Kóma után - felépülhet Schumacher?

Forrás: AFP/Jean-Loup Gautreau -
betegség ébredés rehabilitáció kóma fizioterápia Michael Schumacher egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több mint fél év mesterséges kóma után Michael Schumacher felébredt, de gyógyulási esélyei körül sok a találgatás.

Ahogy a Life.hu is megírta, a hétszeres Forma-1-es világbajnok már nincs kómában, és elhagyhatta a kórházat. Hírt adtunk arról is, hogy Michael Schumacher a hosszú kóma alatt több mint húsz kilót fogyott. Jelenleg 55 kilót nyom, ám éber periódusaiban már képes kommunikálni a családjával, sőt a hírek szerint az orvosaival is. Bár beszélni még nem tud, de a környezete ingereire reagál, és a legintenzívebb „válaszokat” felesége, Corinna hangja képes kiváltani a világbajnoknál.

Forrás: AFP/Jean-Loup Gautreau

A Life.hu egy egykor koponyasérült, kómában lévő, illetve kómából magához tért betegek ápolását végző szakembert keresett fel Schumacher gyógyulási esélyeit latolgató kérdéseivel. Katalin több mint öt évet töltött rehabilitációs munkával.
Véleménye szerint általánosságban nagyon nehéz pontosan megmondani, hogy milyenek a sportoló rehabilitációs esélyei, hiszen ehhez ismerni kellene jelenlegi állapotát, azt, hogy a kóma alatt milyen területek gyengültek vagy károsodtak. Ahogy az is fontos információ lenne, hogy az agy mely területei sérültek egészen pontosan, ám ezen információk hiányában is lehet tudni, hogy a kóma – a beteg állapotából fakadó mozdulatlansága miatt - jellemzően milyen problémákat okozhat.

- A hosszú fekvési idő a legtöbb esetben tüdőgyulladáshoz valamint mellkasi fertőzések kialakulásához vezethet, amelyek gyógyulási esélye és ideje változó.
- A mozdulatlanság az izmok renyheségéhez valamint az inak zsugorodásához vezet, amelyet rendkívül pontos, szakszerű és rendszeres gyógytornával, az izmok, inak átmozgatásával lehet ellensúlyozni.
- Felfekvési sebek alakulhatnak ki, amelyet a beteg rendszeres forgatása (nappal minimum két óránként, éjjel 4 óránként) akadályozhat meg.
- Nyelési nehézségek – mivel a beteg hetekig, vagy adott esetben hónapokig nem használta nyelőizmait, azok, ahogy a test többi izma is meggyengülhetett és nem képes feladata ellátására.

Nem lehet tudni, hogyan reagál pszichésen

Nagy valószínűséggel több egészségügyi szakmai csoport összefogásával lehet csak a teljes rehabilitációs feltételeket megteremteni, amely magába foglalja a beteg mozgásszerveinek „újraélesztését”, de hatalmas egészségügyi kihívás, amíg a sportoló újra megtanul enni, inni, beszélni, mozogni és járni. Nem is beszélve azokról az előre nem számítható nehézségekről, amely az ébresztés után még előfordulhat. Például a pszichés reakciókról, amikor a beteg felméri valós helyzetét, mindazt, amit veszített és a rá váró rendkívül nehéz és fájdalmas utat, ami a gyógyuláshoz vezet. Ha ezt egyáltalán képes lesz felmérni.

Schumacher feleségével, Corinnával 2010-ben Forrás: AFP/Jens Kalaene

Katalin tapasztalatai alapján állítja, hogy e területen van hatalmas szerepe a családnak, amely érzelmi támogatással tudja megkönnyíteni a beteg számára az elfogadást és segíteni a beteg testi-lelki talpra állását.

Szakértőnk szerint azonban számokkal nem lehet, talán nem is szabad jóslásokba bocsátkozni. Ahogy a Life.hu-nak elmondta, ő maga is olvasott olyan statisztikát, ahol a fél évet meghaladó kómás állapotból ébredő betegeknek mindössze 15 százalék esélyt „adtak”. Ezt azonban véleménye szerint nem lehet készpénznek venni, hiszen rendkívül sokat számít a beteg személyisége, általános fizikai ereje-kitartása, állóképessége, ahogy lelki ereje és élni akarása is sokat nyom a latban, ha a gyógyulásról van szó.

Bizonytalanok Schumacher kilátásaihttp://www.life.hu/drlife/20140617-michael-schumacher-forma-1-es-vilagbajnok-felepulesevel-kapcsolatosna-meg-bizonytalanok-az-orvosok.htmlAz orvosok óvatosságra intik az örömmámorban úszó szurkolókat, mert szerintük a hétszeres világbajnok jövőbeli életminőségével kapcsolatban még csak találgatni lehet.Dr. Life--Felébredt a kómából Schumacherhttp://www.life.hu/drlife/20140616-michael-schumacher-a-forma-1-hetszeres-vilagbajnoka-felebredt-a-komabol-es-rehabilitacios-osztalyra.htmlA hétszeres Forma-1-es világbajnok már nincs kómában, és elhagyhatta a kórházat. Ezt a szóvivője közölte – írja a Gphirek.hu. Még december végén szenvedett súlyos síbalesetet. Most Lausanne-ban folytatódik a kezelése.Dr. Life--Schumacher: 55 kilóra fogyott, még nem tud beszélnihttp://www.life.hu/drlife/20140617-michael-schumacher-a-koma-utan-55-kilora-fogyott-es-felesege-hangjara-reagal-a-legjobban.htmlA világ - és nem csak a sportért rajongó fele - erre az egy mondatra várt: Schumacher felébredt a kómából. A Bild.de német lap további információkkal is szolgál.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.