Ebola-járvány elvérzés pusztítás Afrika fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyugat-afrikai Ebola-járványt a kórokozó új variánsa, tehát nem a Közép-Afrikából származó vírustörzs okozta – derült ki egy új kutatás eredményeiből. A betegség Guinea egyik távoli vidékéről a fővárosra, Conarkyra is átterjedt már.

Fertőzött betegek vérmintáinak vizsgálatával a kutatók megállapították, hogy az Ebola Guineában megjelent formája 97 százalékban mutat hasonlóságot a zairei változattal, tehát nem onnan hurcolták be Guineába, hanem új törzse fejlődött ki ott - írta egy orvosi szaklap.

Forrás: AFP/Desirey Minkoh

Az Ebolára nincs se orvosság, se gyógymód: összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye. A kórokozót a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol 1976-ban felfedezték. Afrikában eddig már legalább tíz Ebola-járvány volt. Gyanítják, hogy erdei denevérektől származik, emberről emberre pedig testnedvekkel való érintkezéssel terjed.

Lehetséges, hogy a vírus már a térségben lappangott egy ideje, guineai felbukkanása rávilágít arra, hogy a járvány a nyugat-afrikai térségben bárhol kitörhet. A Guineában bejelentett 197 fertőzött közül 122-en haltak meg az Egészségügyi Világszervezet friss, az ország egészségügyi miniszterétől származó adatai alapján. Tizenhatan a fővárosban, Conarkyban hunytak el.

Libéria egészségügyi miniszterének adatai szerint az ország 26 bizonyított vagy vélt Ebola-fertőzöttjéből 13-an haltak meg. A WHO április elején azt közölte, hogy a járvány - amely egyike a legnagyobb kihívást jelentő Ebola-járványoknak - megfékezése kettő-négy hónapot vesz igénybe.

A Ghánából és Sierra Leonéből származó minták eddig negatívnak bizonyultak, a WHO egy Twitter-bejegyzése szerint négy Maliban élő beteg vérmintájában sem találtak Ebola-vírust.

A járvány megfékezésére a térség országai szigorításokat vezettek be. Az intézkedések a repülőtereken végzett alapvető egészségügyi ellenőrzésektől egész addig terjedtek, hogy Szenegál teljesen lezárta Guineával közös határát, Gambia pedig megtiltotta egy Banjulba tartó repülőgépnek, hogy Guineából, Libériából és Sierra Leonéból utasokat vegyen fel – tudósít az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.