Herpesz-para: így előzd meg, így kezeld az ajakherpeszt

Forrás: Thinkstock -
immunrendszer betegség aloe vera Herpes simplex-1 citromfűolaj teafaolaj egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aki egyszer már megtapasztalta az ajakherpesz kínzó fájdalmát, sok mindent megtenne azért, hogy a továbbiakban elkerülje a problémát. Nem csak azért, mert valóban fájdalmas az „élmény”, azért is, mert az ajakherpesz rendkívül kellemetlen látvány. Nem szívesen megy társaságba az, akinek a száján fertőző herpeszes hólyagok vagy vérző, varasodó seb éktelenkedik.

Márpedig akinek a szervezetébe egyszer bevette magát a herpeszt okozó vírus, a Herpes simplex-1, az a továbbiakban nem szabadulhat attól. Az elsődleges fertőzés múltán a vírus az érzőidegdúcokba fészkeli magát, ahonnan aztán számára kedvező körülmények mentén időről időre előbújik.

Forrás: Thinkstock

Véglegesen kiirtani onnan tehát (egyelőre) nem lehet, de sokat segíthet a problémán, ha alaposan megfigyeled azokat a tényezőket, körülményeket, amelyek megléte esetén számíthatsz a hólyagok megjelenésére. Sokan például a premenstruációs időszak alatt tapasztalják a „támadást”, mások az enyhe náthás, lázas állapotot tudják belőni, mint magasabb kockázatú időszakot. Megint másoknál az erős napfény csalogatja elő a hólyagokat. elég, ha kicsit „leég”az ajak bőre, máris indul a kínzó bizsergés. Megint mások a stresszt jelölik meg olyan tényezőként, amely okán szinte biztos, hogy beindul a hólyaghúzás az ajak finom bőrén.

Az már jó, ha tudod, hogy mi váltja ki nagy valószínűséggel a tüneteket, valamint azt is megfigyelted, hogy melyek azok a figyelmeztető jelek, amelyek együttes jelenléte a herpesz „beindulására” utalhat. Mert akkor már az elején, a hólyagok megjelenése előtt el tudod csípni a folyamatot néhány egyszerű trükkel:

1. Teafaolaj - a gyógyszertárakban is megvásárolható szer az egyik legkiválóbb ellensége a herpeszvírusnak. Használják égési sebek, bőrgyulladás, elfertőződött sebek (szúrt sebek) esetén is. A teafaolaj egyforma hatékonysággal pusztítja a baktériumokat és a gombákat is. Rendkívüli hatását annak is köszönhető, hogy nemcsak pusztítja az emberi szervezetre káros mikroorganizmusokat, de egyidejűleg támogatja, erősíti az immunrendszert is. Ráadásul a teafaolaj „szelektálva” pusztít: amíg hatalmas erővel támadja a kórokozókat, a bőrrel, a nyálkahártyával szemben gyengéd marad, nem roncsolja az érzékeny szöveteket. Ha érzed a bizsergést, készíts egy kis olívaolajból, pár csepp teafolajból elegyet, és naponta többször fültisztító pálcikával pöttyints az érzékeny területre. Akár meg is előzheted vele a hólyagot, de ha elő is bújik, nem lesz képes elhatalmasodni, terjeszkedni az ajkadon.

2. Citromfűolaj - a herpesz kiváló ellenszere a citromfűolaj is. A citromfű főbb alkotórészei a citrál valamint a citronellál, a linalool, a geraniol és a citronellol. Fantasztikus hatását a citrálnak köszönheti, ami kiemelkedően magas antibakteriális hatású, gyulladáscsökkentő, nyugtató anyag. A teafaolajhoz hasonló módon készíts olívaolajos-citromfűolajos elegyet, azzal kezeld a nyugtalankodó-bizsergő foltot az ajkadon vagy a kibújni készülődő hólyag felszínét.

Forrás: Thinkstock

3. Aloe vera – ha tudod, hogy időnként szembe kell nézned a herpeszvírus támadásával, akkor mindenképp nevelj egy cserépnyi aloe verát otthon, mert a kitörni készülő problémát megelőzheted vele. Törj le egy darabot az egyik levélből és a belőle csorgó, zselészerű anyaggal kend be az érzékeny felületet. A növény nedvének fő összetevője az uronsav, mellette azonban több mint kétszáz egyéb vitamin, ásványi anyag, aminosav, még szalicilsav is található benne, valamint a kutatások értékes enzimek jelenlétére is rámutattak. Éppen ezért az aloe vera fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása rendkívüli, továbbá szinte egyedülálló módon képes a bőr sejtjeinek anyagcseréjét élénkíteni, azok működését serkenteni. Emellett erősíti az immunrendszert és fájdalomcsillapító hatást is gyakorol.

Megelőzés: a megelőzésben fontos szerepet játszik az immunrendszer, melynek munkáját támogatni kell, például rendszeres cinkfogyasztással. Emellett azonban a cink a vírus szaporodását is képes gátolni, miközben az érintett bőrfelület felszíni szöveteit is erősíti.

Depressziót okozhat az Omega3 hiánya?http://www.life.hu/drlife/20140430-depresszio-es-omega3-mi-az-osszefugges.htmlA szív- és érrendszeri betegségek, és a depresszió gyakoribb betegséggé váltak, mint eddig valaha. A kutatók szerint a megfelelő Omega3 zsírsav fogyasztása megelőzheti ezek kialakulását.Dr. LifeOrigoGyilkos baktériumokhttp://www.life.hu/drlife/20140624-botulizmus-husevo-bakterium-bakterium-altal-termelt-toxinok.htmlAlig néhány napja jelent meg cikkünk, amely a rajtunk-bennünk élő baktériumokkal foglalkozott. Kiderült, hogy körülbelül tízezer baktérium él együtt velünk, amelyek jó része barátságos viszonyban van a szervezettel. Sőt, bizonyos baktériumok jelenléte elengedhetetlen az emberi egészség fenntartása szempontjából. Dr. LifeOrigoA brazil őserdő csodanövényeihttp://www.life.hu/drlife/20140606-a-brazil-oserdo-gyogyhatasu-novenyei.htmlSzinte sehol sem találni olyan hihetetlenül változatos állat- és növényvilágot, mint a brazil őserdőkben. A titokzatos, sokszor ember nem járta területeken ráadásul olyan növények nőnek, melyek erős gyógyító hatásúak, vagy más módon hasznosak számunkra. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.