A 3D-s mammográfia a hagyományosnál pontosabban mutatja ki a mellrákot, és a tévesen pozitív diagnózisok számát is csökkenti - erősítették meg egy amerikai kutatás eredményei.

Így előzheted meg a mellrákot! Kattints IDE a részletes cikkért! 

A 2D-s mammográfiához képest a 3D-s az invazív mellrák felismerésének arányát 41 százalékkal, az összes melldaganat felderítésének rátáját pedig 29 százalékkal növelte - írták a tanulmány szerzői az egyik orvosi szaklapban. 

IllusztrációForrás: Getty Images/iStockphoto/Monkeybusinessimages

A háromdimenziós képalkotási technika, amelyet az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság 2011-ben engedélyezett, 15 százalékkal csökkentette a tévesen pozitív diagnózisok számát is. A kutatást majdnem félmillió nő részvételével végezték három amerikai egészségügyi központban.

A vizsgálat egyébként alig különbözik a hagyományos mammográfiától, csak néhány másodperccel tart tovább. Az új technika azt is lehetővé teszi, hogy a mell szerkezetének jellemzőit világosan lássák, azokat a részeket is, amelyek a 2D-s mammográfiával nem voltak egyértelműek: egy folt jelezhetett tumort is, de lehet, hogy csak hasonlított rá - írja az MTI.

Ha elég korán fedezik fel a mellrákot, és még nem képzett áttétet a szervezet más részeiben, akkor a túlélés aránya 97 százalékos - hangsúlyozták a tanulmány szerzői. Hozzátették: az Egyesült Államokban nyolcból egy nőnél alakul ki mellrák élete során.

Magyarországon a mellrák az egyik leggyakoribb a rákos megbetegedések közül. Évente több ezren betegednek meg.