Bejött a kampány! A HPV-oltást a szülők nagy része kérte gyermeke számára, így a 12. életévét betöltött lányok 80 százaléka megszerezheti a védettséget a rákot kiváltó vírus bizonyos típusai ellen.

 

Ahogy a Life.hu is megírta, hétfőn lejárt a határidő, a szülők eddig kérhették a HPV elleni védőoltást gyermekük számára. A célkitűzés az volt, hogy legalább az érintettek 80 százalékát beoltassák. Az előzetes becslések szerint sikerült elérni ezt, de a pontos adatokat csak a jelentkezési lapok beérkezése és összesítése után (egy-két héten belül) közli majd az ÁNTSZ – írja a Origo.hu

Forrás: Thinkstock

A HPV elleni védőoltást ingyenesen egyelőre a 12. életévüket betöltött, a 2014/15-ös tanévben 7. osztályban tanuló lányok kaphatják meg, előzetes szülői nyilatkozat alapján.

A védettséghez két alkalommal, hat hónapos időközzel beadott védőoltásra van szükség. Az oltási programhoz az állam a méhnyakrák megelőzését szolgáló, kétkomponensű Cervarix oltóanyagot biztosítja.

A humán papillomavírus (HPV) bizonyos típusai olyan elváltozásokat hoznak létre, amelyek rákká fejlődhetnek. Közülük kettő, a 16-os és a 18-as típus okozza a méhnyakrákos megbetegedések körülbelül 70 százalékát. A méhnyakrák védőoltással és rendszeres szűrővizsgálattal megelőzhető.