A szervezet magas koleszterinszintje befolyásolja az erek állapotát. A koleszterin felelős az érfalakon lerakódó pakkokért, amelyek szűkítik az ereket, sőt akár érelzáródást is okozhatnak.

 

 

A megfelelő koleszterinszint megtartása alapvetően táplálkozás kérdése. A Szívderítő.hu oldalán is foglalkoztatja a látogatókat a koleszterinszint. A következő kérdést egy 23 éves nő tette fel a Szívderítő.hu szakértőjének, Huszáros Bernadett terápiás diétetikusnak.

Forrás: Thinkstock

Magas koleszterinszint esetén milyen étrend javasolt? Miket kell elhagyni, milyen húsokat lehet fogyasztani?

A szakértő válaszában szintén a helyes táplálkozási szokások betartására hívja fel a figyelmet:

"Magas koleszterinszint esetén az állati eredetű zsiradékokat (sertés-,kacsa-,libazsír, szalonna, tepertő,belsőségek) az étrendből ki kell iktatni. A húsok közül a zsírszegényebbeket baromfi-, pulykahús (bőr nélkül) ajánlom. Hetente többször fogyasszon sovány halat (hekk,lazac, sügér, pisztráng. busa) zsírszegény konyhatechnológiával( főzés,párolás, teflon edényben,sütő zacskóban sütés) elkészítve. Állati eredetű zsiradékok (sertészsír) helyett a növényi olajakat (repce-, napraforgó-, kukoricacsíra-olaj) ajánlom főzéshez, sütéshez. Hideg salátákhoz pedig az olívaolajat. Felvágottak közül a soványabbakat (gépsonka, sonka szalámi, baromfi felvágottak) tejtermékek közül a zsírszegényeket (kefir, joghurt, Tenkes-, Óvári-,Tolnai sajt) ajánlom.Az étrend vázát az élelmi rostok adják, amelyek a teljes kiőrlésű gabonából-, és korpából készült kenyérfélékben, tésztafélékben, zöldségekben gyümölcsökben találhatók."