Az Egészségügyi Világszervezet szerint drasztikus lépésekre van szükség az Ebola-járvány megfékezésére Nyugat-Afrikában. Közben nemrég felröppent a hír, hogy Spanyolországban is megjelent a vírus.

Ahogy a Life.hu is beszámolt már róla, egyre aggasztóbb méreteket ölt az ebola Afrikában. A szervezet szakértőket küldött a helyszínre, hogy segítsék a helyieket a járvány kezelésében. A helyszínen lévő segélymunkások szerint a járvány példa nélküli arányokat öltött. Az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet szerint teljesen kicsúszott az ellenőrzés alól az Ebola-járvány Nyugat-Afrikában – írja az Origo.  

Forrás: AFP/Desirey Minkoh

Guineában, Sierra Leonéban és Libériában legalább 600 megbetegedésről tudnak, és a WHO adatai szerint eddig 360-an haltak meg a betegségben a járvány márciusi kitörése óta. A helyzetet nehezíti, hogy ezekben az országokban nincs fejlett egészségügyi infrastruktúra, és a helyiek is bizalmatlanok a külföldi orvosokkal szemben. Előfordult, hogy kövekkel dobálták meg az egészségügyi szakembereket, akik a járvány terjedését akarták vizsgálni.

A szakemberek szerint gondot jelent, hogy a járvány a dzsungelből könnyen átterjedhet olyan városokra, mint például Conakry, Guinea fővárosa, amelynek kétmillió lakosa és egy nemzetközi repülőtere is van. Sokan pedig úgy utazhatnak, hogy nincsenek is tudatában, hogy hordozzák a halálos vírust, hiszen a megfertőződés után csak két vagy akár huszonegy nappal később jelentkeznek a tünetek.

Ahogy a Life.hu is megírta, kisebb riadalmat keltebb legutóbb az a hír, hogy Spanyolországban egy ebolával fertőzött beteget ápoltak.

Mit kell tudni az eboláról?
Az Ebola-vírus ritka, de nagyon súlyos, gyakran halálos kimenetelű megbetegedést okoz. A kórokozót Afrika dzsungeleiben vadon élő állatok hordozzák (pl. denevérek, majmok, erdei antilopok), az ember ezen állatokkal vagy tetemükkel, vérükkel vagy váladékukkal való közvetlen kontaktus útján fertőződik. Ebola-lázban szenvedő emberekkel, holttestükkel, vérükkel vagy testváladékukkal (pl. nyállal, vizelettel) való közvetlen érintkezéssel terjedhet a betegség tovább az emberek körében. Az Ebola-vírus az influenzával 
ellentétben nem a levegőn keresztül terjed. A kórokozót védekezés nélküli szexuális érintkezés útján akár hét héttel gyógyulását követően is átviheti partnerére egy korábban fertőzött személy. 
 
A betegség a fertőződés után 2–21 nap lappangási idő után, hirtelen jelentkezik lázzal, izomfájdalommal, gyengeséggel, fej- és torokfájással. A betegség következő fázisában súlyosbodnak a tünetek: hányás, hasmenés lép fel, a testen kiütések jelennek meg, károsodnak a máj- és a vesefunkciók. Egyes betegeknél kiterjedt külső és belső vérzés, 
valamint többszervi elégtelenség jelentkezik. 
 
A betegség ellen nincs vakcina, sem célzott terápia, csak tüneti kezelés. 
 
Védekezés:
 
Hatásos ellenszere a szappan, a fehérítőszer, a napfény vagy a szárítás. A vírust tartalmazó váladékkal szennyezett ruhák gépi mosása megöli a kórokozót. Az Ebola-vírus csak rövid ideig életképes közvetlen napsugárzásnak kitett vagy kiszáradt felületeken. 
 
További információkért látogass el az Országos Epidemiológiai Központ honlapjára!