a hajon használt vegyi anyagok. Egészségügyi elváltozások is állhatnak a háttérben, az egyik lehetséges például a Cushing-szindróma. A mellékveséket érintő rendellenesség fennállása esetén a mellékvesék a szükséges mennyiségnél több kortizolhormont termelnek. Töredezett, sérült haj esetén harmadik ok lehet mindössze annyi is, hogy kevés omega-3 zsírsav kerül be a szervezetbe, és ennek nyomán sérül a haj szerkezete.

6. Korai vagy hirtelen őszülés - a háttérben a közvélekedés erős traumás folyamatokat, vagy nagyon hosszú ideig tartó, tartós stresszt feltételez, és ez úgy tűnik, igaz is. Ma már egyre több kutató véli úgy, hogy a stressz valóban képes "beleszólni" a hajhagymák melaninszállító tevékenységébe és megzavarja azok működését.