Magyarországon jelenleg semmilyen veszélyt nem jelent a kaukázusi medvetalp - hangsúlyozta a Magyar Allergia Szövetség elnöke.

 

Ahogy a Life.hu is megírta, már Magyarországon is megjelent a veszélyes kaukázusi medvetalp. Az országban egyelőre egyetlen helyen, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gergelyiugornyán találtak medvetalpat, és már azt a kétszáz négyzetméteres területet is mentesítették. Most tehát a lakosságra semmilyen veszélyt nem jelent ez a növény, de tudva, hogy már megjelent, a szakemberek felkészülhetnek a megelőző feladatokra – mondta Nékám Kristóf, a szövetség elnöke az MTI-nek.

Forrás: Wikipedia
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal gyombiológiai mérnök szakértője, Novák Róbert elmondta: a súlyos allergiás reakciókat kiváltó kaukázusi medvetalp Magyarországon csak néhány helyen fordul elő, de gyors szaporodásra képes. A kaukázusi medvetalp és a hozzá nagyon hasonló Sosnowsky-medvetalp azért veszélyes, mert nagy mennyiségben tartalmaz furanokumarinokat. Ezek a vegyületek már a növény megérintése esetén is sérülést okoznak, az adott területen erősen fényérzékennyé válik a bőr. Ha az érintett bőrfelületet UV-sugárzás éri, a bőr kipirosodik, viszketni kezd, és 24-48 órán belül égési sérülésekre emlékeztető hólyagok jelennek meg rajta.