Az élet első ezer napja – egészséges és boldog lesz a gyermeked?

személyiség egészségmegőrzés pszichológia egészség prevenció fejlődés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Test-lelki egészségünk szempontjából az élet első ezer napja kiemelt jelentőségű. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire képlékeny és sebezhető a fejlődés korai szakaszában az ember.

A közelmúltban az orvosszakmai és civil szervezetek közös szándéknyilatkozatot írtak alá. Ezzel indították útjára az Első 1000 nap programot, amely hazánk népegészségügyi problémáinak megelőzését tűzte zászlajára.

Magyarországon három betegségtípus van, amely a lakosság jó részét veszélyezteti: ilyen az elhízás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a cukorbetegség.

Forrás: Thinkstock

Az egészségügy jelenlegi álláspontja szerint a genetika jelentősége ezeknek a betegségeknek a kialakulásában kisebb, mint azt korábban feltételezték. Így a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás, illetve a káros szenvedélyek űzése mellett örökölt génállományunkat csak kisebb mértékben lehet hibáztatni.
Dr. Takács István, a programot kezdeményező Magyar Prevenciós Orvos Egyesület elnöke szerint a gyermek egész további életét meghatározó fejlődésen megy keresztül a fogantatástól számított első ezer napon.
Ebben a fejlődési szakaszban alakul ki a zsírsejtek száma, a csúcs-csonttömeg, amely a későbbi csontritkulás szempontjából döntő jelentőségű, valamint ez az időszak meghatározó lehet az emberek szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegségre való hajlam kialakulásában, és befolyásolja felnőttkori súlyukat és várható élettartamukat is.

Boldogságépítő három év

Legalább ilyen fontos időszak az első három év a személyiség alakulásában is. Szakemberek egy része azt állítja, hogy az élet első ezer napjának megélése dönti el, hogy a gyermekből kiegyensúlyozott, elégedett, önmagával és a világgal harmóniában élő felnőtt válik-e vagy sem.
A legtöbb ember hajlamos túlzásokba esni, ha a magzat-anya kommunikációról van szó, leginkább azért, mert annyira izgalmas ez a terület és olyan sok titkot rejteget. Tagadhatatlan azonban, hogy már az anyaméhben lévő szuperérzékeny kis lényre is hatással vannak az édesanyával történtek, a belső érzései, tűnődései. Különösen azok, amelyek a kicsi elfogadásával vagy elutasításával kapcsolatosak.
A születés utáni periódus, a korai hónapokban kialakult anya-gyermek kötődés minősége pedig meghatározhatja az ember egész életét. Biztonságos kötődés esetén, ha valóban örömteli, kiegyensúlyozott és magabiztos a kötődés, akkor ez a magabiztosság, az önmagába és a világba vetett bizalom fogja meghatározni a kötődését az egész világhoz. Ez lesz az alapja a párkapcsolatokban megélt biztonságnak – vagyis alapvetően hinni fog a párjában, abban, hogy az a kapcsolat jó, és ez lesz a meghatározó a saját gyermekeivel való kapcsolatépítésben is.

Nem fog hinni a világban

Amennyiben a kötődés bizonytalan és ellentmondásos, akkor a gyerek ezt a bizonytalanságot cipeli magával. Elsősorban önmagában nem tud majd bízni, és az önbizalomhiány fogja rányomni a bélyegét az egész életére, társas viszonyaira is.

Forrás: Thinkstock

Anikónak nagyon komoly párkapcsolati problémái voltak. Örökké féltékenység gyötörte, nem hitte el magáról, hogy értékes, hogy szerethető:

„ Bárki került is az utamba, tehetett értem nagy dolgokat, sose volt elég. Egyszerűen nem voltam alkalmas az érzelmek befogadására, a szép pillanatok átélésére. Még azokban a helyzetekben is, amikor mások szinte irigyeltek 'jó dolgomért', én a legsütkérezőbb pillanatokban is azt éreztem, hogy az öröm nem az enyém. A diadal pillanataiban is, például, amikor jelesre diplomáztam és vettem át az oklevelet, akkor is azt vártam, hogy azonnal történik majd valami rossz. Ha nem szívod magadba az anyatejjel a bizalmat a világ és önmagad felé, akkor egész életedben résen leszel. Gyanakszol és remegő szívvel lesed a percet, amik lerombolják jólétedet, és amelyek persze be is következnek majd, hiszen az önsorsrontás lesz az egyetlen ismert út.”

Van visszaút

Mások azonban arra figyelmeztetnek, hogy nem szabad ezen a területen sem túlzásokba esni, hiszen a gyerekek szélsőséges helyzetekhez is képesek rugalmasan közeledni, és nem olyan könnyű „elrontani” a gyerekek jövőbeli boldogságát. Van lehetőség arra, hogy a szülő, felismerve azokat a pontokat, ahol esetleg sérülést okozott, helyrehozza, gyógyítsa azt a szeretetével. És talán az is fontos lehet, hogy előbb-utóbb mindenki belátja, az ember nem tökéletes lény, a szülők sem azok, így ha a gyermek felnőttkorában megtanulja elengedni csalódásait, gyerekkori sérelmeit és haragját, igenis megtalálhatja a boldogság felé vezető utat.

Autizmus - a falakon túl http://www.life.hu/drlife/20140401-az-autizmus-minden-100-embert-erinto-betegseg.htmlMit tud egy hétköznapi ember az autizmusról? Valószínűleg túl keveset, és az a kevés információ is egy-egy film- vagy könyvélmény lenyomata. Az Esőember sztereotípiája nyomán és tévhitek mentén gondolunk rájuk, pedig autistaként élni ennél sokkal több és árnyaltabb emberi létezés. Olyan, amely egy hajszállal sem értéktelenebb mások életénél, sőt gazdagítja másokét.Dr. LifeOrigo"Meg nem született babáim" - egy édesanya megrázó történetehttp://www.life.hu/drlife/20140324-egy-fiatal-edesanya-a-life-hu-nak-meselte-el-ikerbabai-elvesztesenek-tortenetet.htmlEgy 42 éves anyuka, Eszter írt levelet a Life.hu szerkesztőinek. Talán azért, hogy letegye végre a terhet, amit egyedül, más nők megértése és gyengéd együttérzése nélkül lehetetlen tovább cipelni. Sorsa korántsem tipikus, mégis, biztosak vagyunk abban, hogy számos olvasónk rezonál majd érzékenyen a történetére, hiszen annyi nő kénytelen küzdeni egyedül a gyermekeiért, vagy gyászolja magányosan a meg nem született babáit.Dr. LifeOrigoÁrulkodó hajszálakhttp://www.life.hu/drlife/20140327-a-hajszalak-valamint-a-hajhagymas-allapota-szinte-mindent-elmond-a-szervezetrol.htmlTöredezett, gyenge és marékszám hullik a hajad? Az ijesztő tünetek alapján a szakemberek pontosan tudják diagnosztizálni a szervezet betegségeit.Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.