A 10 kilométeres nyílt vízi balatonfüredi Európa-kupa győztese, Gyurta Gergely és ezüstérmese, az olimpiai bajnok Risztov Éva is kórházba került, miután fertőzést kaptak el a vízben.

Mindketten kalici- vagy rotavírustól betegedtek meg, lázas, hányásos és hasmenéses tüneteik voltak – írja a sportgeza.hu. Az mno.hu szerint Risztov Éva jelenleg is infúziót kap, Gyurta már otthonában lábadozik. Ez a fotó még a verseny előtt készült a sportolókról: 

Forrás: Origo

Részt vett a megmérettetésen még egyebek mellett Hosszú Katinka, Cseh László és Verrasztó Dávid is. Azt nem tudni, ők hogy vannak.

A Magyar Úszó Szövetség közleményt adott ki: „Az Európai Úszó Szövetség a sportág honi szabályainak megfelelően az esemény előtt két alkalommal – egy héttel a rajt előtt, illetve a verseny előtti két nappal – megvizsgáltatta a víz minőségét. A Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Kémiai, Toxikológiai és Laboratóriumi Osztálya (korábban ÁNTSZ) által írásban megküldött, mindkét vizsgálati eredmény szerint a víz minősége teljes mértékben alkalmas volt a verseny lebonyolítására."

A vírusok vagy a tömeges halpusztulással, vagy a nem megfelelően tisztított szennyvízzel kerülhettek a vízbe.