„A meleg férfiak ne adjanak vért! Egy újabb példa a magyar egészségügyben jelen lévő, melegekkel kapcsolatos előítéletekre és tájékozatlanságra” – írta a 444.hu az Országos Vérellátó Szolgálat véradóknak szóló tájékoztatója alapján. Felmerül a kérdés, mi lehet a baj a meleg férfiakkal?

A vérátömlesztés nem veszélytelen beavatkozás: a véradó számos betegség kórokozóját átadhatja a vért kapó betegnek. Ezért a vérellátó szolgálatok világszerte tesztelik a levett vért több kórokozóra, mint a Hepatitis vagy a HIV. 

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ám még ez sem teljesen biztonságos: vannak speciális esetek, amikor a tesztek fals eredményt mutatnak. Például, ha valaki röviddel a véradás előtt fertőződött meg HIV-vírussal, előfordulhat, hogy a véradásig a vérében még nem termelődik annyi antitest, amennyit a teszt már kimutat. Ilyenkor van szerepe a kérdőívnek, amelyben a véradók a kockázatot jelentő szokásaikról, betegségeikről nyilatkoznak. Németországban a nyolcvanas évek vége óta tesztelik a levett vért HIV-vírusra, és harminc év alatt hat olyan eset fordult elő, ahol a vért kapó megfertőződött, mert a teszt nem mutatta ki a véradó fertőzöttségét. Mind a hat eset megelőzhető lett volna, ha a véradó őszintén vallott volna szexuális szokásairól.

Statisztikákkal alátámasztott tény, hogy a meleg férfiak körében a gyakoribb partnerváltás miatt a HIV-vírussal és a hepatitis C-vírussal való fertőzöttség kockázata jóval nagyobb, mint az átlagnépesség körében. Az USA-ban az új HIV-fertőzöttek közel kétharmada, itthon 70 százalékuk kerül ki a homoszexuális vagy biszexuális férfiak köréből.

Máshol...

Vannak országok, ahol a problémára már többé-kevésbé sikerült megoldást találni. Több országban a meleg férfi adhat vért akkor, ha saját bevallása alapján a véradást megelőzően egy átmeneti ideig nem létesített anális és orális kapcsolatot férfival. Ez az átmeneti idő a legtöbb ilyen országban 12 hónap, de van ahol csak 6 hónap (Dél-Afrika), és van olyan is, ahol öt év (Kanada, Új-Zéland). Ennél is tovább ment többek között Olaszország és Spanyolország, ahol nincs átmeneti idő, hanem a meleg férfiaknál egyedi kockázatértékelés alapján döntik el, hogy adhatnak-e vért, vagy sem.

Nem csak a melegek jelenthetnek kockázatot
A vérellátó szolgálatok biztonsági okból azonban nem csak a meleg férfiakat próbálják kiszűrni a véradásból, világszerte nem adhatnak vért a HIV-fertőzöttek, azok, akiknek volt valaha hepatitis C-fertőzésük, szifiliszük vagy HTLV-fertőzésük, az intravénás droghasználók, vagy akik valaha dolgoztak prostituáltként.
Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye
Az OVSZ május 15-én egy közleményt adott ki "Nem kizáró ok a nemi preferencia a véradásból" címmel, e szerint: "Az OVSZ vérellátással kapcsolatos valamennyi tevékenysége arra fókuszál, hogy a legnagyobb biztonsággal történjen a hazai betegellátás, miközben meg kell felelnie az Európai Direktíváknak és az Európa Tanács által rendszeresen aktualizált Guide előírásainak. Alapfeltétel, hogy valamennyi véradáshoz kapcsoltan kötelezően ki kell vizsgálni a véradókat azokra a fertőző (hepatitis-B, hepatitis-C, HIV 1-2, luesz) ágensekre, amelyekről már egyértelműen bebizonyosodott, hogy vérrel átvihetőek, és a vért kapó betegekre fokozott kockázatot jelenthetnek a transzfúzió során. A fenti rendelet kimondja, hogy a kockázatos magatartásúak kiszűrendők, az említett kategória ide tartozik, több más egyéb, a tájékoztatóban felsorolt kategóriával együtt."