Oroszországban fél éven belül lesz oltóanyag az Ebola-vírus ellen - jelentette ki az orosz egészségügyi miniszter. Közben újabb Ebolás eset bukkant fel Texas államban.

Az orosz egészségügyi miniszter azt mondta, hogy vezető orosz virológusok három oltóanyagon is dolgoznak. Az egyiket, amely inaktivált vírustörzsből készült, már klinikai kipróbálásnak vetették alá. A másik kettő úgynevezett genetikailag módosított vakcina. Szkvorcova szerint azért kell körülbelül fél év az oltóanyag kidolgozására, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék annak esetleges káros hatását – írja az MTI. 

Forrás: AFP/Mike Stone

Az orosz egészségügyi miniszter közölte, hogy Oroszország lakosságának nem kell tartania az Ebola-vírus elterjedésétől: a veszélyes fertőző betegségnek az országban való megjelenése ellen május óta tesznek lépéseket. Július óta járványvédelmi intézkedéseket vezettek be.

A vírus kimutatására létrehoztak egy tesztrendszert. Havonta 7 és félezer repülőjárat utasainak a járványügyi ellenőrzését végzik el Oroszországban, ez majdnem másfél millió embert jelent. Mobil és rögzített hőkamerákat helyeztek el 71 orosz repülőtéren. Most 101 fiatalt tartanak továbbra is orvosi megfigyelés alatt. 16 diákot helyeztek el kórházban, de velük kapcsolatban nem bizonyosodott be az Ebola-vírussal fertőzöttség gyanúja.

Az egészségügyi miniszter a beszélt az Oroszországban nemrég létrehozott Triazaverin nevű gyógyszerről is, amely hatékonynak bizonyult az Ebolával rokon lázas megbetegedést okozó vírusok, így a Marburg-vírus ellen. A gyógyszert egyelőre Afrikából behozott vírustörzseken próbálják ki.

Forrás: AFP/Joe Raedle

Legutóbb Amerikában ütötte fel a fejét a vírus, egy dallasi kórházban pozitív eredménnyel zárult egy páciens Ebola-vizsgálata. A beteg végül nem élte túl.

Közben újabb ebolás esetet jelentettek vasárnap Texas államban, ahol a nemrég elhunyt férfi egyik ápolónőjénél állapították meg a betegséget. Az ápolónő viselt ugyan egészségügyi felszerelést, de szakértők szerint megsértette a biztonsági előírásokat.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete szerint az idei, Nyugat-Afrikában kitört járvány során több mint 8300-an kapták el a kórt, és több mint 4 ezren haltak már bele. Az eddig megfertőződött 416 egészségügyi alkalmazott közül 233-an nem élték túl a betegséget.