Ülni jó: ülünk a buszon, otthon a fotelban, és legtöbbet persze a munkahelyünkön. A kényelemnek azonban ára van. A sok ülés az életünket is megrövidítheti, akár évekkel is.

A hosszan tartó üldögélés a számítógép előtt a legtöbbeknél nyak-, láb- és hátfájást okoz. Emellett a kutatók régóta publikálják, hogy a szívbetegségek, a trombózis és a cukorbetegség aránya is nagyobb azok között, akik ülőmunkát végeznek.

Forrás: Thinkstock

Szívderítő oldalára is érkezett ezzel kapcsolatos kérdés.

"Számítógép előtt ülök naponta 8-10 órát. Van, amikor többet is, és az utóbbi időben azt vettem észre, hogy nap végére eltűnik a bokám. Annyira megduzzad a lábfejem, még akkor is, ha kényelmes cipőben vagyok, hogy tényleg eltűnik a boka, a duzzanat teljesen elnyomja. Egyébként nem fáj, inkább érzéketlen, és csak akkor múlik el, ha otthon egy kicsit magasra emelem a lábaimat. De erre nincs mindig időm. Mitől duzzad meg ennyire? És mit jelent? Ez olyan trombózisos előjel lehet?"

A Szívderítő szakértője, dr. Tóth Attila tanácsadó válaszolt a felmerülő kérdésre:

"Ez jelenthet betegséget (szívbetegség, vénás elvezetés zavara), de hosszan tartó ülőmunka esetén különösebb betegség nélkül is jelentkezhet. Ha 16 órát dolgozom és nem figyelek oda, nekem is bedagad a lábszáram és a bokám a nap végére. Pedig simán lefutok 21 kilométert.

Javaslom, hogy rendszeresen tartson szünetet és olyankor feltétlenül mozgassa a lábát is. Sétáljon, hogy serkentse a keringést. Ha nem oldható meg a rendszeres szünet, akkor használhat kompressziós harisnyát (nekem bejött), illetve sámlira is rakhatja a lábát (szintén bejött). Ha a láb dagadása mellett csökkent terhelhetőséget észlel, akkor kérjen időpontot kardiológushoz. Ha a lábai nem egyformán dagadnak, fájdalmasak, vagy látszódnak a vénák (nem a seprűvénákra gondolok, hanem nagyobb csomókra, amik előemelkednek), akkor keressen fel egy érgyógyász szakrendelést (angiológus). Ugyancsak forduljon orvoshoz, ha légzési nehézségei is vannak!"