Durvul az Ebola-járvány Afrikában - Aggódik a WHO

Forrás: AFP/Desirey Minkoh -
aggodalom Ebola-járvány WHO ebola Országos Epidemiológiai Központ Afrika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Egészségügyi Világszervezet szerint drasztikus lépésekre van szükség az Ebola-járvány megfékezésére Nyugat-Afrikában. Közben nemrég felröppent a hír, hogy Spanyolországban is megjelent a vírus.

Ahogy a Life.hu is beszámolt már róla, egyre aggasztóbb méreteket ölt az ebola Afrikában. A szervezet szakértőket küldött a helyszínre, hogy segítsék a helyieket a járvány kezelésében. A helyszínen lévő segélymunkások szerint a járvány példa nélküli arányokat öltött. Az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet szerint teljesen kicsúszott az ellenőrzés alól az Ebola-járvány Nyugat-Afrikában – írja az Origo.

Forrás: AFP/Desirey Minkoh

Guineában, Sierra Leonéban és Libériában legalább 600 megbetegedésről tudnak, és a WHO adatai szerint eddig 360-an haltak meg a betegségben a járvány márciusi kitörése óta. A helyzetet nehezíti, hogy ezekben az országokban nincs fejlett egészségügyi infrastruktúra, és a helyiek is bizalmatlanok a külföldi orvosokkal szemben. Előfordult, hogy kövekkel dobálták meg az egészségügyi szakembereket, akik a járvány terjedését akarták vizsgálni.

A szakemberek szerint gondot jelent, hogy a járvány a dzsungelből könnyen átterjedhet olyan városokra, mint például Conakry, Guinea fővárosa, amelynek kétmillió lakosa és egy nemzetközi repülőtere is van. Sokan pedig úgy utazhatnak, hogy nincsenek is tudatában, hogy hordozzák a halálos vírust, hiszen a megfertőződés után csak két vagy akár huszonegy nappal később jelentkeznek a tünetek.

Ahogy a Life.hu is megírta, kisebb riadalmat keltebb legutóbb az a hír, hogy Spanyolországban egy ebolával fertőzött beteget ápoltak.

Mit kell tudni az eboláról?

Az Ebola-vírus ritka, de nagyon súlyos, gyakran halálos kimenetelű megbetegedést okoz. A kórokozót Afrika dzsungeleiben vadon élő állatok hordozzák (pl. denevérek, majmok, erdei antilopok), az ember ezen állatokkal vagy tetemükkel, vérükkel vagy váladékukkal való közvetlen kontaktus útján fertőződik. Ebola-lázban szenvedő emberekkel, holttestükkel, vérükkel vagy testváladékukkal (pl. nyállal, vizelettel) való közvetlen érintkezéssel terjedhet a betegség tovább az emberek körében. Az Ebola-vírus az influenzával
ellentétben nem a levegőn keresztül terjed. A kórokozót védekezés nélküli szexuális érintkezés útján akár hét héttel gyógyulását követően is átviheti partnerére egy korábban fertőzött személy.
A betegség a fertőződés után 2–21 nap lappangási idő után, hirtelen jelentkezik lázzal, izomfájdalommal, gyengeséggel, fej- és torokfájással. A betegség következő fázisában súlyosbodnak a tünetek: hányás, hasmenés lép fel, a testen kiütések jelennek meg, károsodnak a máj- és a vesefunkciók. Egyes betegeknél kiterjedt külső és belső vérzés,
valamint többszervi elégtelenség jelentkezik.
A betegség ellen nincs vakcina, sem célzott terápia, csak tüneti kezelés.
Védekezés:
Hatásos ellenszere a szappan, a fehérítőszer, a napfény vagy a szárítás. A vírust tartalmazó váladékkal szennyezett ruhák gépi mosása megöli a kórokozót. Az Ebola-vírus csak rövid ideig életképes közvetlen napsugárzásnak kitett vagy kiszáradt felületeken.
További információkért látogass el az Országos Epidemiológiai Központ honlapjára!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.