Szűrések – hogyan veheted észre, előzheted meg a fogbetegségeket

Forrás: Thinkstock -
Madenta mosoly szűrések fogápolás fogászat fogbetegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fogászati szűrések még mindig túlzott óvatosságnak tűnhetnek, ám rendkívül nagy szerepet játszanak abban, hogy egészségünk, ragyogó mosolyunk is megmaradjon. A Life.hu a legfontosabb szűrések nyomába eredt.

Néhány évtizede az emberek nagy része csak akkor ment fogorvoshoz, ha már nehezen bírta a fájdalmat – s ekkor csak a rossz fog eltávolítása, alapos tömése segített, vagy az ínygyulladás gyógyszeres kezelése. A legalább félévenként elvégzett fogorvosi ellenőrzés viszont segít még a kezdeti stádiumban felismerni és kezelni a problémákat, így elkerülhető a hosszadalmas, fájdalmas beavatkozások egy része is.

A fogbetegségek alapvetően két nagy csoportra oszthatók: a fogágy gyulladásos problémáira és a fogszövetben zajló gyulladásokra - mondta el dr. Magyar Krisztina fogász, szájsebész, a Madenta Fogászati Központ orvosa.

Forrás: Thinkstock

Az ínyvérzés nem játék

Mindkét csoportról nagyon sokat lehetne beszélni, de megpróbálom összefoglalni, hogy miért olyan fontos a megelőzés. A fogágy gyulladásai általában alacsony intenzitású, tompa fájdalomként kezdődnek, rágáskor fokozódhat. A legfontosabb észrevehető jel az ínyvérzés, illetve kellemetlen szájíz, megváltozott szájszag. A szájüregi baktériumflóra egyensúlya felborul, és eltolódik az oxigénmentes, úgynevezett lebontó folyamatok felé. Ennek következtében elpusztul a foggyökerek körüli csont, ami foglazuláshoz, fogvesztéshez vezet. A megelőzés érdekében 2-3 napon túl tartó ínyvérzés esetén rögtön ínyspecialistához, parodontológushoz vagy dentálhigiénikushoz kell fordulni, és a kontrollokra legalább 6-12 havonta szükséges elmenni.

Szuvas fájdalom

A fogszövet gyulladásos betegségei közül a legfontosabbak a szuvasodások, illetve azok szövődményei. A szuvasodás egyik jele lehet, ha édes ételek fogyasztásakor villanásszerű, rövid ideig tartó erős fájdalom jelentkezik. A kiváltó hőinger vagy rágás befejeztével szűnik a panasz, ami arra utal, hogy a fogszövetek ilyenkor dehidratálódnak, ami reverzibilis nyomásváltozást hoz a fogban. Amint ez visszaáll az eredeti szintre, csökken a fájdalom.

A fogkőminta rákszűrésre is alkalmas

A szűrővizsgálatok általában félévente szükségesek, de ez egyénileg függ a páciens szájhigiénéjétől, a szuvasodás intenzitásától, a nyál összetételétől. Ezeket az orvos mindig összeveti, és beállítja az adott egyénre jellemző szűrések gyakoriságát. Szűrésekkor olyan gyorstesztek végezhetők, amelyek a caries fogékonyságot mutatják ki, vagy lézer fluoreszcens fénnyel kezdődő szuvasodásokat detektálhatunk. A megelőzés nagyon fontos, ezért a fogkőlevétel alkalmával szűrjük a pácienst stomato-onkológiai szempontból (az esetleges rákmegelőző állapotokat is ellenőrizzük), illetve felhívjuk a figyelmét, milyen kezelésre kell jelentkeznie.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.