Naponta hány órát ülsz? Ezek a betegségek várnak rád

Forrás: Thinkstock -
betegség szívderítő ülőmunka egészség fájdalom ülő életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ülni jó: ülünk a buszon, otthon a fotelban, és legtöbbet persze a munkahelyünkön. A kényelemnek azonban ára van. A sok ülés az életünket is megrövidítheti, akár évekkel is.

A hosszan tartó üldögélés a számítógép előtt a legtöbbeknél nyak-, láb- és hátfájást okoz. Emellett a kutatók régóta publikálják, hogy a szívbetegségek, a trombózis és a cukorbetegség aránya is nagyobb azok között, akik ülőmunkát végeznek.

Forrás: Thinkstock

A Szívderítő oldalára is érkezett ezzel kapcsolatos kérdés.

"Számítógép előtt ülök naponta 8-10 órát. Van, amikor többet is, és az utóbbi időben azt vettem észre, hogy nap végére eltűnik a bokám. Annyira megduzzad a lábfejem, még akkor is, ha kényelmes cipőben vagyok, hogy tényleg eltűnik a boka, a duzzanat teljesen elnyomja. Egyébként nem fáj, inkább érzéketlen, és csak akkor múlik el, ha otthon egy kicsit magasra emelem a lábaimat. De erre nincs mindig időm. Mitől duzzad meg ennyire? És mit jelent? Ez olyan trombózisos előjel lehet?"

A Szívderítő szakértője, dr. Tóth Attila tanácsadó válaszolt a felmerülő kérdésre:

"Ez jelenthet betegséget (szívbetegség, vénás elvezetés zavara), de hosszan tartó ülőmunka esetén különösebb betegség nélkül is jelentkezhet. Ha 16 órát dolgozom és nem figyelek oda, nekem is bedagad a lábszáram és a bokám a nap végére. Pedig simán lefutok 21 kilométert.

Javaslom, hogy rendszeresen tartson szünetet és olyankor feltétlenül mozgassa a lábát is. Sétáljon, hogy serkentse a keringést. Ha nem oldható meg a rendszeres szünet, akkor használhat kompressziós harisnyát (nekem bejött), illetve sámlira is rakhatja a lábát (szintén bejött). Ha a láb dagadása mellett csökkent terhelhetőséget észlel, akkor kérjen időpontot kardiológushoz. Ha a lábai nem egyformán dagadnak, fájdalmasak, vagy látszódnak a vénák (nem a seprűvénákra gondolok, hanem nagyobb csomókra, amik előemelkednek), akkor keressen fel egy érgyógyász szakrendelést (angiológus). Ugyancsak forduljon orvoshoz, ha légzési nehézségei is vannak!"

Csínján a sóval, ha kedves a szívedhttp://www.life.hu/drlife/20141006-a-tul-sok-so-megterheli-az-errendszert.htmlAz egészséges táplálkozás mértékletességet is jelent. Azt is, hogy óvatosan bánunk a fűszerekkel, kevés zsíradékot használunk, na és persze a sónál is tudjuk, hol van a határ. Ellenkező esetben a vérnyomásunk bánja.Dr. LifeThinkstockTáplálkozás a jól működő pajzsmirigyérthttp://www.life.hu/drlife/20141002-a-pajzsmirigy-alul-vagy-eppen-tulmukodese-befolyasolhato-etrenddel.htmlAzt, hogy valóban megnövekedett e a pajzsmirigyes betegek száma, vagy csak azért tart jóval több pajzsmirigyproblémával küzdő beteget számon az egészségügy, mert finomabb eszközökkel, hamarabb lehet kiszűrni ezt a betegséget, nem tudni. Az viszont nem kérdés, hogy a pajzsmirigy működése étrenddel jó irányba befolyásolható.Dr. Life--Szívzörej a kisbabáknál - Ijesztő, de ne ess pánikba!http://www.life.hu/drlife/20141002-az-ujszulottek-szivzoreje-ijeszto-tunet-a-szulok-szamara.htmlAz újszülöttek szívzöreje ijesztő tünet lehet a szülők számára, pedig a legtöbb esetben nincs szó szívbetegségről.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.