Csalánkiütés - akár egy rossz szó is előhozhatja

Forrás: Thinkstock -
betegség párkapcsolat hatások egészség munka csalánkiütés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A bőrbetegségek a legkellemetlenebb problémák közé tartoznak, különösen akkor, ha a tünetek az arc vagy a kéz bőrén jelennek meg. Vagyis azokon a területeken, amelyek szem előtt vannak, így nem lehet eltitkolni vagy elfedni azokat. A csalánkiütés a leggyakoribb bőrgyógyászati problémák egyike. Ilyenkor a test különböző pontjain eltérő méretű, néha egymásba folyó, néha élesen elkülönülő, kiemelkedő, kínzóan viszkető folt jelenik meg.

Csalánkiütésel szinte biztos, hogy élete során mindenki találkozik néhány alkalommal. Aki szerencsés, az a konkrét növénnyel való érintkezés útján szerzi be a kellemetlen tapasztalatot, a gyorsan megjelenő égő hólyagokat, viszketést, ami aztán nyomtalanul és nagyon gyorsan el is múlik. Sokan azonban más tényezők miatt élik át a fájdalmas és meglehetősen "csúnya" jelenséget. A hazai lakosság közel egynegyedénél élete során legalább egyszer jelentkezik csalánkiütés. A nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál, a fiataloknál viszont jellemzően a heveny forma jelentkezik. Vagyis amilyen gyorsan megjelenik, olyan gyorsan el is tűnnek a hólyagok. A krónikus csalánkiütésben szenvedők esetén a kiütések megjelennek, majd a tünetek hat héten át újra meg újra visszatérhetnek.

Forrás: Thinkstock

Mandulagyulladás, de bélféreg is okozhatja

De mi is az a csalánfolt? A csalánfolt a bőr középső rétegében, az irhában létrejött vizenyő. Kialakulásában a legfőbb szerepet a hisztamin felszabadulása, a hízósejtekből való kiáramlása játssza. Hisztamin azonban egy sor tényező miatt felszabadulhat. Okozhatja baktériumfertőzés, bizonyos baktériumok fehérjéi, tartósítószerek, vegyszerek, élelmiszerek, de akár bélféreg is állhat a háttérben. Máskor a szervezetben kialakult gócok okozzák a panaszokat, és ilyen góc lehet egy gyulladt fog, vagy nők esetén a petefészekgyulladás is. Néha az is elég, ha bizonyos anyagok a bőrhez érnek - csalánkiütés kialakulhat úgy is, ha közvetlenül a bőrfelszínnel érintekezik valamilyen hisztamin-felszabadító (allergizáló) anyag. Néha elég, ha sütisütés közben tojásfehérje cseppen a kézfejre, vagy takarítás közben letörlöd a mézet a gyerek után az asztalról. Ilyenkor contact urticariáról eszélünk.

Egy szó is előhozhatja

Sokszor azonban egyáltalán nem egyértelmű, nem derül ki, mi hozza elő a csalánkiütést. Hátterében ugyanis állhatnak pszichés tényezők is, például stressz. A krónikus urticariában szenvedők általában felismerik azokat a helyzeteket, amely nyomán szinte biztosan megjelennek majd a hólyagok. Ez lehet vizsgahelyzet, konfliktus az anyóssal, a párral vagy a gyerekkel. Túlzásnak tűnhet, de nem az, bizonyos helyzetekben egy rossz szó is előhozhatja a csalánkiütéseket. Az is előfordulhat azonban, hogy más betegséghez társul az urticaria: cukor- vagy pajzsmirigybetegséghez.

Forrás: Thinkstock

A csalánfoltok rendkívül gyorsan, akár néhány perc alatt "felhúzódnak". Iszonyatosan viszketnek, éjjel pedig fokozódnak a panaszok, így a betegek kialvatlanok, ezért ingerültek, kedélyállapotuk rossz. Sokan szenvednek depressziós tünetekkel miatta.

Csak vonzó külsővel lehet érvényesülni?

Ez azonban csak az egyik vetülete a betegsének. A bőrbetegségekben szenvedők, így az urticaria "áldozatai' is nem csak a közvetlen tünetek miatt szenvednek, és nem csak a hangulatuk lesz rossz a kialvatlanságtól. Legalább ilyen fontos a közösségben való érvényesülés, a párkapcsolat, vagy egy munkalehetőség elvesztése. Akik "látványos" bőrbetegségben szenvednek nyilvánvalóan hátrányt szenvednek ezeken a területeken.

Idén, az első Urticaria Világnap alkalmából közzétett, 1200 fő bevonásával készült reprezentatív kutatásból kiderült, hogy a magyar társadalom erőteljesen szépségfüggő. A magyarok 83%-a szerint csak vonzó külsővel lehet igazán érvényesülni, és ennél is többen vannak azok, akik kirekesztők a bőrbetegekkel szemben. A munkahelyen és a magánéletben is komoly hátrányt jelenthet egy feltűnő kiütés: az érintettek tizede a bőrbetegségének tulajdonítja, hogy korábban elbocsájtották, de akadnak olyanok is, akiket emiatt hagytak el.

Ugorhat az állás

Minden tizedik megkérdezettel előfordult már, hogy beteget jelentett vagy hosszabb ideig nem ment dolgozni átmeneti szépséghiba vagy súlyosabb bőrbetegség miatt. Az érintett betegek fele 5 napnál is hosszabb időre, sok esetben akár hetekre kiesett, 10%-uk pedig több mint húsz napig maradt távol a munkahelyétől. Nem minden munkaadó tolerálja ezeket a hiányzásokat: a bőrbetegek 9%-a az állását is elvesztette a hosszabb távollétek miatt, és nagyjából ugyanennyien figyelmeztetésben részesültek. Nem jobb a helyzet a munkahelyen kívül sem: egy bőrbetegnek a vadidegenek zavarba ejtő reakcióival is szembe kell néznie, és ezek nem mindig merülnek ki a leplezetlen bámulásban. Az érintettek majdnem ötöde (17%) volt már szóbeli vagy fizikai bántalmazás áldozata bőrproblémája miatt, és közel kétharmaduknak (59%) hetekig vagy hónapokig tartott, amíg túltették magukat ezen.

Az urticaria nem fertőz, mégis szégyellik magukat a a betegek

A kutatásban vizsgált bőrbetegségek közül az ekcéma (16%) és a csalánkiütés (15%) volt a leggyakoribb, de a bőrgombában (7%) és a pikkelysömörben (3%) szenvedők száma sem nevezhető elenyészőnek.
„Fontos, hogy a jól ismert bőrbetegségek mellett minél többen tudomást szerezzenek a súlyos, krónikus urticariáról, ami kevésbé gyakori, mint az ekcéma, de így is több száz ember életét keseríti meg Magyarországon. A betegek úgy érzik magukat, mintha naponta száz szúnyogcsípést kellene elviselniük, és sokszor az otthonukat sem hagyják el a kínzóan viszkető kiütések miatt, amelyek nem ritkán az arcon megjelenő duzzanatokkal párosulnak. Nem fertőznek, mégis szégyellik magukat a folyamatos vakarózás, a feltűnő tünetek és az emberek reakciói miatt” – mutatja be az új világnapnak apropót adó bőrbetegséget prof. dr. Bata-Csörgő Zsuzsanna, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke.
A 2014. október 1-jén első alkalommal megrendezett Urticaria Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a súlyos, krónikus urticariában szenvedők rendkívül hátrányos helyzetére. A kezdeményezéshez számos európai ország, köztük Magyarország is csatlakozott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.