A fogászati szűrések még mindig túlzott óvatosságnak tűnhetnek, ám rendkívül nagy szerepet játszanak abban, hogy egészségünk, ragyogó mosolyunk is megmaradjon. A Life.hu a legfontosabb szűrések nyomába eredt.

Néhány évtizede az emberek nagy része csak akkor ment fogorvoshoz, ha már nehezen bírta a fájdalmat – s ekkor csak a rossz fog eltávolítása, alapos tömése segített, vagy az ínygyulladás gyógyszeres kezelése. A legalább félévenként elvégzett fogorvosi ellenőrzés viszont segít még a kezdeti stádiumban felismerni és kezelni a problémákat, így elkerülhető a hosszadalmas, fájdalmas beavatkozások egy része is.

A fogbetegségek alapvetően két nagy csoportra oszthatók: a fogágy gyulladásos problémáira és a fogszövetben zajló gyulladásokra - mondta el dr. Magyar Krisztina fogász, szájsebész, a Madenta Fogászati Központ orvosa.

Forrás: Thinkstock

Az ínyvérzés nem játék

Mindkét csoportról nagyon sokat lehetne beszélni, de megpróbálom összefoglalni, hogy miért olyan fontos a megelőzés. A fogágy gyulladásai általában alacsony intenzitású, tompa fájdalomként kezdődnek, rágáskor fokozódhat. A legfontosabb észrevehető jel az ínyvérzés, illetve kellemetlen szájíz, megváltozott szájszag. A szájüregi baktériumflóra egyensúlya felborul, és eltolódik az oxigénmentes, úgynevezett lebontó folyamatok felé. Ennek következtében elpusztul a foggyökerek körüli csont, ami foglazuláshoz, fogvesztéshez vezet. A megelőzés érdekében 2-3 napon túl tartó ínyvérzés esetén rögtön ínyspecialistához, parodontológushoz vagy dentálhigiénikushoz kell fordulni, és a kontrollokra legalább 6-12 havonta szükséges elmenni.

Szuvas fájdalom

A fogszövet gyulladásos betegségei közül a legfontosabbak a szuvasodások, illetve azok szövődményei. A szuvasodás egyik jele lehet, ha édes ételek fogyasztásakor villanásszerű, rövid ideig tartó erős fájdalom jelentkezik. A kiváltó hőinger vagy rágás befejeztével szűnik a panasz, ami arra utal, hogy a fogszövetek ilyenkor dehidratálódnak, ami reverzibilis nyomásváltozást hoz a fogban. Amint ez visszaáll az eredeti szintre, csökken a fájdalom.

A fogkőminta rákszűrésre is alkalmas

A szűrővizsgálatok általában félévente szükségesek, de ez egyénileg függ a páciens szájhigiénéjétől, a szuvasodás intenzitásától, a nyál összetételétől. Ezeket az orvos mindig összeveti, és beállítja az adott egyénre jellemző szűrések gyakoriságát. Szűrésekkor olyan gyorstesztek végezhetők, amelyek a caries fogékonyságot mutatják ki, vagy lézer fluoreszcens fénnyel kezdődő szuvasodásokat detektálhatunk. A megelőzés nagyon fontos, ezért a fogkőlevétel alkalmával szűrjük a pácienst stomato-onkológiai szempontból (az esetleges rákmegelőző állapotokat is ellenőrizzük), illetve felhívjuk a figyelmét, milyen kezelésre kell jelentkeznie.