Gátvédelem - gyengéd megoldás a szülésnél

Forrás: Thinkstock -
szülésznő szülés család egészség Jön a baba Hadas Krisztával masszázs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A  gátmetszés a 20. század elején terjedt el, és az volt a célja, hogy a szülés során elkerüljék a gát, esetenként a végbél záróizmait is érintő, durva repedéseket. Amikor azonban alkalmazni kezdték, valószínűleg senki sem gondolta, hogy a szülészetben rutineljárássá válik, és akár szükséges, akár nem, a szülési folyamatot sebészollóval  teszik majd „könnyebbé”.

Egyre többen vélik azonban úgy, hogy a gátmetszés nem törvényszerű, a beavatkozást pedig el lehet kerülni, és a gát ennek hiányában sem reped vagy sérül feltétlenül. A gátvédelem, mint fogalom, és mint alkalmazható szülés közbeni elem (vagy módszer) pedig egyre több kismama számára tűnik szimpatikus megoldásnak. Leginkább azért, mert a védett gátszövet sokkal gyorsabban regenerálódik a szülést követően, mintha bármilyen, a gátat érintő beavatkozás történt volna.

Forrás: Thinkstock

Hangsúlyoznánk azonban, hogy van az a helyzet, amikor nagyon is célszerű, sőt fontos, hogy a baba vagy az édesanya sérülései elkerülése miatt sor kerüljön gátmetszésre.

Gátmetszés: a gátmetszés egy szülés közben ejtett vágás, amelyet a szülést vezető orvos vagy a szülésznő végez el. Ilyenkor közvetlenül a kisbaba fejének megszületése előtt ejtik a metszést a végbél és a hüvelybemenet között.


Magdi, aki a negyedik gyermekét hozta világra gátvédelem mellett azonban úgy érzi, nagyon is jól döntött, hogy ezt a megoldást választotta:

„Azt hiszem, ha előtte hallok a gátvédelemről, akkor a korábbi szüléseimnél is kértem volna ezt a lehetőséget. De hát ez nem egy olyan nagyon kommunikált módszer, és szerintem sokan tartanak tőle. Illetve előkészületeket is igényel, ami kényelmetlen lehet. Például a terhesség 36. hetétől kezdve speciális masszázsolajjal, masszírozással kell - lehet - felkészíteni a gátat erre a megoldásra. Ez mondjuk azért nem egy bonyolult dolog, akár mosogatásnál a pohár szájának törölgetése, nagyjából úgy zajlik ez is. Óvatos, kifelé ható mozdulattal, körkörösen kell a gátat masszírozni néhány percig. Illetve a szülésznőm még a málnalevéltea fogyasztását ajánlotta a siker érdekében. Mások azért tartanak ettől, mert 'kiszámíthatatlan', mekkora baba jön, illetve hogy mennyire képes tágulni adott szülésnél majd a hüvelynyílás, így a baba gyors érkezése érdekében inkább maradnak a gátmetszésnél. Én azonban úgy gondoltam, a helyzetet lehet rugalmasan is kezelni: úgyis kiderül majd, mennyire sikerül a tágulás, mennyire eredményes a gátvédelem, ahogy a baba mérete is dönthet majd. Végső esetben jön az olló és kész. Szerencsére teljesen rendben lezajlott a dolog, a szülésznőm remekül kezelte a helyzetet (a szülés során ő az, aki megtámasztja a gátat és óvatosan segíti az izmok tágulását), pedig a fiam elég nagy súllyal, több mint négy kilóval érkezett - ez egy kilóval több, mint az előző csemete. Szóval ilyen alapon már tényleg ott is választhattam volna a gátvédelmet. Miután a negyedik babáról volt szó, rendkívül fontos volt számomra a gyors gyógyulás, el kellett látni a többi gyerkőcöt is. Szóval biztos fontos lehet az a tapasztalat, hogy a szülés után másfél héttel már kerékpároztam. Az előző szüléseknél, a szülés utáni harmadik napon is csak félfenékkel tudtam ülni, és az utána következő 2-3 hétig fájt a vágás helye. Ráadásul a fájás és a rossz ülés miatt az anyukák felvesznek egy kényszertartást, amitől az egész test fájni kezd és gyorsabban fárad el. Így azonban nem volt mellékhatás.

Forrás: http://jonababa.postr.hu

Magdi babavárásának időszakát és a szülés gyönyörű eseményét a szeptember 20-án induló Jön a baba Hadas Krisztával című sorozatban láthatod majd a LifeNetwork tévén. A sorozatban szereplő kismamák történetét, az aktuális eseményeket a produkció blogján ismerheted meg és követheted nyomon. Az őszinte hangvételű műsor kapcsán nem csak Hadas Kriszta nevét érdemes megjegyezned, a produkció fáradhatatlan szerkesztője Kéky Kira videoújságíró.

Hadas Kriszta: "Amikor én szültem, azt hittem, a gátvédelem az valami nagy történés, pedig tulajdonképpen egy nagyon egyszerű, ősi módszer. A szülés során a szülésznő a gát támasztása és óvatos masszírozása mellett finom, meleg vízbe mártott gézlapokkal körberakja a gátat, a hüvelynyílást, és a meleg, a meleg víz hatására, plusz az óvatos masszázs miatt sokkal könnyebben lazulnak a gát környéki izmok. Tényleg ennyire egyszerű, de nagyon is hatékony módszerről van szó."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.